De adventskrans en zijn betekenis


De adventskrans en zijn betekenis

De betekenis van de Spaanse adventskrans en de kaarsen

In Spanje begint de adventstijd op de laatste zondag van november of eerste zondag in december, zoals trouwens overal op de wereld. Tijdens de adventstijd wordt er elke zondag in de adventskrans een kaars aangestoken maar in Spanje wordt er een gekleurde kaars aangestoken om op 25 december te eindigen met een witte kaars maar wat is de betekenis van de adventskrans en de ( gekleurde ) kaarsen. Corona de Adviento, in het Nederlands adventskrans is een hangende of op tafel liggende ronde krans van gevlochten dennen- of sparrengroen als symbool van hoop, met vier kaarsen waarvan tijdens de advent er elke zondag één wordt aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dus alle kaarsen.

De betekenis van de adventskrans en de kaarsen  - Beleef Spanje

De adventskrans is een christelijke, symbolische, beeldende uitdrukking van verwachting en hoop. Het woord advent, komt van het Latijnse 'adventus' wat 'de komende' betekent, 'God komt naar ons toe'. In de geboorte van Jezus herkennen ze de menswording van God in de wereld.

Advent

Op de eerste zondag wordt de eerste kaars aangestoken. Elke volgende zondag komt er eentje bij. De kaarsen staan symbool voor het komende Licht.

 

De adventskrans is rond en symboliseert de aarde, heel de wereld. Hij staat ook voor het terugkomen van de jaargetijden. De vier kaarsen op de krans geven niet alleen de vier weken van voorbereiding aan, maar ook de vier windstreken noord, zuid, oost en west.

Booking.com

Johan Hinrich Wichern kreeg van de kinderen in de aanloop naar kerst vaak de vraag “wanneer is het kerst?” Om de aanloopperiode naar kerst te visualiseren bedacht hij de adventskrans. Hij maakte in 1839 met behulp van een wagenwiel en 19 rode en 4 witte kaarsen, de eerste echte Adventskalender. Iedere dag werd er één rode kaars aangestoken en op elke zondag één witte kaars. Zo wisten de kinderen iedere dag hoeveel nachten ze nog moesten slapen voordat het Kerstmis was.

 

De dennentakken Wichern gaf later de adventskrans zijn moderne betekenis. Pas in 1860 bedekte hij het wiel met dennentakken. De naalden deden denken aan de doornenkroon op het hoofd van Jezus bij de kruisiging.

 

Tussen de kaarsen wordt soms een paars lint gedraaid om de krans. Deze kleur is de liturgische kleur van de Advent in de Katholieke Kerk. Het verdient aanbeveling de krans zo eenvoudig mogelijk te houden, zonder al te veel extra versiering zodat de symboliek van de Adventskrans niet "ondergesneeuwd" raakt. Ook het gebruik van natuurlijke materialen zoals echt dennengroen en kaarsen van bijenwas dragen aan de symboliek bij.

In België, Oostenrijk en Zwitserland bestaat hier en daar het gebruik ook in de kaarsen de liturgische kleuren te laten terugkomen: 3 paarse kaarsen en 1 roze kaars. De roze kaars verwijst naar de derde zondag in de Advent: Zondag "gaudete", waarbij de Kerk al een voorproefje neemt op de kerstvreugde.

 

De herkomst van de adventskrans

Begin 19e eeuw was er onrust in het Duitse Hamburg en omgeving. De in Hamburg geboren Duitse theoloog Johann Hinrich Wichern bekommerde zich om de uit armoedige gezinnen afkomstige kinderen. Hij bouwde in 1833 een boerenschuur net buiten de stad dat onderdak moest dienen als toevluchtsoord. Heden ten dage is dit gebouw nog altijd te bezoeken en staat het bekend als het 'Rauhes Haus. Kinderen kregen hier te eten en volgden schoollessen.

DE ADVENTSKRANS EN ZIJN BETEKENIS IN SPANJE

De adventskrans en zijn betekenis in Spanje

De vier kaarsen in de ‘Corona de Adviento’ hebben verschillende kleuren, te weten paars/geel, roze, groen, rood en één witte kaars. Elke kaars wordt vanaf de eerste zondag in december tot aan de laatste zondag van de maand aangestoken en betekent iets anders.

 

De paarse kaars (vela morada) gaat als eerste aan op de eerste zondag van december. Met deze paarse kaars toont men bekering en vraagt men om vergeving. Daarbij moet men een speciaal gebed opvoeren (net zoals bij de andere kleuren).

 

De paarse kaars kan vervangen worden door de gele kaars (vela amarilla) die ook op de eerste zondag wordt aangestoken in plaats van de paarse kaars mocht deze niet voorhanden zijn. De gele kaars is een bevestiging van ons geloof in Christus, onze Heer.

 

De groene adventskaars (vela verde) wordt op de tweede zondag van de advent aangestoken en betekent hoop en vertegenwoordigt, net zoals de takken die gebruikt zijn om de kroon te maken, het eeuwige leven. De groene kaars kan worden vervangen door een lichtblauwe kaars, waarmee we God’s gerechtigheid zouden accepteren.

De roze kaars (vela rosa) wordt op de derde zondag van de advent aangestoken waarmee men de vreugde symboliseert die men voelt voor de komst van Christus.

 

De rode kaars (vela roja) wordt als laatste aangestoken op de laatste zondag voor 25 december om te bevestigen dat men een onvoorwaardelijke liefde heeft voor God, onze Heer en hij voor ons.

 

De witte kaars (vela blanca) wordt aangestoken op 25 december waarna deze in het midden van de kroon geplaatst wordt. Met deze kaars, die zuiverheid symboliseert, zouden we de komst en aanwezigheid van Jezus Christus vertegenwoordigen.

 

Op 25 december is het dan de bedoeling dat alle kaarsen tegelijk branden wat dus inhoudt dat je de gekleurde kaarsen dient te vervangen als deze op zijn gebrand.

 

  • Paarse kaars – zondag 1 advent
  • Groene kaars – zondag 2de advent
  • Roze kaars – zondag 3de advent
  • Rode kaars – zondag 4de advent
  • Witte kaars – Kerst 25 december

 

In de loop van de tijd heeft de adventskrans zijn religieuze betekenis verloren en is het meer iets typisch voor Kerstmis en wordt het meer als een ornament beschouwd. Maar op veel plaatsen in Spanje houdt men zich nog steeds aan de traditie en worden de kaarsen aangestoken zoals dat dient te gebeuren.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :