Klaprozenveld in Zamora

Het beroemdste klaprozenveld in Zamora


De klaproos ook wel kollenbloem (toverkol of kol = heks) genoemd. De klaproos is een algemeen symbool voor troost, slaap, dromen ‘en ook voor hoogmoed en vergankelijkheid van de aardse glorie.Niet ver van de stad Zamora in Castilië en León en dichtbij de Portugese grens vind je een prachtig klaprozenveld dat door toe doen van de Japanse Ambassade wel heel erg bekend is geworden, tenminste op de Spaanse televisie en op Instagram. Dit ‘campo de amapolas’ staat prachtig in bloei maar jammer genoeg alleen de inwoners van de provincie kunnen van dit natuurspektakel genieten (want reizen buiten de provincie is nog niet toegestaan in Spanje).


Het beroemdste klaprozenveld in Zamora

Op 24 mei plaatste de Japanse Ambassade op Twitter een foto van het klaprozenveld in Zamora en meteen werd dat opgepikt door o.a. de Spaanse televisie waarna het niet lang duurde voordat veel influencers en Instagrammers zich naar het bloemenveld haasten om foto’s te maken.

Het klaprozenveld ofwel ‘campo de amapolas’ in het Spaans ligt langs de weg tussen Almaraz en Aceñas de Gijón niet ver buiten de stad Zamora in Castilië en Leòn.

In het jaar 1.072 vond hier na de dood van Koning Fernando I een veldslag plaats genaamd Cerco de Zamora maar nu is het een vredige plaats met rode klaprozen.Dat zelfde gebeurde in de eerste Wereldoorlog

Ook hier was de grond rond de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog grondig 'omgespit' en besmet door de gevechten en bombardementen. McCrae ( Canadese militaire arts en dichter ) moet dan ook honderden klaprozen hebben zien bloeien toen hij in 1915 het gedicht schreef.

Maar de klaproos heeft nog een andere betekenis In Flanders fields. Sommige klaprozen, die gerekend worden tot de papavers, worden gebruikt om opium en morfine van te maken; morfine is een sterk verdovend middel dat vaak werd gebruikt om de pijn van gewonde soldaten te stillen - soms voor eeuwig. De laatste verzen We shall not sleep, though poppies grow / In Flanders fields duiden op de verdovende werking van morfine.

Daarbij is de aanblik van de bloem vervuld van symboliek: niet alleen zijn de blaadjes rood als het bloed van de gevallenen, en is het binnenste zwart, kleur van rouw, in het hart van de bloem is ook een kruisvorm te zien, christelijk symbool van lijden en verlossing bij uitstek.


reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Hier de Vlaamse versie van In Flanders Fields:

De kollebloemen van Vlaanderen

Vlaanderens hart bloedt in zijn kollebloemen open,

tussen de kruisjes door, die, rij naast rij geplant,

het simpel teeken zijn, waaronder wij steeds hoopen,

dat onze milde dood de vree werd voor dit land.

 

Bij rooden dageraad volgden wij in het blauwe.

den zoeten leeuwerik, wiens jubel werd gestoord

door schroot en vloek en klacht. Tot men ons kwam houwen

en op dit Vlaamsche veld ons streven werd gesmoord.

 

Gij, die nu na ons leeft, wij reiken u de toortsen,

verheft ze naar het licht, elk roepe een nieuwen held:

verbreekt gij onze trouw, dan wordt in wreedste koortsen

ons 't heilig verbod te slapen in dit veld:

in elke kollebloem zouden wij blijvend bloeden!WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN ZAMORA?