De Spaanse stad Gijón

De Spaanse stad Gijón ligt in de provincie Asturië aan de Golf van Biskaje. De stad Gijón is aan drie kanten omringd door de zee en heeft een van de grootste havens van Spanje. Deze stad heette In de Romeinse tijd en de middeleeuwen Gigia. De stad heeft verschillende stranden waarvan Playa de San Lorenzo wel het bekendste is, de stad is dan ook een gelieft zomer resort geworden. Vele Cruiseschepen brengen hun bezoekers naar Gijón zodat de  passagiers van het rijke erfgoed kunnen gaan genieten.

DE SPAANSE STAD GIJÓN

Foto: Wikipedia

Een natuurlijke landtong verdeelt de zee, met aan de ene kant de jachthaven en aan de andere kant het strand Playa de Poniente. De oude wijk van Cimadevilla is de oorspronkelijke vissershaven en gebouwd op een helling met een prachtig uitzicht op zee.

Eeuwen geleden was er ooit een muur om hem te beschermen tegen aanvallen. Tegenwoordig is het enige bewijs van de muur echter nog een ruïne aan het einde van de landtong en enkele oude kanonnen.

Booking.com

Je eerste aanloophaven in de oude wijk zou het indrukwekkende 18e-eeuwse Revillagigedo-paleis moeten zijn, nu de thuisbasis van het International Art Centre van de stad. Toen Gijon eenmaal de status van vooraanstaande haven kreeg, volgden verschillende paleizen en prachtige landhuizen zoals de Campo Valdes en Ramirez de Jove.

De promenade langs de oude haven is een zeer aangename wandeling en voert langs de oorspronkelijke vissershuizen. Andere bezienswaardigheden om naar uit te kijken zijn de kerk van San Juan Bautista en het Barjola Art Museum, een voormalig herenhuis dat 400 jaar oud is.

Als je geïnteresseerd bent in een beetje Romeinse cultuur, ga dan naar de Romeinse baden van Campo Valdes. Met delen van de baden die zijn opgegraven, kunnen bezoekers ook genieten van een interessante film en een tentoonstelling van modellen en tekeningen die het Romeinse leven uitbeelden. Het archeologische park Campa Torres ligt net buiten Gijon, en hier vindt u een pre-Romeins heuvelfort dat 2500 jaar oud is.

DE SPAANSE STAD GIJÓN

Foto: Wikipedia

Gijon heeft het voordeel van verschillende prachtige parken en tuinen, zoals de Cerro de Santa Catalina boven de Cimadevilla met een prachtig uitzicht over de stad. Net achter San Lorenzo, het grootste strand van Gijon, vind je de meer formele tuinen van Jardines del Nautico.

Als je de voorkeur geeft aan bos, versierd met bloemen en decoratieve elementen, is er ook de Jardin Botanico Atlantico net buiten het stadscentrum. Het oudste deel van deze bijzondere tuin dateert al uit 1870.

De Universidad Laboral is ontworpen door de architect Luis Moya Blanco en was oorspronkelijk bedoeld als weeshuis voor kinderen van verloren mijnwerkers. Het interessante aan dit indrukwekkende complex is de werkelijk eclectische mix van design. Nu het Centrum voor Hedendaagse Kunst, is het open voor het publiek en heeft het een 117 meter hoge balkontoren met een spectaculair uitzicht over de stad.

Als je tijd hebt, moet je ook proberen de prachtige meren van Enol en Ercina te bezoeken, evenals het natuurreservaat Muniellos. Vooral populair bij wandelaars is de Picos de Europabergketen en, op weg naar de bergen, passeer je de kathedraal van Oviedo en het heiligdom van Covadonga.

Het late voorjaar en de vroege zomer zijn meestal de beste tijden om Gijon te bezoeken, en als je er in juni bent, ben je net op tijd voor het San Xuan-festival. Dit is een van de populairste evenementen van de stad die wordt gevierd met een enorm vreugdevuur dat op midzomernacht wordt aangestoken.

Bron: vvww.net

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :