Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De mooiste dorpjes aan de Costa del Sol


DE MOOISTE en leukst DORPJES AAN DE COSTA DEL SOL

De Spaanse Costa del Sol, in het Nederlands de zonnekust, bevindt zich aan de Middellandse zee van Andalusië. Deze costa heeft zijn naam te danken aan de zon. Deze 300 kilometer lange kust ligt tussen Gibraltar en Almería. Je vind hier een goede mix tussen zon, zee, strand en cultuur. Aan deze Spaanse zonnen kust in het zuidelijk deel van Spanje vindt u fijne uitgestrekte zandstranden met vele bekende badplaatsen.

Costa del Sol - Beleef Spanje

DE LEUKSTE KUSTPLAATSEN AAN DE COSTA del sol

Jaarlijks komen er duizenden Nederlanders en Belgen op bezoek in deze toeristische regio die in dit deel van Spanje hun vakantie doorbrengen. Buiten de populaire kustplaatsen zoals Málaga, Marbella en Fuengirola en de grote stad Málaga zijn er nog veel meer andere leuke en soms nog authentieke dorpen te vinden langs de kust.

Booking.com

Heb jij een vakantie naar de Costa del Sol op de planning staan of ben je je aan het oriënteren? Skip deze dorpjes niet; ze geven je dat op-en-top Spaanse gevoel!

Als we kijken naar de mogelijkheden aan de Costa del Sol, dan is de kans groot dat jij straks verblijft in  Torremolinos, MarbellaNerja,  Benalmádena, Fuengirola of Málaga.

Deze bekendste badplaatsen in de Spaanse regio bieden een ruim aanbod aan hotels, mooie stranden, veel levendigheid en talloze restaurants. Een prima keuze voor wie op zoek is naar een ontspannen zonvakantie dus!

Wil je echter ook nog wat meekrijgen van de Spaanse cultuur en je wanen in kleine authentieke plaatsen, zorg dan dat je een of meerdere dagen op pad gaat. Want er zijn zoveel leuke dorpjes aan de Costa del Sol te vinden! Wij maakten een kleine selectie. Al deze plaatsjes vind je aan of rondom de ruim 200 km lange kustlijn tussen Motril naar Gibraltar.

 

Het witte dorpje Frigiliana

Andalusië, waar de Costa del Sol deels toebehoort, staat bekend om de vele witte dorpjes. Frigiliana is een van de bekendste en tevens populairste. Dit dankt het dorpje (dat op ca. 50 km van Málaga ligt) aan het doolhof van autovrije straatjes en geplaveide straatjes met witte huisjes en pastelkleurige deuren en kozijnen. Een droomplaatje!

Maar dat niet alleen… je wordt er ook even terug in de tijd gegooid, zeker als je het bovenste gedeelte (het oude deel) bezoekt. Neem een kijkje bij de oude fontein (Fuenta Vieja), het Renaissance Paleis van de Graven (Palacio Renacentisa de los Condes de Frigiliana) en de Santo Cristo de la Caña kapel. Ook de overblijfselen van het oude Moorse kasteel zijn een bezoek waard. Al is het alleen maar om het geweldige uitzicht!

 

TIP:

De straatjes kunnen steil zijn, neem genoeg water mee op warme dagen en bezoek het dorpje in de ochtend of laat in de middag. Trek gekregen van het vele wandelen? Eet een taartje bij La Tienda (Calle de la Iglesia).

 

Nog meer wit in Casares

Een ander niet te missen wit dorpje is Casares. Uniek is dat de huizen op een helling zijn gebouwd en haast naar beneden lijken te vallen. Dit levert unieke plaatjes op!

Casares kent een lange geschiedenis, deze gaat helemaal terug naar de prehistorie. Overblijfselen die er uit die tijd zijn gevonden, zijn o.a. de grotten van Ferrete, Crestellina en Utrera. Het was daarnaast de geboorteplaats van Blas Infante, een auteur die o.a. het volkslied van Andalusië schreef én de vlag ontwierp.

Hoewel het stadje genoeg bezienswaardigheden herbergt – o.a. het geboortehuis van Blas Infanta, Iglesia de San Sebastian, een oude begraafplaats en het kasteel – is het het leukst om simpelweg door de straatjes te slenteren en uiteindelijk een drankje te drinken op een van de kleine terrasjes.

 

TIP:

Trek genoeg tijd uit voor de weg naar Casares (ca. 50 km vanaf Marbella). Deze is minstens net zo mooi als het dorpje zelf. Bezoek op vrijdag een kleine markt aan Calle Copera.

 

Mijas

Sla een willekeurige gids over de Costa del Sol open en de witte straatjes met blauwe details komen je tegemoet. Grote kans dat deze plaatjes zijn geschoten in Mijas (spreek uit Migas). Het dorpje heeft – en dat is best knap – ondanks haar populariteit haar unieke karakter weten te behouden.

In een doolhof van smalle straatjes vind je terrassen vol geraniums en huizen met rode daken en blauwe bloempotten aan de muren. Alles is enorm dicht tegen elkaar ‘geplakt’, wat zorgt voor extra charme en een sprookjesachtig effect. Hoe hoger je komt in het dorp, hoe stiller het wordt en – ook een fijn gegeven – hoe goedkoper je uit bent bij cafés en restaurants.

Costa del Sol - Beleef Spanje

De meest bijzondere bezienswaardigheid in het dorpje is de arena, waar in de zomer nog iedere zondag stierengevechten worden gehouden. Bijzonder omdat deze nog in gebruik is, maar ook de vorm is uniek. Het is een van de weinige Spaanse dorpen met een ovale ring. Verspreid door het dorp vind je daarnaast een aantal mooie kerken in monumenten. En daaruit blijkt al snel het rijke verleden; je vindt er zowel Romeinse, Moorse als Spaanse gebouwen.

Goed om te weten: Mijas bestaat uit vijf dorpskernen, twee hiervan (waar we het hierboven over hebben) vind je in het binnenland. Mijas Pueblo is hiervan de bekendste. De andere drie delen vind je aan de kust.

 

TIP

In Mijas heb je nog ezel-taxi’s waarmee je je door de stad kunt verplaatsen. Ga liever lopen. Je kunt rustiger aan doen, vaker stoppen en je spaart de ezels ook meteen.

Extra tip: Ronda

We spelen een beetje vals, want als we het hebben over dorpjes aan de Costa del Sol dan mag Ronda eigenlijk niet. Het ligt namelijk op ca. 1 tot 1,5 uur rijden van de bekende badplaatsen. Maar het is zo bijzonder dat het een dagtripje wel waard is!

Wat er zo uniek is aan Ronda? Niet dat het wit is, want dat geldt voor veel dorpjes in de omgeving. Nee, het bijzondere is de diepe kloof die het stadje in tweeën splijt. En nu zie je ongetwijfeld meteen het stadje voor je, want het prijkt in enorm veel reisgidsen.

Voor het beste zicht op de kloof en de stad ga je naar de Puente Nuevo, die over de kloof (de Guadalevín rivier) loopt en die het oude Moorse centrum verbindt met het nieuwe deel. Als je hoogtevrees hebt, raden we je aan vooral niet naar beneden te kijken. Er zijn overigens nog twee bruggen die over de rivier lopen.

Andere bezienswaardigheden in Ronda zijn o.a. de Jardines de Cuenca, Baños Arabes (het best bewaarde badhuis van Spanje), Plaza del Socorro, de 15e eeuwse kerk Santa Maria la Mayo, Palacio de Mondragón en Plaza de Toros. Voor mooie uitzichten ga je naar Mirador de Aldehuela en Balcón del Coño.


TIP:

Ronda ligt op de officiële wijnroute van Spanje en haar wijnen zijn veelbelovend. Wijnen proeven kan o.a. hij het Descalzos Viejos wijnhuis (Pdo. de los Molinos s/n Apartado de correos 365).


Wat gaan we ondernemen aan de Costa del Sol ?

Dit Is misschien ook interessant: