Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


DE PEÑON D’IFACH IN CALPE

Een markante herkenningspunt in Calpe is wel de imposante Peñon d’Ifach

Een markante herkenningspunt in Calpe is wel de Peñon d’Ifach die reeds van kilometers ver te zien is. Maar wat misschien niet iedereen weet, dat dit het kleinste natuurpark in de regio Valencia is. Peñon d’Ifach in Calpe is slechts 50 hectare groot en slechts één kilometer lang en daarmee behoort het ook tot een van de kleinste in Europa, maar het aantal bezoekers is dan weer groots  met meer dan 100.000 bezoekers per jaar.

Natuurpark El Hondo in de provincie Alicante

Foto: Jorghé Van Hecke - Wikimedia

De Peñon d ‘Ifach was ooit een eiland

De biologen en onderzoekers van het park hebben vastgesteld dat deze rots vele eeuwen geleden eigenlijk een klein eiland was. Zelfs vóór het Romeinse tijdperk, waar de rots volgens bewijsmateriaal al aan het schiereiland was verbonden.

 

Toeristische symbool van de Costa Blanca

Met zijn 332 meter hoogte is het een imposante verschijning en is het duidelijk dat het een visueel herkenningspunt is geworden. En niet alleen als een grote rots, maar ook als een reclamebeeld. Het silhouet is herkenbaar in veel afbeeldingen en logo’s van de provincie Alicante.

Booking.com

Een klimparadijs

De Peñon biedt meer dan 40 klimroutes voor fans van deze sport. Het is een fantastische ervaring om op zeeniveau te beginnen met klimmen. Het is een aanbeveling als je het nog niet hebt geprobeerd.

 

Te koop

Omdat de Peñon niet erg nuttig was voor de lokale stad, besloten ze om hem te verkopen. Ze verkochten hem aan het einde van de 19e eeuw aan een groep nieuwe eigenaars. Een van hen gebruikte dynamiet om de tunnel te maken die de rots doorkruist om makkelijker de top te kunnen bereiken.

Pobla d’Ifach, het kleine stadje van de Peñón

In de dertiende eeuw, na de christelijke herovering, creëerden ze een klein stadje aan de voet van de rots. Ze kozen deze plek vanwege de grote zichtbaarheid van de omgeving die het bood. De nederzetting duurde slechts ongeveer 60 jaar, tijdens de oorlog met Castilië werd de stad verwoest. Naast het pad dat de rots op gaat, zijn de archeologische ontdekkingen te zien die MARQ heeft blootgelegd.

 

De oude muur

De oude nederzetting Pobla d’Ifach was omgeven door een muur en je kunt nog steeds de overblijfselen zien. Op dit moment zijn verschillende uitkijkpunten van het pad gebouwd op de overblijfselen van de oude wachttorens.

Het Hotel van de Penon

In de jaren 1950, toen het park particulier eigendom was, bouwden ze een hotel op de helling van het park. De bouw werd stilgelegd en het gebouw is nooit in gebruik genomen. Het duurde tot 1987 om te worden gesloopt toen het gebied tot natuurpark werd verklaard.

 

Het rif

Een van de belangrijkste attracties van het natuurpark is het maritieme deel omdat het buitengewoon diep is. De stenen die in de zee zijn gevallen vormen een steile helling met veel bogen en tunnels als een labyrint. Dat is waarom het een van de favoriete plekken is voor mensen die van duiken houden.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR alicante NOOIT VERGEET!

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Calpe?

Misschien ook interessant :