Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Parc del Laberint d'Horta 

Bezoek eens het Parc del Laberint d'Horta in Barcelona

Alles over het prachtigste en oudste park van de stad Barcelona en een de mooiste plekken van Barcelona, het Parc del Laberint d'Horta, met als toppunt het bekende doolhof. Het archetypische haagland labyrint, in het centrum van Barcelona. Parc del Laberint d'Horta (Labyrinth Park of Horta) is een van de verborgen juweeltjes van de stad en heeft al eeuwenlang bezoekers blij gemaakt,  het is de oudste tuin van de stad Barcelona. In het Parc del Laberint d'Horta, kun je zo heerlijk rond dwalen maar zeker ook verdwalen dan in dit prachtige park is namelijk een heus doolhof. Dit mooie park heeft nog veel meer te bieden zoals prachtige gebouwen en sculpturen, een heel mooi uitzicht en veel, veel rust.

Geeft men fooi in Spanje? - Beleef Spanje

Parc del Laberint d'Horta ook wel Jardins (Gardens) del Laberint d'Horta genoemd ) is een historische tuin in de Horta-Guinardó wijk in Barcelona en de oudste in zijn soort. Gelegen op het voormalige landgoed van de familie Desvalls, naast de Collserola- bergkam, bestaat het park uit een 18e-eeuwse neoklassieke tuin en een 19e-eeuwse romantische tuin. Op het lagere terras is het heggenlabyrint waar het park zijn naam aan dankt.

Booking.com

De werken begonnen in 1791 toen markies Joan Antoni Desvalls i d'Ardena , eigenaar van het perceel, in samenwerking met de Italiaanse architect Domenico Bagutti het ontwerp van een neoklassieke tuin creëerde . De uitvoering werd uitgevoerd onder leiding van bouwmeesters Jaume en Andreu Valls en de Franse tuinman Joseph Delvalet.

Halverwege de 19e eeuw huurden de afstammelingen van de markies architect Elies Rogent in om het park uit te breiden. Rogent creëerde toen een romantische tuin met bloembedden, tuinhuisjes, enorme bomen en een waterval. Er werd ook een waterkanaal toegevoegd aan de tuin, die het boventerras en het tussenliggende terras met elkaar verbindt. 

In 1880 werd naast het paleis van Desvalls een binnentuin aangelegd. Aan het einde van de 19e eeuw werd het landgoed van Desvalls de locatie van sociale en culturele evenementen, waaronder openluchttheatervoorstellingen.

In 1967 droeg de familie Desvalls het park over aan de stad Barcelona, die in 1971 voor het publiek werd geopend. In 1994 werden met financiële steun van de Europese Unie uitgebreide restauratiewerkzaamheden uitgevoerd . 

Het park is momenteel een tuinmuseum met een aantal bezoekers dat beperkt is tot niet meer dan 750 mensen tegelijkertijd, om de delicate omgeving en structuren van het gebied te behouden. Het oude paleis van Desvalls herbergt sinds 1993 het Centre de Formació del Laberint (een instituut voor tuinonderwijs in de stad) en een gespecialiseerde bibliotheek.

Elementen van het park

De romantische tuin van het Parc del Laberint d'Horta

Direct naast de ingang van het park staat het voormalige paleis van de familie Desvalls, een gebouw met neoarabische en neogotische elementen. De Torre Sobirana , een oude middeleeuwse wachttoren , maakt ook deel uit van dit complex.

Het park, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 9,1 hectare , is verdeeld in twee delen: de neoklassieke tuin en de romantische tuin. Overal in het park zijn er tal van sculpturen, sommige met motieven uit de Griekse mythologie en andere met volksmotieven, evenals een aantal fonteinen, bronnen en poelen.

Bezoek eens het Parc del Laberint d'Horta in Barcelona - Beleef Spanje

De neoklassieke tuin bestaat uit drie terrassen:

Op het lagere terras is het heggen labyrint dat het park zijn naam geeft, bestaande uit 750 meter geknipte cipressen . Bij de ingang van het labyrint staat een marmeren bas-reliëf met Ariadne en Theseus en in het midden een standbeeld van de god Eros . Op het tussenliggende terras, recht boven het doolhof, staan twee paviljoens in Italiaanse stijl met Toscaanse zuilen en beelden van Danae en Ariadne, replica's van ronde Romeinse tempels zonder cella . 

Naast de grote trap die naar het derde niveau leidt, staat een buste van Dyonysus , de god van wijn en uitbundigheid. Op het derde en bovenste terras staat een paviljoen gewijd aan de negen muzen , bekroond met een sculptuur van kunst en natuur, aan de voet waarvan te lezen is: Artis Naturaque Parit Concordia Pulchrum (Latijn voor "De harmonie van kunst en natuur genereert schoonheid ") en aan de andere kant: Ars Concors Foetum Naturae Matris Alumbrat (" Harmonische kunst geeft licht op de vrucht van Moeder Natuur "). Achter het paviljoen bevindt zich een grote vijver met water afkomstig van een natuurlijke bron.

De romantische tuin is verdeeld in een reeks bloembedden en kleine pleintjes in de schaduw van enorme bomen. Aan de noordelijkste grens van deze kant van het park is er een waterval. Van het oorspronkelijke ontwerp zijn niet veel sporen meer over, maar het lijkt erop dat de romantische tuin is aangelegd, verwijzend naar het thema van de dood - er was zelfs een replica van een klein kerkhof, allang verdwenen - terwijl de neoklassieke tuin draait om de thema van liefde.

De parktuinen zijn omgeven door een groot gebied met mediterraan bos.

Adres

Passeig dels Castanyers 1

08035 Barcelona

 

Openbaar vervoer / metro

Metro: Mundet (L3)

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 10:00 – 18:00 uur (november t/m februari)

Maandag t/m zondag van 10:00 – 19:00 uur (maart en oktober)

Maandag t/m zondag van 10:00 – 20:00 uur (april)

Maandag t/m zondag van 10:00 – 21:00 uur (mei t/m september)

Prijs

€ 2,23 

€1,42 - voor kinderen van 5 jaar  t/m 13 jaar 

Gratis voor kinderen van 0 t/m 4 jaar

Gratis entree op zondag en woensdag

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Catalonië?

Misschien ook interessant :