De Spaanse stad Cartagena


DE SPAANSE STAD CARTAGENA

De Spaanse stad Cartagena heeft een rijke geschiedenis met een boeiend heden.

De Spaanse stad Cartagena heeft een rijke geschiedenis met een boeiend heden. De stad Cartagena is een havenplaats in het zuid-oostelijk deel van Spanje, in de autonome regio Murcia, aan de Middellandse Zee met de mooie stranden van de Costa Cálida.

De stad Cartagena heeft de laatste jaren veel moeite gedaan om het oude stadscentrum te renoveren en man moet zeggen met succes, de stad heeft een groot aantal musea, hoofdzakelijk over Romeinse artefacten en ruïnes, de oude verdedigingsmuur staat nog voor een groot deel rondom het zeevaarders stadje.

De Spaanse stad Cartagena

Foto: Jorghé Van Hecke - Wikimedia

Santuario de la Virgen de la Fuensanta

Het Santuario de la Virgen de la Fuensanta werd in barokstijl gebouwd en dateert uit de late 17de eeuw. Behalve haar historische belang, biedt de locatie van het klooster ook prachtige uitzichten over de omliggende vallei. In het klooster zal je de Virgen de la Fuensanta vinden, de patroonheilige van Murcia.

Dit icoon wordt elke lente rondgedragen tijdens een processie, van dit punt tot aan de kathedraal van Murcia. Het interieur van het Santuario werd helaas vernietigd tijdens de Burgeroorlog, maar nadien ook weer volledig gerestaureerd, met nog verdere restauratiewerken tot het midden van de 20ste eeuw.

Het sanctuarium bestaat uit een centraal schip met een reeks zijkapellen en een koepel over het dwarsschip. Een altaarstuk van Antonio Carrión Valverde en Nicolás Prados López vervangt het in 1936 verloren gegane altaarstuk . In de koepel en het koor zijn muurschilderingen van de artiest Pedro Flores García aangebracht.

Booking.com

Kasteel van Cartagena

Het kasteel is ongetwijfeld het kroonjuweel van de stad. Vanop de kantelen kan je de geschiedenis van de stad letterlijk voor je zien liggen: in de natuurlijke haven waar de Fenicische handelaars hun schepen aanmeerden, in de straten waar Romeinse legionairs marcheerden, op het plein waar de moslimbewoners in hun moskee baden, in de heuvels van waarover de christelijke conquistadores binnenstroomden, in de fabrieken uit de industriele tijd, in de modernistische gebouwen en tot slot in de hedendaagse oorlogsschepen die in Cartagena aan wal liggen.

 

Stadhuis / Palacio Consistorial de Cartagena

Het stadhuis is gevestigd in het Palacio Consistorial de Cartagena, een indrukwekkend paleis dat aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd werd. De koepel in zink en de versieringen in marmer springen meteen in het oog. Het wapenschild van de stad en de kroon tooien de buitenkant. Opmerkelijk is dat het eigenlijk op onstabiele grond gebouwd werd.

Teatro Romano

Het Teatro Romano is een knappe reconstructie van hoe het oude Romeinse theater er ooit uitgezien moet hebben. Het is moeilijk te geloven, maar gedurende meer dan 2000 jaar lag het Teatro Romano enkele meters diep onder de grond verstopt. Het was pas in 1987, bij de afbraak van een 19de eeuws paleis, dat er Korinthische zuilen werden gevonden, waarop archeologen aan de slag gingen. Tijdens de Romeinse periode lag het theater hogerop, op een van de heuvels rond de stad. De structuur zou dateren van eind 1de eeuw v.C. en er zou plaats geweest zijn voor zo’n 7000 kijkers. Tijdens de opgravingen legden de archeologen overblijfselen van verschillende beschavingen bloot. Zo ontdekten ze sporen van de Visigoten, Byzantijnen, Moren en de uiteindelijke herovering door de christenen in de 13de eeuw.

Refugio-Museo de la Guerra Civil

Refugio-Museo de la Guerra Civil is gevestigd op een plek die gebruikt werd als schuilkelder tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Je ontdekt hier een netwerk aan tunnels en ondergrondse ruimtes. Er waren voldoende voorzieningen om hier in tijden van nood 5.500 mensen te kunnen opvangen. In verschillende thema’s wandel je in dit museum een parcours af, gaande van de inzage in het bouwen van de tunnels, tot hoe het er ondergronds aan toeging tijdens een luchtaanval.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »