Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Wat is jouw favoriete Spaanse koffie

Spaanse koffie begint hier: De Beste Info, Inspiratie en Tips over koffie in Spanje

Spanje is een land waar graag en veel koffie gedronken wordt zowel in een bar als op het terras. Dat begint al gelijk s'morgens voor dat ze naar het werk gaan even vlug een bakkie doen en dat gaat zo eigenlijk de hele dag door. Als je wel eens op vakantie bent geweest in Spanje ken je de vele variaties zoals: Café, Café con leche corto de café y largo de leche, descafeinada de sobre en nog vele andere variaties. Door de vele koffie specialiteiten kan koffie bestellen in Spanje best een lastige opgave zijn. Koffie in Spanje is iets wat of thuis of in de bar op de terrassen gedronken wordt, als ontbijt of na een maaltijd of gewoon tussendoor met of zonder alcohol

Wat is jouw favoriete Spaanse koffie? - Beleef Spanje

Korte geschiedenis van de koffie

Koffie en het drinken daarvan bestaat al heel lang maar pas rond het jaar 1600 kwam de eerste koffie via Venetië naar Europa. Koffie werd voor die tijd ook al gedronken maar meer als een medicijn dan als drank. Het was ook in Venetië waar in 1645 het eerste café geopend werd maar het duurde niet lang voordat andere steden ook cafés kregen zoals Londen in 1652, Marseille in 1659, Amsterdam in 1663, Parijs in 1675 en Wenen in 1683.

Koffie kwam naar Spanje via de Koninklijke familie en adel en het duurde langer dan in andere Europese landen voordat de koffie door het normale volk werd gedronken. Het eerste café van Spanje werd geopend in Madrid in 1764 in de Calle Atocha met de naam La Fonda de San Sebastián. In Barcelona opende de eerste cafés in 1781, te weten Café de F. Martinelli, Café Francés en enkele die nu nog open zijn La Opera, la 7 Puertas en Quatre Gats. Het succes van de koffie en de cafés in Madrid en Barcelona zorgde er al snel voor dat ook in andere steden cafés werden geopend.

Booking.com

Café con leche

Zonder twijfel is de Café con leche de meest gedronken koffievariant en wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd. Het is in Spanje gebruikelijk om na 11 uur geen Café con leche meer te drinken. Na dat tijdstip is het gewoonlijk om een sterkere variant te drinken zoals een Café solo of Cortado. Buitenlanders bestellen nog wel eens een Café con leche na een maaltijd waarbij een ober hen wellicht vreemd aankijkt want dat is niet helemaal Spaans.

 

Cortado

Een Cortado (dus niet café cortado) is een sterk kopje koffie met een scheutje warme melk, vaak geserveerd in een glas maar ook mogelijk in een kopje. Het woord Cortado betekent gesneden of geknipt en je kunt een “camarero” laten weten dat je een Cortado wilt hebben door met je vingers een schaar gebaar te maken en te knippen. Voor veel buitenlanders is een Cortado het meest geschikte kopje koffie aangezien deze veel op de koffie in eigen land lijkt, al is deze wellicht iets sterker. Er zijn ook hier weer enkele varianten zoals largo of corto de café ofwel meer of minder koffie om deze sterker of minder sterk te maken. Daarnaast kan de Cortado met warme of koude melk gedronken worden, afhankelijk van het seizoen.

 

Café solo

Een Café solo (letterlijk alleen koffie) is een sterk kopje koffie wat het meest gedronken wordt na een maaltijd maar ook soms bij het ontbijt. In andere landen is de Café solo bekend als Espresso, met name in Italië. Het ligt een beetje aan de persoon die de koffie maakt en met welke machine maar de Café solo kan soms erg sterk zijn waarbij het in andere landen (in Spanje zie je het niet zo erg veel) gebruikelijk is om een glaasje water bij de koffie te geven.

Americano

Een Americano is te vergelijken met een Café solo maar dan minder sterk, ook wel een grote kop zwarte koffie genoemd. Een Americano wordt meestal geschonken in een grotere kop en wordt veel gedronken door buitenlanders omdat de koffie minder sterk is. Voor veel Spanjaarden echter is het niet zo’n perfecte koffie omdat deze juist slapper is en men liever van iets stevigers houdt.

 

Cappuccino

De Cappuccino is uiteraard bij iedereen bekend en van oorsprong een Italiaanse koffie. Dit is eigenlijk een Americano met daarbovenop óf slagroom (nata) óf opgeklopte melk. De Spanjaarden drinken niet veel Cappuccino maar als ze dat al doen zal dat niet met slagroom zijn, dat is meer iets voor de buitenlanders.

 

Carajillo

De Carajillo (uitspraak is carragiljo) is een klein sterk kopje koffie (Café solo of Cortado) met een scheut whisky, cognac, baileys of andere likeur naar keuze. Deze koffiesoort wordt veel gedronken door de Spaanse mannen en zelfs door politieagenten, ambulancepersoneel, ambtenaren etc. en het is vrij normaal om na het drinken van een Carajillo gewoon verder te werken. Het is een stiekeme koffie want op veel plaatsen wordt de alcohol er onder de toonbank/bar bij gedaan.

 

Café con hielo

De Café con hielo is zeer populair in de warme zomermaanden, een kopje koffie, meestal Café solo of Cortado, die geleverd wordt met suiker en een glas met ijsblokje. De drinker schenkt zelf de koffie over in het glas om zo een ijskoffie te maken. Heerlijk fris.

Barraquito of Café bombón

Een Barraquito of Barraco is een koffiebereiding die vooral populair is op de Canarische Eilanden. De Barraquito wordt in een klein glaasje geserveerd. De basis is een laagje gecondenseerde melk, met daarop een shot Licor 43 (Cuarenta Y Tres). Dan wordt er melkschuim op gedaan. Op het melkschuim wordt beheerst warme melk en een shot Espresso gegoten. Zo blijven de laagjes intact. Een Barraquito wordt afgewerkt met kaneelpoeder en zeste van limoen. Het drankje wordt voornamelijk na het eten gedronken. Het is vergelijkbaar met een Café bombón, dat gedronken wordt op het Iberische schiereiland ofwel de rest van Spanje. Als je daar nog een scheutje Brandy bijdoet spreekt men weer over een Café Belmonte, gedronken in een klein glaasje.

 

Espresso macchiato

De Espresso macchiato is van oorsprong een Italiaanse koffievariant. Met deze koffie gaat men een stapje verder dan een dubbele Espresso door het toevoegen van een macchiato (Italiaans voor ‘wolkje’ schuim). Sterk met een beetje melkschuim dus. Deze variant zul je niet overal kunnen drinken maar wel bij Italiaanse koffie salons en bars.

 

Caffé latte

Zoals de naam al doet vermoeden is een Caffè latte, koffie met veel melk (latte betekent melk in het Italiaans, en is dus vergelijkbaar met de Nederlandse koffie verkeerd). Wel wordt er over het algemeen een klein laagje schuim bij geschonken. De Caffé latte moet men niet teveel vergelijken met de Café con leche want de smaak en hoeveelheid koffie en melk zijn anders. daarnaast wordt de Caffé latte vaak in een hoog glas geschonken terwijl de Café con leche in een grote kop wordt geschonken.

 

Wat is jouw favoriete koffie?

Wat drink jij het liefst wanneer je in Spanje bent? Is het de melkachtige Café con leche in de morgen, de pittige Cortado in de namiddag, Café con hielo op die warme zomerdag of de Carajillo om stiekem wat alcohol te drinken. Er is keuze genoeg. Krijg jij ook zo’n zin in een bakkie als je de foto’s ziet ?

Wat gaan we ondernemen in Spanje

Misschien ook interessant :