Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Puerto Serrano en de Vía Verde de la Sierra


Puerto Serrano

en de Vía Verde de la Sierra

Puerto Serrano is een dorpje gelegen in de Spaanse provincie Cádiz in de regio Andalusië. Hier begint  de bekende en zeer geliefde wandel- en fietsroute “Via Verde de la Sierra”.

De Vía Verde de la Sierra is een prachtige groene routes in Spanje. Die combinatie is van heerlijke, mooie natuur en gelijktijdig tref je onderweg een grote kolonie Vale Gieren die deze route wel heel bijzonder maakt!

PUERTO SERRANO EN DE VÍA VERDE DE LA SIERRA

Het plaatsje Puerto Serrano

Puerto Serrano is een dorpje in een glooiend landschap aan de noordwestelijke rand van de Sierra de Cadiz. De stad ligt vlak bij de weg van Sevilla naar Ronda , dicht bij de grens met de provincie Sevilla, het dorpje wordt gemakkelijk over het hoofd gezien door degenen onderweg zijn naar een van de steden. Hier vind je het startpunt van de bekende Via Verde de la Sierra. Het dorpje heeft ongeveer  7.000 inwoners, ligt dicht bij de rivier de Guadalete en in het zuiden ligt de heuvel  Picacho. 

Er zijn twee belangrijke archeologische vindplaatsen in Puerto Serrano: paleolithische overblijfselen uit de bronstijd en Romeinse nederzettingen in El Castellar, waar graven zijn gevonden en keramische materialen. Het culturele erfgoed van de gemeente is ook aanwezig op de Fuente de Ramos gelegen begraafplaats uit de bronstijd. 

Als u het dorp binnenkomt vanaf de A375, rijdt u langs een indrukwekkende, met bomen omzoomde laan. Je ziet een goed bewegwijzerd voetpad genaamd Paseo del Canal - dit is een irrigatiekanaal dat langs de zuidkant van het dorp loopt.

BELANGRIJKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN

De twee belangrijkste bezienswaardigheden, de kerk van Santa María Magdalena en de Molino de Siré , bevinden zich naast elkaar in het noordelijke deel van het dorp. Naast de kerk ligt Plaza Diamantino García,  

Ermita El Almendral. Ten zuiden van de stad loopt een weg omhoog door olijf- en amandelboomgaarden naar de Ermita Santa Maria Magdalena. Yacimiento Arqueologico de Fuente de Ramos kan worden bezocht op de weg naar de Ermita El Almendral. 

 

IN DE BUURT

 Het recreatiegebied La Toleta ligt op 9 km van de stad, vlakbij de rivier de Guadalete aan de weg naar Moron de la Frontera; hier kunt u in de winter kamperen. Ermita de la Gloria, evenals het gehucht Pozo Armargo, met zijn balneario (spa), bevinden zich verder langs dezelfde weg.

 

GESCHIEDENIS

De grote prehistorische, Romeinse en Moorse necropolen op de heuvel boven het huidige dorp duiden op een opeenvolging van nederzettingen. Hier bevond zich ook een Romeinse nederzetting genaamd Marciago. Items uit het gebied die nu te zien zijn in het Museo Arqueologico de Sevilla zijn onder meer een standbeeld van de god Atis, rood marmeren zuilen en mozaïeken en 28 denari (Romeinse munten). Later vond de herovering van dit gebied plaats rond 1240, van waaruit een aantal Tempeliers in het gebied achterbleven. In 1616 werd een kern van boerderijen geïdentificeerd en het dorp zelf werd gesticht in 1805, waardoor het onafhankelijk werd van Moron in 1835.

GASTRONOMIE

Olijfolie, uiensoep, pipirrana (paprika geroosterd met tonijn), een lokale variëteit aan gazpacho, gachas serranas (een gerecht van varkensvlees, aardappel en knoflook) en torta de hornazo (cakes met amandelen, kaneel en suiker) zijn enkele van de gastronomische geneugten die de stad te bieden heeft.

 

FESTIVALS

Romeria de Santa María Magdalena (op de zondag die het dichtst bij 22 juli ligt)
Toro de Aguardiente Fiesta (1 januari)

Feria de Agosto (gevierd tussen de 2e en 3e week van augustus).

 

VIA VERDE

Net ten noorden van de dorpen ligt het startpunt van de Via Verde de la Sierra , een populaire route voor wandel- en fietsliefhebbers die zich uitstrekt over de provincies Cadiz en Sevilla. Voorheen onderdeel van de oude spoorlijn tussen Jerez en Almargen (Malaga), is het nu omgebouwd tot een milieuvriendelijk alternatief - een pad voor liefhebbers van sport en buitenactiviteiten, een van de uitgebreide netwerken van Via Verdes in Spanje. U kunt wandelen, fietsen of paardrijden over 36 km naar Olvera. Bij het oude stationsgebouw, dat nu een café-bar, restaurant en hotel.

De Vía Verde de la Sierra is een prachtige groene routes in Spanje. Die combinatie is van heerlijke, mooie natuur en gelijktijdig tref je onderweg een grote kolonie Vale Gieren die deze route wel heel bijzonder maakt!

Booking.com

De oude spoorlijn

Deze Via Verde de la Sierra, in het Nederlands groene route is ongeveer  36 km lang en gaat over een oude spoorlijn die in begin van de vorige eeuw is aangelegd tussen Jerez de la Frontera provincies Cadiz en Almargen provincies Sevilla. Deze wandel- en fietsroute loopt van Olvera tot Puerto Serrano en man passeert de plaatsen Coripe, Montellano en Pruna. 

Een leuk detail van deze spoorlijn is dat hier nooit een trein heeft gelopen, dan dit treintraject is nooit in gebruik is genomen. Vele tunnels, viaducten, stations waren reeds aangelegd toen de burgeroorlog begon en daarna is het nooit meer afgebouwd

 

Puerto Serrano ligt op 100 km van Cadiz, 104 km van de luchthaven van Malaga en 63 km van Sevilla. Neem vanuit Cadiz of Jerez de A-382 tot u voorbij Villamartín komt en sla dan linksaf naar de A-376. Neem vanuit Sevilla of San Pedro (Malaga) de A-376. Word lid van de CA-4401-link die u rechtstreeks naar de stad brengt

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :