Polbo á feira

Polbo á feira, in het Spaans Pulpo a la gallega, de Galicisch naam betekent letterlijk "eerlijke octopus " , ook wel bekend als pulpo estilo feira,  een traditioneel Galicisch gerecht.

Polbo á feira, in het Spaans Pulpo a la gallega, - Beleef Spanje

De traditionele Pulpo a Feira wordt gekookt in grote koperen potten want zo blijft de smaak het best behouden. Geserveerd op een houten borden in stukken geknipt bestrooit met paprikapoeder (in Galicië bekend als pemento en pemento picante) , zeezout en een grote scheut goede olijfolie. Volgens overlevering mag er bij het eten van octopus geen water worden gedronken, daarom wordt het gerecht meestal geserveerd met een jonge roodwijn of misschien nog beter met een Albariño een fijne goede witte wijn uit Galicië, met D.O. Rías Baixas

Voorbereiding

Maak de octopus schoon, verwijder de inktzak, de snavel tussen de tentakels en maak de kop schoon. Klop met een hamer of sla de octopus murw tegen een rots of steen, of invriezen dan kan man dit overslaan, en was deze in ruim water.

Dit gerecht wordt bereid door de octopus in een koperen ketel te koken ( indien mogelijk) . Voordat de Pulpo daadwerkelijk gekookt wordt, neemt men octopus aan zijn kop en dompelt deze 3 keer met zijn tentakels in het kokend water hierdoor gaan de tentakels niet krullen. 

  Booking.com

  Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 octopus van ongeveer 2 kg
  • 1 ui 2 dl olijfolie
  • 2 l water
  • 1 lepel zoete paprika
  • 1 lepel pikante paprika
  • grof zout
  polberías (octopus

  Octopus is het totemische voedsel van de patroonheilige van Lugo (San Froilán). Sommige Galicische koks zijn gespecialiseerd in het koken van dit gerecht. Het zijn meestal vrouwen, bekend onder de naam polbeiras (Galicische naam). Een polberías (octopus restaurants) zijn over het algemeen normale eetgelegenheden maar zijn zeker niet de verfijnde restaurants.

  SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

  Wat gaan we ondernemen in Spanje?

  Misschien ook interessant :