Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Tornado’s en Orkanen in Spanje

Spanje heeft regelmatig met tornado’s en orkanen te maken en terug kijkend naar de laatste 20 jaar waren dat er meer dan 1000 die plaats vonden op verschillende plaatsen in Spanje. Als zo een wervelwind boven de zee plaatsvindt dan hebben we het over een orkaan maar gebeurt het boven land dan wordt dit een tornado genoemd. Orkanen vinden meestal plaats in de namiddag en dan ook meestal nog tegen het einde van de zomer en begin herfst.

Tornado’s en Orkanen  Beleef Spanje

Volgens experts kan het zomaar gebeuren dat Spanje in de komende jaren met meer orkanen boven zee en tornado’s boven land te maken krijgen..

Orkanen hebben een warme zee of oceaan van meer dan 26,5 graden Celsius, koude lucht, een draaiende wind en een vochtige lucht nodig.

Een tornado (etymologie: Spaans, waarschijnlijk assimilatie van tronada, onweersbui, en tornar, draaien) of wervelstorm is een wervelwind met zeer grote windsnelheden, tot enkele honderden kilometers per uur, en een diameter van enkele tientallen meters tot een paar kilometer. Een tornado is meestal zichtbaar doordat waterdamp condenseert in de wervel of doordat materiaal van het aardoppervlak wordt opgetild.

Booking.com

Als de storm maar hevig genoeg is kan een tornado plaatsvinden boven land waarbij veel schade kan voorkomen. Aangezien orkanen boven de zee plaatsvinden zijn deze weliswaar spectaculair om te zien maar is het gevaar op schade minder groot, tenzij de orkaan van het zeeoppervlak naar land verhuist.

 

1.000 maal

De afgelopen 20 jaar hebben er volgens een studie van Miquel Gayá van de AEMET meer dan 1.000 tornado’s en orkanen plaatsgevonden in Spanje. De ergste orkaan ooit vond plaats in maart 1671 toen de stad Cádiz getroffen werd en er tientallen mensen overleden door de zware windhoos. In mei 1886 had de plaats Caranchel Alto nabij Madrid ook te maken met een tornado en werd er veel schade aangericht en overleden er enkele personen door rondvliegend puin.

Waar

In Spanje worden tegenwoordig regelmatig orkanen en tornado’s gesignaleerd en dankzij de nieuwe technologie met de mobiele telefoons ook vaak vastgelegd op foto en video. Deze orkanen kunnen voorkomen voor de kust van Andalusië, Murcia, Comunidad Valenciana en Catalonië. Ook rondom de Balearen eilanden zijn wel eens orkanen gesignaleerd. Aangezien deze windhozen boven de zee plaatsvinden veroorzaken zij geen schade.

Dat is natuurlijk een ander verhaal in het geval van een tornado boven land waarvan er in Spanje minder plaatsvinden. Een tornado houdt niet van bergachtig gebied en zoekt vlakke delen op die mee te vinden zijn in het midden van Spanje.

 

Schaal van Beaufort

De kracht waarmee de wind waait wordt aangegeven met de schaal van Beaufort. Deze meneer Beaufort deelde de wind namelijk in 12 windkrachten in. Bij windkracht 0 is het windstil. Windkracht 3 is nog een fijn briesje en bij windkracht 9 spreken we van een storm en waaien de dakpannen van het dak af. De zwaarste windkracht is windkracht 12. Wind waait dan sneller dan 120 kilometer per uur, soms tot wel 250 kilometer per uur.

Deze ging een paar jaar geleden langs de camping waar wij toevallig ook waren bij Barcelona.  Hier kwamen verschillende van deze slurven op ons af maar ging kort voorde camping bij het vliegveld van Barcelona aan land en gooide voor dat deze tot rust kwam nog twee transport vliegtuigen om 

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :