De Egyptische Templo de Debod in Madrid


DE EGYPTISCHE TEMPLO DE DEBOD IN de hoofdstad MADRID

De oude Egyptische Templo de Debod bevindt zich in de Spaanse hoofdstad Madrid. Het is een Egyptische tempel uit de 2e eeuw na Christus die staat in het Parque del Cuartel de la Montaña, vlakbij de Plaza de España . De tempel is door de Egyptische regering aan Spanje geschonken om te voorkomen dat deze na de bouw van de grote Aswandam onder water komt te staan.

DE EGYPTISCHE TEMPLO DE DEBOD IN DE HOOFDSTAD MADRID

Foto: Wikipedia

Een van de meest bekendste attracties in “Parque del Cuartel de la Montaña” is een oude Egyptische tempel. Deze werd gebouwd in de 2e eeuw voor Christus, werd de tempel in 1968 door de Egyptische regering aan Spanje geschonken voor de hulp van Spanje bij het verplaatsen van de tempel van Abu Simbel vóór de bouw van de Aswandam. 

Tempel van Debod is een van de weinige substantiële voorbeelden van oude Egyptische architectuur die buiten Egypte is herbouwd, en de enige in Spanje. Dit is niet alleen een interessant ‘object’ met een fascinerende geschiedenis, de huidige setting biedt geweldige kansen voor fotografen in Madrid.

Booking.com

Een park in het stadscentrum in de Spaanse hoofdstad lijkt misschien een onwaarschijnlijke locatie voor een oude Egyptische tempel. Maar daar is het: de Tempel van Debod uit Neder-Nubië in een suggestieve omgeving in een park van de stad Madrid. Het park zelf heeft veel geschiedenis, aangezien het getuige was van enkele van de openingsgevechten van de burgeroorlog toen Republikeinen en rebellen vochten om Madrid.

Interessant is dat de Tempel van Debod oorspronkelijk in een gebied lag dat getuige was van burgeropstanden.

De Kushite-koning van Meroë Adikhalamani profiteerde van de opstanden in Zuid-Egypte tegen Ptolemaeus IV en breidde zijn controle uit van Neder-Nubië naar het noorden tot in het huidige Aswan-gebied. Hier heeft hij ofwel bestaande tempels aangepast (bijvoorbeeld op het eiland Philae) en opdracht gegeven voor de bouw van nieuwe kapellen en tempels. De eerste gebouwen van Debod, in wezen een kapel, werden gebouwd door Adikhalamani.

In de loop van de eeuwen die volgden, werd de tempel uitgebreid en aangepast door verschillende Ptolemeïsche heersers, en opnieuw door Romeinse keizers tijdens de periode van de annexatie van Egypte door Rome.

Nu staat de tempel als een gebaar van waardering voor het Spaanse volk voor de hulp die ze hebben geboden bij het redden van oude gebouwen tegen overstromingen door de bouw van de Aswandam. Ongeveer 22 gebouwen, waaronder de tempels van Abu Simbel en Philae, werden verplaatst naar de oevers van de dam of de tuinen van het Sudan National Museum of Khartoum, terwijl andere werden geschonken aan landen die bij deze operaties hielpen. Dus net zoals Spanje de Tempel van Debod heeft, zo heeft het Metropolitan Museum of Art of New York de Tempel van Dendur, heeft het Rijksmuseum van Oudheden van Leiden de Tempel van Taffeh en het Museo Egizio van Turijn heeft de Tempel van Ellesyia.

 

Tijdlijn: Een korte geschiedenis

2e eeuw voor Christus Adikhalamani (Tabriqo), de Kushite-koning van Meroë, begon met de bouw van wat de tempel van Debod zou worden met een kleine kapel met één kamer die was gewijd aan de god Amon.

Ptolemeïsche dynastie

Tijdens het bewind van Ptolemaeus VI, Ptolemaeus VIII en Ptolemaeus XII werd de tempel in alle richtingen uitgebreid om een kleine tempel te creëren.

 

Romeinse periode

Tijdens het bewind van keizer Augustus werden verdere uitbreidingen van de architectuur, waaronder twee pylonen en een processieweg vanaf de kade langs de rivier, ook scènes met de keizer toegevoegd aan de voorgevel.

 

635 n. Chr.

De tempel van Philae werd gesloten voor heidense aanbidding, en andere kleine tempels in Neder-Nubië, waaronder Temp of Debod, werden verlaten.

 

27 december 1737

Frederik Norden, een Deense kapitein, werd gestuurd om de Nijl te verkennen voor de Deense marine. Zijn schip passeerde de Tempel van Debod, van waaruit hij aantekeningen maakte – vermoedelijk het eerste schriftelijke verslag van de tempel door een westerse ontdekkingsreiziger.

1 februari 1829

Jean François Champollion en Ippolito Rosellini, op een expeditie gesponsord door Frankrijk en het Groothertogdom Toscane, bezoeken de tempel.

 

1850 en 1875

Gedurende de 18e en 19e eeuw waren er veel bezoeken aan Nubië en de tempel. 

 

Tijdens deze vele aantekeningen en tekeningen.

Hierin zien we de achteruitgang van de tempel. Tijdens het derde kwart van de 19e eeuw leed de tempel de meest dramatische achteruitgang, sommige façades stortten in en de pyloon die het dichtst bij de tempel ligt, stort in.

 

1968

De Egyptische regering schenkt de tempel aan Spanje voor hun steun bij het redden van de tempels van Abu Simbel uit het stijgende water van de Aswandam.

 

1970

De kistresten van de tempel komen aan in Madrid en de wederopbouw begint.

 

1972

De wederopbouw is voltooid en de Tempel van Debod in het park van Madrid wordt opengesteld voor het publiek.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MADRID NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JEHIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN Madrid

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :