Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Black Friday - Cyber Monday & Singles Day op 11 november

Het is officieel vrijdag  24 november pas Black Friday en na het weekend op 27 maandag Cyber Monday. Black Friday wat in het Nederlands betekend zwarte vrijdag is in

Amerika beter gezegd de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day. Op deze vrijdag hebben vele werknemers vrij. 

Nu denk je Thanksgiving, dan heb je nog speciale kortingen op 11 november de zogenaamde ‘Singles Day’ daarna Black Friday, Cyber Monday hoe gaat dat allemaal precies, Thanksgiving is een Amerikaanse feestdag die in Nederland en België niet gevierd wordt.

Nu alles op een rijtje gezet:eerst komt 11 november de zogenaamde ‘Singles Day’ daarna Thanksgiving die is altijd op de 4e donderdag in november. Hierdoor is Black Friday en CyberMonday bijna altijd eind november, maar het kan gebeuren dat het net in het begin van de maand december valt. Dus eigenlijk best goed voor inkopen voor Sinterklaas maar ook voor kerst, lekker goedkoop toch.

Hier de volgorde: Singles Day, Thanksgiving, Black Friday en dan Cyber Monday.

Black friday - Beleef Spanje

Naamgeving 

Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en deze werd in de jaren '50 voor het eerst gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving.

Booking.com

Rond 1981 werd voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst "in het zwart" komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding namelijk de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.

 

Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten om de laag geprijsde, beperkt voorradige artikelen te bemachtigen.

Nederland en België

Hoewel Thanksgiving in Nederland heel weinig wordt gevierd, adverteerden in 2015 meer Nederlandse winkels onder het mom van Black Friday dan de jaren ervoor, volgens een persvoorlichter van Detailhandel NL. In grote steden als Rotterdam doen ook horeca en musea mee met kortingsacties. In Nederland is Black Friday vooral populair om goedkoop cadeaus voor Sinterklaas en Kerst in te kopen. De producten die het goed doen, zijn tv's en spelcomputers.

 

Toename in aantal online betalingen

In 2016 constateerde Handelsfederatie Comeos dat Black Friday in België populairder was dan het jaar ervoor. In 2017 nam het aantal pintransacties met 65% toe ten op zichte van 2016 en in 2018 was dat weer 47% hoger dan 2017.

 

Black friday in Spanje

Black friday vindt dit jaar plaats op vrijdag 29 november. Het is in principe (weer) een Amerikaans fenomeen welke net zoals de cyber monday, dit jaar op 26 november, langzaam de wereld overneemt.

 

Logisch natuurlijk want met veel reclame kunnen winkels klanten aantrekken die in 24 uur tijd ontzettend veel geld uitgeven, fysieke winkels maar ook steeds meer  via internet winkels.

 

Black Friday is sinds 2015 de tweede belangrijke kortingsperiode geworden in Spanje waarbij er miljoenen euro’s worden omgezet.

Spaanse winkeliers doen massaal mee met de Black Friday maar dit jaar lijkt het erop dat iedereen gaat meedoen.

Alle grote ketens zoals El Corte Ingles, Carrefour, Media Markt, Decathlon en Worten hebben reclamecampagnes opgezet en geven veel kortingen tot wel 50%.

In de meeste gevallen gaat het om elektronica zoals tablets, mobiele telefoons, televisies maar bij andere winkels zoals Decathlon, Zara en Primark ook om kleding, bij vliegmaatschappijen en reisbureaus om tickets en reizen of auto’s bij autoverkopers.

 

De grote winnaars van de Black Friday worden steeds meer  de online winkels zoals PC Componentes, Amazon en Ebay die op die ene dag elk jaar weer een recordomzet binnenhalen. 

 

De naam Black Friday is echter niet helemaal correct want de kortingen worden niet alleen gegeven op die ene dag – vrijdag – maar ook op zaterdag en zondag, daar waar de winkels open zijn (sommige winkels gaan speciaal open die dag).

 

Mocht je dus tijdens dat ene weekend ergens naartoe gaan om te shoppen, schrik dan niet als het mega druk is met winkelende mensen. Heb je geen zin om de deur uit te gaan maar wil je toch schoppen met kortingen, dan kan dat ook online zoals op Ebay of Amazon.

 

Cyber Monday

Cyber Monday (Nederlands: Cyber Maandag) is een marketingterm en luidt de start in van de kerstverkoop bij online winkels, als antwoord op Black Friday.

De term komt uit de Verenigde Staten en verwijst naar de eerste maandag na Thanksgiving Day.

De dag staat bekend om extreem hoge kortingen die consumenten kunnen krijgen bij diverse winkels.

De term is bedacht door Ellen Davis en Scott Silverman en is voor het eerst gebruikt op 28 november 2005 in een Shop.org-pressrelease: "Cyber Monday Quickly Becoming One of the Biggest Online Shopping Days of the Year".

In tegenstelling tot Black Friday, als consumenten hoge kortingen kunnen verwachten in fysieke winkels, is Cyber Monday gericht op kortingen bij webwinkels.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :