De Spaanse “via verde”

De Vias Verdes is een onderdeel van het netwerk 'wandel- en fietspaden in Spanje'.

Spanje heeft op heel veel plaatsen mooie, goede en fantastisch wandel en fiets mogelijkheden én de Vias Verdes.  De Vias Verdes is een onderdeel van het netwerk 'wandel- en fietspaden in Spanje'

De Groene Wegen zijn vaak oude spoorlijnen die buiten gebruik zijn en die nu gebruikt worden als prachtige wandel en fiets routes. Spanje heeft momentaan een netwerk van rond de 120 Vias Verdes met een totaal aan 2.500 kilometer aan wandelpaden, heerlijk gelegen midden in de prachtige natuur.

Wat zijn de Spaanse “via verde”

Sinds dat men in het jaar 1993 is begonnen met het opnieuw inrichten en hergebruiken van oude spoorlijnen die vaak in verval waren geraakt, is het netwerk van Vias Verdes gestaag uitgegroeid tot een totaal van 120 Groene Wegen verdeeld over heel Spanje. Met een totale lengte van 2.500 kilometer kunnen wandelaars en fietsers genieten van de oude trein infrastructuur zoals bruggen en tunnels die nu om zijn getoverd tot prachtig gelegen wandel/fietspaden. Het aantal Vias Verdes is groeiende en er komen elk jaar wel enkele nieuwe Groene Wegen bij of reeds bestaande routes worden beter of langer gemaakt.

Booking.com

Duurzaam

Deze Groene Wegen zijn een aantrekkelijke en duurzame manier om van de natuurlijke omgeving en van een rijk Spaans spoorwegerfgoed te genieten. De Vias Verdes vergemakkelijken het beoefenen van actieve en gezonde recreatie en bevorderen een mentaliteitsverandering ten gunste van duurzame mobiliteit in de huidige samenleving. Dat klinkt allemaal leuk en aardig maar eigenlijk is het belangrijkste dat deze Groene Wegen prachtig gelegen zijn in de natuur en het wandelen of fietsen over de oude spoorweglijnen makkelijk te doen is voor iedereen.

Spoorwegen

De Vias Verdes worden beheerd door de Stichting Spaanse Spoorwegen (FFE) waarbij het concept van de Groene Wegen niet ophoudt bij het geschikt maken van de oude spoorlijnen maar ook de restauratie van meer dan 100 oude spoorwegstations die langs de vele routes te vinden zijn. Deze gebouwen worden klaargemaakt voor diensten als horeca, fietsverhuur, informatiecentra, overnachtingen etc.

reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Routes

De Groene Wegen bieden vele mogelijke en verschillende routes door de natuur met routes van slechts enkele kilometers lang tot plattelandsroutes van meer dan 200 kilometer. Alle routes zijn daarnaast origineel, aantrekkelijk en gevarieerd waardoor het goede alternatieven zijn voor diegene die landschappen, cultuur en het erfgoed van Spanje willen leren kennen op een makkelijke, actieve en duurzame manier.

Voorbereiden

Voordat je aan een Via Verde begint is het wel vaak verstandig om informatie in te winnen op de website van de VIAS VERDES of de folders na te lezen over de mogelijkheden en toestand van de Groene Wegen die men wil gaan bewandelen of fietsen. De informatie is op de website beschikbaar in het Spaans en in het Engels. Meer informatie kun je ook nalezen in deze Nederlandse folder die je hier kunt downloaden in PDF.

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :