Wijngaarden in La Rioja

Bezoeken aan wijnmakerijen en wijn gerelateerde activiteiten in la Rioja

Bezoeken aan wijnmakerijen en wijn gerelateerde activiteiten in la Rioja. Geschiedenis, monumenten en landschappen gaan perfect samen met gastronomie en vooral met wijn. Dit is wat je te wachten staat in La Rioja .  Welkom in het Mekka van het wijntoerisme in Spanje !

WIJNGAARDEN IN LA RIOJA

Gebied en klimaat

Wijn werd in Spanje al voor de Romeinse tijd geproduceerd. La Rioja, het meest prestigieuze wijngebied van Spanje, ligt met een lengte van zo'n 120 kilometer aan beide oevers van de Ebro. Een zij-rivier van de Ebro is de Rio Oja en daaraan ontleent het gebied zijn naam. Het wijngebied bestaat uit drie deelgebieden: in het noorden de Rioja Alavesa, in het noordwesten de Rioja Alta en in het oosten de Rioja Baja.

Booking.com

Mede door de aanwezigheid van de rivier heerst in de regio een vochtig continentaal klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur ligt op zo’n 14°C, in de winter kan het dalen naar 5°C en in de zomer oplopen naar 35°C. De jaarlijkse neerslag is niet meer dan 400 millimeter, maar valt regelmatig over alle maanden. Net ten noorden van het gebied ligt het Cantabrisch Gebergte, die de invloed van de koude oceaanwind beperkt.

 

Het beginpunt

Logroño is de hoofdstad van La Rioja. Het is een kleine stad, maar de sfeer in de straten, restaurants en monumenten maakt het het perfecte startpunt voor een uitstapje naar enkele van de meest interessante wijnmakerijen in La Rioja. En vergeet niet dat er meer dan 100 te bezoeken zijn!

Wist u...?

De gekwalificeerde oorsprongsbenaming voor Rioja (DOCa Rioja) is de oudste in Spanje. Met meer dan zeshonderd wijnmakerijen in de omgeving is het een wereldwijd referentiepunt voor oenologie. Hiervan zijn er honderd te bezoeken om je onder te dompelen in de wijncultuur.

Een middag in het museum

Briones ligt op slechts een paar kilometer afstand van Logroño. 

Afgezien van het charmante middeleeuwse silhouet op de heuvel, zijn er in de stad verschillende interessante wijnmakerijen, waaronder Bodegas Vivanco, waar ook het Museum van Wijncultuur is gevestigd. 

Ongetwijfeld een goede plek om te beginnen om de omgeving te leren kennen en het belang van wijn in La Rioja te ontdekken.

Voor liefhebbers van architectuur

De eerste vrouw die de Pritzker Architecture Prize won, de prestigieuze architect Zaha Hadid, zette het wijnhuis van R.López de Heredia-Viña Tondonia op de kaart als de derde beste ter wereld (van de 1.500!) Volgens World's Best Vineyards . Als je langskomt, weet je wanneer je bent aangekomen: het avant-gardistische ontwerp zal niet onopgemerkt blijven.

WIJNGAARDEN IN LA RIOJA

Als aantal ertoe doet

San Asensio is zoiets als een compacte La Rioja. Het dorp heeft het hoogste aantal wijnmakerijen in de regio. Bovendien is het landschap gevormd door de rivier een van de mooiste panoramische uitzichten van de reis.

 

Biologische wijnen

Las Cepas is niet een van de oudste wijnmakerijen in La Rioja. Maar het valt op omdat het zich sinds 2003 toelegt op biologische wijn. Deze familiewijnmakerij heeft zijn wijngaarden op rotsachtig terrein omgeven door een rijke biodiversiteit die op natuurlijke wijze bijdraagt ​​aan ongediertebestrijding.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spain.info - en Wikipedia

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :