Spanje en zijn woestijnen


SPAANSE woestijnen

Spanje is een land van contrasten dankzij zijn orografie en de klimatologische variatie, die het resultaat is van de blootstelling aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee . Dat betekent dat we in onze geografie allerlei landschappen vinden die onze ogen te strelen. 

De meest gevierde landschappen zijn meestal de bergen, of de zee als hoofdrolspeler of een landschap met spectaculaire watervallen . Er wordt echter zelden gesproken over hoe aantrekkelijk een woestijnlandschap kan zijn.

DE SPAANSE WOESTIJNEN

Maar ook Spanje heeft verschillende woestijnen,  die zeker een bezoek waard zijn. Al hoewel er maar één als zodanig wordt vermeld.

Maar de Spaanse woestijnen hebben zeker geen gebrek aan schoonheid. En natuurlijk kunt u hier genieten van interessante wandelingen in de buitenlucht , waarbij u natuurlijk wel rekening moet houden met de heetste tijden, aangezien deze, zoals duidelijk is, niet de beste tijd is om  de volgende plaatsen te bezoeken.

Booking.com

De Monegros

Slechts 50 kilometer van Zaragoza strekt zich dit bekende woestijngebied uit . Het dankt zijn naam aan de kleur van de bergen op zijn grondgebied, zoals reeds opgemerkt door Arabische kroniekschrijvers tijdens de middeleeuwen. De Monegrossteppe is een steppe in de Spaanse autonome regio Aragón die zich uitstrekt over de provincies Zaragoza en Huesca in het centrale deel van het Ebro-bekken. De steppe ligt ten oosten van de stad Zaragoza en wordt ruwweg begrensd door de zuidelijke uitlopers van de Pyreneeën in het noorden en de vallei van de Ebro in het zuiden en meet 2764,90 km. Met een bevolkingsdichtheid van 7,4 per km² is dit een van de dunst bevolkte gebieden van Spanje. De steppe valt samen met de comarca Monegros.

DE SPAANSE WOESTIJNEN

Foto: Wikipedia

Klimaat

In de zomer kan de temperatuur in deze steppe oplopen tot wel 40 °C. Echter in de winter kan het koud worden door de ligging van de steppe, die ver landinwaarts is op het Iberisch schiereiland.

Er valt in de Monegrossteppe gemiddeld tussen de 300 mm en 350 mm regen per jaar. De Monegrossteppe is daarmee ook volgens de droogte-index van de klimaatclassificatie van Köppen een steppe.

 

Biologie

Tot nu toe zijn al ongeveer 4500 verschillende soorten planten en dieren ontdekt die in de Monegrossteppe leven. Dit zijn meer soorten dan er in elk ander Spaans en zelfs Europees habitat leven.

Tegenwoordig staat het bekend om een muziekfestival dat in het gebied wordt gehouden, hoewel dat niet de reden is om het op deze lijst op te nemen, maar het eigenaardige ecosysteem , meer typerend voor de oostelijke steppen dan voor het Iberisch schiereiland.

Daarin vind je kleine hoogtes en wat zout en lagunes die het op bepaalde momenten van de dag een bijna dromerige uitstraling geven . 

De Monegrossteppe wordt van noordwest naar zuidoost doorsneden door de Sierra de Alcubierre. Overig

Er waren plannen om in deze steppe onder de naam Gran Scala een soort tweede Las Vegas te bouwen. Dit plan riep echter weerstand op bij ecologen en lokale bewoners en werd in 2012 definitief afgeblazen

Tabernaswoestijn

De Tabernaswoestijn, in het Spaans: Desierto de Tabernas ligt in de Spaanse provincie Almería. De woestijn is een beschermd natuurgebied. 

DE SPAANSE WOESTIJNEN

Foto: Wikipedia

Ten noorden van Almería strekt de beroemdste woestijn van Spanje zich uit tussen de bergen van Los Filabres en Alhamilla , al was het maar omdat we het allemaal in tientallen films hebben gezien. Tabernas wordt beschouwd als de enige woestijn in Europa vanwege de kenmerken van de bodem en de hoeveelheid regen - extreem schaars en stortvloed als ze zich voordoet.

DE SPAANSE WOESTIJNEN

Foto: Wikipedia

De woestijn Tavernes is ongeveer 280 vierkante kilometer groot, waarin we de typische landschappen van woestijngebieden kunnen zien , die de filmindustrie aantrokken tussen de jaren in de 50 en 70 jaren werden hier ook films opgenomen. Omdat het goedkoper was dan op sommige locaties in de Verenigde Staten, zo werden de films als   Lawrence of Arabia en Patton hier gedraaid . Hoewel, als de filmproductie van Almería door iets werd gekenmerkt, was het door het aantal westerns dat hier werd opgenomen.  Tegenwoordig kunnen bezoekers, naast de natuurlijke landschap, ook fotograferen en de filmstudio's bezoeken die nog steeds bestaan ​​.

Jandía en Corralejo op Fuerteventura

In dit geval hebben we het over twee verschillende gebieden, maar ze bevinden zich op hetzelfde eiland. En aangezien de afstand van de een naar de ander niet erg groot is, nemen we ze op in dezelfde sectie. U moet echter niet vergeten dat het natuurpark Jandía een beschermd woestijngebied is dat ten zuiden van Fuerteventura ligt , terwijl Corralejo aan het andere uiteinde ligt, net ten noorden.

Met betrekking tot Jandía moet worden opgemerkt dat het de thuisbasis is van endemische soorten die kunnen worden waargenomen in een habitat die zowel goed bewaard is als wordt bedreigd. Voor vogelliefhebbers is het zelfs een perfecte plek om te bezoeken, aangezien er op zijn grondgebied ongeveer 28 soorten zijn, met de nadruk op de trap en de plevieren (zowel de plevier als de jongen). Wat betreft het natuurpark Corralejo , het is de thuisbasis van indrukwekkende duinen - de grootste van de Canarische Eilanden -, die zonder twijfel de belangrijkste attractie zijn.

 

Bardenas Reales

Het vierde typische woestijngebied van ons land is te bezoeken in Navarra. Het natuurpark Bardenas Reales is het resultaat van de werking van het klimaat op een terrein dat bestaat uit klei, zandsteen en gips, waardoor vormen ontstaan ​​die op zijn zachtst gezegd fascinerend zijn.

DE SPAANSE WOESTIJNEN

Foto: Wikipedia

Een van de meest prominente plaatsen in dit gebied zijn de Bardena Blanca (met landen van lichtere tonen en waar de structuren die bekend staan ​​als hoofden opvallen ), de Bardena Negra  (met donkere tonen en wat meer vegetatie) en El Plano (een plateau dat het stijgt ongeveer 100 meter ten opzichte van het terrein eromheen). Evenzo, als u de Bardenas Reales gaat bezoeken, onthoud dan de volgende namen van plaatsen die u niet mag missen: El Rincón del Bú, Falls de la Negra, El Vedado de Eguarás en La Lanzaduría.

Bron: 65ymas.com- en Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant: