Cartagena - het juweel van Costa Calida.


Cartagena - het juweel van Costa Calida

De haven van Cartagena, aan de Middellandse Zee Costa Cálida, wordt al sinds de tijd van de Carthagers gewaardeerd. Door zijn strategische ligging aan de Murciaanse kust is het bewoond door verschillende culturen, die hun artistieke erfgoed hebben verlaten.Een rondleiding door de stad en haar musea neemt ons mee in de geschiedenis van een stad die sterk verbonden is met de zee.

De Spaanse stad Cartagena

Carthagers en Romeinen waren al geïnteresseerd in deze maritieme enclave, van wiens Latijnse naam Cartago Nova zijn huidige naam komt. Cartagena stond ook onder Arabische overheersing totdat Ferdinand III de Heilige het heroverde en opnam in het koninkrijk Castilië. De haven was van groot belang in de Successieoorlog en de Onafhankelijkheidsoorlog.

Booking.com

Oude stad

De rijke erfenis van Cartagena strekt zich uit aan de oevers van de jachthaven. De Muur van de Zee, gebouwd door Karel III (v. XVIII), begrenst de oude stad. Vooruitkijkend naar de Middellandse Zee is er een element dat duidelijk verband houdt met de zee: het prototype van de onderzeeër van de uitvinder Isaac Peral uit Cartagena. Aan de andere kant herbergt het Nationaal Museum voor Onderwaterarcheologie ARQUA (aan de Paseo Alfonso XII, 22), ook het Nationaal Centrum voor Archeologisch Onderzoek onder water. Door zijn bevindingen kunnen we meer te weten komen over aspecten van scheepsbouw, handel en scheepvaart die in de oudheid zijn ontwikkeld.

De ingang van het stedelijk gebied wordt gedomineerd door het Palacio Consistorial of het stadhuis, een juweel van modernistische architectuur uit het begin van de twintigste eeuw. Op weg naar Torres Park (achter de Zeewering) ligt de Oude Kathedraal. Het is de oudste tempel van Cartagena (v. XIII), waarvan de overblijfselen bewaard blijven op de tribunes van een Romeins theater dat in 1987 werd ontdekt. Deze constructie dateert uit de 1e eeuw voor Christus en is een van de belangrijkste in Spanje samen met die van Mérida. De stukken op deze site zijn te zien in het Museum van het Romeinse Theater.

 

De Archeologische Zone, de Molinete, de Colonnade van de Morería Baja en de Byzantijnse Muur, die ondanks deze naam ook goede voorbeelden is van de Romeinse pracht van de stad. Het Augusteum en de Decumano verdienen speciale vermelding. De eerste bevat overblijfselen van het oude forum, een belangrijk openbaar gebouw, zoals blijkt uit de luxe marmeren vloeren van de site. De tweede wordt bezocht als een site die is geannexeerd aan de Barrio del Foro Romano, een toeristisch bezoekcentrum waar de verschillende kamers van de Romeinse baden van de stad zich bevinden. Van zijn kant laat het Fortuna House, gebouwd in de 1e eeuw voor Christus en behorend tot een welgestelde familie, zien hoe het dagelijks leven was in het Romeinse Rijk.

 

Het Castillo de la Concepción ontspringt in Torres Park. Verheven op een heuvel, is het een fort geweest van Carthagers, Romeinen, Visigoten, Arabieren en Castilianen en daarop bevindt zich het Centrum voor de Interpretatie van Geschiedenis en Middeleeuws Cartagena. In feite zijn militaire verdedigingsgebouwen altijd aanwezig geweest in de stad. Een goed voorbeeld is het kerstfort, gebouwd in het midden van de negentiende eeuw en tegenwoordig het interpretatiecentrum van de defensieve architectuur van Cartagena en de Middellandse Zee. The Refuge - Museum of the Civil War wordt ook aanbevolen, een reeks galerijen die tijdens het conflict dienden om zichzelf te beschermen tegen luchtaanvallen (Meer informatie op 

 

Om de modernistische architectuur van Cartagena te leren kennen, moet je langs Calle Mayor lopen, die begint vanaf de Plaza del Ayuntamiento, en omgeving. Hier worden de Cervantes- en Llagostera-huizen verzameld, werken van de Cartagena-architect Victor Beltrí, waarvan de karakteristieke elementen gezichtspunten, ijzerwerken en bronzen reliëfs van allegorische figuren zijn. Andere representatieve gebouwen van deze artistieke stroming zijn die van het Casino, het Gran Hotel, het Treinstation en de Casas Maestre en Dorda. Elegante en burgerlijke monumenten die ons vertellen over de economische ontwikkeling van het gebied aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, gebaseerd op mijnbouw en industrie. Meer aristocratisch zijn de paleizen van Aguirre (wiens annex modernistische gebouw het Regionaal Museum voor Moderne Kunst MURAM herbergt) en Pedreño, van modernistische stijl de ene en neoklassiek de andere.

 

Aan de andere kant, op een van de vijf heuvels die Cartagena omringen, op de berg Aletes, staat de Punische Muur. Daarin bevindt zich het interpretatiecentrum van de site, die dateert uit de 3e eeuw voor Christus.

 

Naast het ommuurde historische centrum ligt het Militaire Arsenaal, voltooid onder het bewind van Karel III. Op de muren staat de enige toegangsdeur die nog bewaard is gebleven in de stad. Ook gerelateerd aan de geschiedenis van Cartagena, kunt u het Naval Museum bezoeken, in de Old Marine Barracks, aan de Paseo de Alfonso XII. Hier worden navigatie-instrumenten van de oude boten, kaarten en navigatiekaarten getoond, naast modellen van allerlei schepen. Het vissersdorp Santa Lucia is ook een bezoek waard.

 

De stad Cartagena heeft ook elk jaar belangrijke evenementen met cultuur, zoals het wereldmuziekfestival "La Mar de Músicas".

 

Ook opmerkelijk zijn de historische festivals van Carthagers en Romeinen die in de tweede helft van september de Punische stichting van de stad en haar Romeinse herovering herdenken.

 

GASTRONOMIE

De landschapsvariëteit van de regio Murcia verrijkt een tafel waar producten uit de tuin, de zee en het binnenland samenkomen. In Cartagena sturen ze zonder twijfel de zouten, vissen, ketels en paella's. De overvloedige zoutvlaktes van de Middellandse Zee worden gebruikt bij het maken van gezouten vlees (vooral tonijn, makreel of melva) en gezouten vis, zoals zeebrasem. De ketels van mújol, koolzaad, louter... gaan vergezeld van rijst, die in zijn eigen bouillon wordt gekookt, en vergezeld gaat van ali-oli. Vijgenbrood is een specialiteit van de regio en de "Aziatische", typisch voor Cartagena, "verlicht" koffie met gecondenseerde melk, cognac en kaneel.

 

Om de verschillende Murciaanse keukens te proeven, moet je naar het noordwesten om de Sierra de Moratalla, Caravaca de la Cruz en Calasparra te bezoeken, waarvan de rijst de enige in Spanje is met een oorsprongsbenaming. Dit zal ongetwijfeld het belangrijkste product zijn van een lange lijst met recepten, zoals rijst met slakken of in stoofpot met selderij en kalkoen. De Vega del Segura leidt naar steden als Cieza, Archena (met zijn spa) of Molina del Segura (met een belangrijke golfbaan), plaatsen waar wilde asperges, snijstoofpot en konijn met kastanjes enkele van de lekkernijen zijn. In de Murciaanse Altiplano (in het noorden) kun je de monumentale dorpjes Jumilla en Yecla bezoeken. Steden die ook wijnen hebben met een eigen oorsprongsbenaming. Gazpacho's en peulvruchten begeleiden hier jachtgerechten. De tuin biedt ons een veelvoud aan groenten en fruit, die perfect combineren met hun uitstekende worstjes. De Parador de Turismo de Puerto Lumbreras, en de steden aan de Costa Cálida (Águilas, Mazarrón, San Pedro del Pinatar...) combineren interessante monumentale erfenissen, met uitzonderlijke nautische voorzieningen, stranden en voortreffelijke gastronomie.

Teatro Romano

Het Teatro Romano is een knappe reconstructie van hoe het oude Romeinse theater er ooit uitgezien moet hebben. Het is moeilijk te geloven, maar gedurende meer dan 2000 jaar lag het Teatro Romano enkele meters diep onder de grond verstopt. Het was pas in 1987, bij de afbraak van een 19de eeuws paleis, dat er Korinthische zuilen werden gevonden, waarop archeologen aan de slag gingen. Tijdens de Romeinse periode lag het theater hogerop, op een van de heuvels rond de stad. De structuur zou dateren van eind 1de eeuw v.C. en er zou plaats geweest zijn voor zo’n 7000 kijkers. Tijdens de opgravingen legden de archeologen overblijfselen van verschillende beschavingen bloot. Zo ontdekten ze sporen van de Visigoten, Byzantijnen, Moren en de uiteindelijke herovering door de christenen in de 13de eeuw.

Refugio-Museo de la Guerra Civil

Refugio-Museo de la Guerra Civil is gevestigd op een plek die gebruikt werd als schuilkelder tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Je ontdekt hier een netwerk aan tunnels en ondergrondse ruimtes. Er waren voldoende voorzieningen om hier in tijden van nood 5.500 mensen te kunnen opvangen. In verschillende thema’s wandel je in dit museum een parcours af, gaande van de inzage in het bouwen van de tunnels, tot hoe het er ondergronds aan toeging tijdens een luchtaanval.

 

Gemeentelijk Archeologisch Museum "Enrique Escudero de Castro"

Het museum is een reis van de prehistorie naar de 19e eeuw.

Gelegen op de laat-Romeinse necropolis van San Antón, volgt het bezoek een strikte chronologische volgorde, van het Paleolithicum en de Bronstijd, via de Romeinse tijd, tot stukken architectuur en kleine kunsten uit de 19e eeuw. De necropolis van San Antón zelf is, perfect geïntegreerd in het architecturale ensemble, een van de belangrijkste bezienswaardigheden.

 

Adres

Calle Ramón y Cajal, 45

30204 Cartagena, Murcia (Regio Murcia)

 

Contact:

E-mail:informacionmuseo@ayto-cartagena.es 

Telefoon.:+34 968128968

Web:https://museoarqueologico.cartagena.es/

 

Nationaal Museum voor Onderwaterarcheologie

De rijkdom van archeologisch erfgoed onder water

Een verzameling slagtanden van olifanten met Fenicische inscripties valt op, uniek in de wereld.

Amforen, loden blokken, ankers... zelfs de volledige reproductie van een Romeins koopvaardijschip. Dit maakt deel uit van wat dit museum bevat, gewijd aan het blootleggen van objecten die zijn teruggevonden bij archeologische opgravingen onder water. De tour stelt ook een reis voor door de mariene geschiedenis, handel en maritiem verkeer, met speciale aandacht voor de Fenicische en Romeinse tijd. Ook de collectie van zeven schaalmodellen van oude boten, en zelfs een exacte reproductie van een kombuis, valt op.

 

Adres:

Paseo Alfonso XII, 22

30202 Cartagena, Murcia (Regio Murcia)

 

Contact:

E-mail:informacion.arqua@mcu.es 

Tlf.:+34 968121166

Web:https://www.culturaydeporte.gob.es/mnarqua/home.html

 

 

Museum van het Romeinse Theater van Cartagena

Voorbeeld van de monumentale architectuur van Romeins Cartagena

Het museum toont de stukken die zijn gevonden bij de opgravingen in het gebied van het Romeinse theater van Cartagena, gebouwd tussen de 5e en 1e voor Christus.

 

Dit museum maakt deel uit van een uitgebreid project van de architect Rafael Moneo dat de rehabilitatie omvat van een deel van de stad Cartagena en het Romeinse theater, dat al enkele eeuwen verborgen is. Het museum is verdeeld in twee gebouwen en herbergt archeologische stukken vergezeld van verklarende panelen over het herstelproces van het Theater, permanente en tijdelijke tentoonstellingen en archief- en studiezalen. Het bezoek omvat een rondleiding door de stad en het interieur van het Romeinse theater zelf. Deze, met een capaciteit van 6.000 mensen, speelde een belangrijke rol in de tijd van het oude Rome en wordt gekenmerkt door zijn uit rotsen gehouwen cavea, zijn rijke decoratie of zijn podium met een lengte van meer dan 43 meter.

 

Adres:

Stadhuisplein, 9

30202 Cartagena, Murcia (Regio Murcia)

 

Contact:

E-mail:fundacion@teatroromanocartagena.org 

Tlf.:+34 968504802

Web:www.teatroromanocartagena.org

 

 

Blinde Toren

Dit monument is het enige overblijfsel dat bewaard is gebleven van de Romeinse necropolis die zich naast de weg bevond die van Carthago Nova naar Tarragona ging. De Blind Tower heeft een vierhoekig plan, met een kelder gevormd door drie rijen ashlars. Het hoofdgedeelte valt op door de verknoopte coating. Het heeft een begrafenisinscriptie. De hele set culmineerde in een bovenlichaam, verdwenen, conisch van vorm. Deze toren was het graf van Titus Didius, proconsul van Hispania Citerior in 94 voor Christus.

 

Adres:

30202 Cartagena, Murcia (Regio Murcia)

 

Contact:

Web:http://www.cartagenaturismo.es/

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Spain Info
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :