Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

San Antonio Abad, dieren zegening in Spanje

17 januari is de naamdag van San Antonio Abad

Wat gepaard gaat met dieren zegening in Spanje. In bijna alle Spaanse gemeenten is het een gewoonte om deze festiviteit van San Antón te vieren. Dit gaat vaak gepaard met activiteiten en optochten maar altijd met een dierenzegening voor de parochiekerk. Sint Antonius-Abt - ook wel San Antonio Abad, Sint Antonius van Egypte of Antonius de Grote genoemd- is een christelijke heilige, die bekendstaat als de vader van het kloosterleven.

Campings in Spanje

Hij is de beschermheilige van velen, zoals de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren. Je herkent Sint Antonius aan het varken en de kluizenaarsstaf. In Spanje wordt de feestdag (17 januari) van deze heilige gevierd met vele kermissen en bijna overal met een dierenzegening, wat stilaan een toeristisch gebeuren is geworden.

Booking.com

17 januari is de naamdag van San Antonio Abad, wat gepaard gaat met dieren zegening in Spanje.

Op deze dag gaan alle dieren (bijna alle) naar de kerk gaan in Spanje dan is het San Antonio

Wie denkt dat hier in Spanje na de Reyes Magos (Driekoningen) alle feestdagen en daarbij behorende tradities achter de rug zijn heeft het mis.

 

Wij beginnen gewoon weer van vooraf aan.

17 januari is eigenlijk de officiële dag. Maar ook daarna vinden er in heel veel dorpen en steden nog festiviteiten plaats onder de naam van San Antonio Abad, de patroonheilige van de dieren.

Campings in Spanje

Wie en wat

Antonius van Egypte, Antonius-Abt of Antonius de Grote werd in het jaar 251 in Egypte geboren als kind van rijke ouders. Toen Antonius twintig jaar was, stierven zijn ouders. Hij gaf alle bezittingen aan de armen en trok zich in eenzaamheid in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster van Sint Antonius in de Oostelijke Woestijn van Egypte.

 

Hij was de eerste monnik die vele volgelingen kreeg en staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven. Hij stierf op 105-jarige leeftijd en werd volgens zijn eigen instructies in een geheim graf begraven om te voorkomen dat zijn graf een plaats van verering zou worden. Al snel na zijn dood werd hij heilig verklaard. Athanasius van Alexandrië schreef de bekendste biografie over Antonius.

Antonius is de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de pest, ziekten, Sint-Antoniusvuur en veeziekten. Ook is hij beschermheilige van Essene en de Noord-Brabantse dorpen Sint Anthonis en Terheijden. Zijn attribuut is een bel. Deze is soms bevestigd aan zijn staf. De varkens van zijn orde dragen ook een bel.

 

Zijn bijnaam Antonius met het varken ontstond in de Middeleeuwen. De Antonieten, leden van de naar hem vernoemde verpleeg orde, mochten hun varkens vrij laten rondlopen als vergoeding voor de verpleging die zij verstrekten. Op 17 januari werden deze varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :