Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Spaanse Koude koffie of in het Spaans café con hielo

Als je in de zomer een kopje kofie wilt drinken en het maakt niet zoveel uit welke kofiie, café solo, cortado, americano of cafe con leche dan breekt al gauw het zweet uit. Maar men heeft in Spanje de café con hielo een van oorsprong Griekse drankje.  Vanaf het moment dat het Amerikaanse Starbucks de “frappuccino” op de markt bracht afgekeken van de traditionele Griekse “frappé” maar dan natuurlijk in een geheel eigenstijl die in Italië “shakerato” wordt genoemd.

Het beroemdste klaprozenveld in Zamora

Frappé (in het Frans geslagen) is een schuimend Grieks koffiedrankje gemaakt van oploskoffie dat koud gedronken wordt. Het wordt geserveerd in hoge glazen met een rietje en een glas water en het wordt naast de Grieken ook veel gedronken door toeristen.

Booking.com

De bereiding is eigenlijk heel simpel. De oploskoffie wordt met water schuimig geklopt. Het drankje wordt dan in een glas gegoten waarin zich (gebroken) ijs bevindt en drinken maar. Als het eerste proces klaar is komt de variatie erin.

Daar heb je eigenlijk alleen een blender, goede koffie, ijs, melk en de favoriete ingrediënten voor nodig. Deze kunnen zijn vanille, dulce de leche, mokka etc. Let wel op, het zijn geen “light” dranken, daar kun je beter de Spaanse café con hielo voor drinken.

 

Café con hielo

De “frappé” mag dan wel populair zijn maar veel Spanjaarden zweren nog steeds bij de traditionele café con hielo (koffie met ijs). Standaard bestaat deze koffie uit een café solo (espresso) die iets meer koffie dan normaal heeft. Samen met de koffie wordt een glas met ijsblokjes geserveerd.

Als men suiker in de koffie drinkt dan moet dat eerst in de koffie gedaan worden en geroerd worden voordat de koffie in het glas met ijs gegoten wordt. Er zijn varianten op zoals in de Comunidad Valenciana waar er een schijfje citroen in het glas gedaan wordt en het de naam “cafe del tiempo” heet.

Café frappé met vanille

Dit is een frappé versie met vanille ijs. Wat je nodig hebt is 100 milliliter koude koffie, 50 milliliter melk, 2 kopjes ijsblokjes en 1 bolletje vanille ijs. Dat alles gaat in de blender totdat het een gemengd drankje is waarna het in een groot hoog glas gegoten kan worden.

Andere mogelijkheid is om alles behalve het bolletje ijs in de blender te doen en het vanille ijs later bovenop leggen. Op de laatste manier wordt deze frappé vaak geserveerd in ijssalons.

 

Café frappé met dulce de leche

Dulce de leche is een karamelpasta dat veel in landen als Argentinië, Chile, Uruguay etc genuttigd wordt. Aangezien het zoet is (letterlijke vertaling is melkzoet) geeft het een aparte smaak aan de zomerse frappé met latijns Amerikaans tintje.

Wat je nodig hebt is 100 milliliter koude koffie, 50 milliliter melk, 2 kopjes ijsblokjes en 30 milliliter dulce de leche (o.a. te koop bij de Mercadona en Carrefour). Dit alles gaat in de blender waarna je het goedje in een groot hoog glas giet. Naar wens kan er slagroom en een beetje dulce de leche als decoratie op voordat je het serveert.

Café frappé met mokka

We nemen opnieuw de frappé basisingrediënten bestaande uit 100 milliliter koude koffie, 50 milliliter melk, 2 kopjes ijsblokjes en voegen daar in dit geval 10 gram cacaopoeder toe. Opnieuw gaat alles in de blender en wordt de frappé in een groot hoog glas gepresenteerd. Indien gewenst met slagroom en een beetje cacaopoeder bovenop.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :