Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Waarom een zonnebril dragen op vakantie


Waarom een zonnebril een must-have is op een zonvakantie

Moet ik een zonnebril op voor een zonnige bestemming?  Een zonnebril is een must-have als je naar een zonnige vakantie bestemming gaat, dan vragen je ogen om een hoge UV-filter. Precies als voor je huid is UV-straling slecht voor je ogen.

Moet ik een zonnebril op voor een zonnige bestemming?  Een zonnebril is een must-have als je naar een zonnige vakantie bestemming gaat, dan vragen je ogen om een hoge UV-filter. Precies als voor je huid is UV-straling slecht voor je ogen. - Beleef Spanje

Beeld: Pixabay

Dat het meer dan verstandig is om je goed in te smeren tijdens een zonvakantie is inmiddels – met dank aan de vele voorlichting in media – overbodig om nog eens te melden. Maar wist je dat jouw ogen ook beschermd dienen te worden tegen de zon? Een zonnebril is daarmee een absolute ­must-have voor een zonvakantie.

Waar moet je op letten als je een nieuwe zonnebril koopt?

Een goede beschermende zonnebril moet voorzien zijn van een CE-markering, met een cijfer van 0 tot 4 deze cijfers geven aan hoe goed de glazen je ogen bescherming bieden.

  • CE 0  wordt het licht geabsorbeerd met 20 procent .
  • CE 4  wordt het licht geabsorbeerd met 92-97 procent

Koop altijd een zonnebril met minimaal CE 3 bescherming

Waarom de zon slecht is voor je ogen

redenen zonnebrillen vakantieUS National Eye Institut was een van de eerste partijen die in 2014 onderzoek deed naar wat zon nu écht met je ogen doet. Hieruit bleek dat UV-straling de eiwitten in je ooglenzen aantast.

 

Dit kan op lange termijn staar opleveren. Sterker nog; aanvullende onderzoeken van andere partijen tonen aan dat de zon in 20% van de gevallen van staar de (mede)veroorzaker is.

 

En UV-straling kan voor meer aandoeningen zorgen; leeftijdsgebonden blindheid bijv. en foto keratitis. Bij dit laatste heb je last van tijdelijke blindheid of vlekkerig zien. We weten niet hoe het met jou zit, maar wij beschermen onze ogen daar liever tegen met een zonnebril.

 

TIP: Extra pluspunt; veel zonnebrandcrème is niet geschikt voor de huid rondom je ogen. Wanneer je een zonnebril draagt, heb je dit probleem meteen gedekt.

Is elke zonnebril geschikt?

Nee, maar je hoeft je ook zeker geen dure zonnebril aan te laten smeren. Een prijskaartje zegt namelijk helemaal niets. Wel is het van belang dat zonnebrillen een 100% UV-filter hebben of dat deze over UV400 glazen beschikt. Is dit zo? Dan biedt een zonnebril jou voldoende bescherming tijdens een zonvakantie.

Een ander aspect waar je rekening mee kan houden, is de grootte van de glazen. Want bij kleine glazen kunnen verspreide zonnestralen nog van veel kanten binnenkomen en met grotere glazen blokkeer je simpelweg meer stralen.

 

Wat zegt de kleur van de glazen?

Koop je een simpele zonnebril in een modewinkel dan voldoet deze vermoedelijk niet aan bovenstaande eisen. Het enige wat de bril biedt, is gekleurd glas. En dat voldoet niet. Sterker nog; bij donkere glazen verwijden jouw pupillen en heb je nog meer kans op beschadigingen door UV.

Belangrijk zijn dus de sterkte van de UV-filter en het type glas. De kleur van de glazen kan je echter wel meenemen in je overweging. Elke kleur heeft namelijk zo haar voordelen.

Wist je bijv. dat grijze glazen de felheid van het licht doen verminderen, maar de kleuren niet veranderen? Bij bruine glazen zullen de kleuren wel veranderen en het kan het zicht wat wazig maken. Wel wordt het zonlicht dan aanzienlijk minder verblindend.

Blauw licht van de zon kan daarnaast zorgen voor een waas. Door voor gele glazen te kiezen hef je dit effect op en verscherp je het beeld feitelijk. Wie veel aan watersport doet, kan het best roze glazen kiezen. Deze bieden een goed contrast met al het blauw van het water.

Overnachten

Booking.com

Autoverhuur - Sunnycars


Vakantiehuizen


Campings in Spanje


Op vakantie  naar Spanje


Met de Camper door Spanje


Dit is misschien ook interessant:

Wat gaan we ondernemen in Spanje?