Kwallen aan de Spaanse costas


welke soort KWALLEN komen AAN DE SPAANSE COSTA’S voor

Wat kun je doen bij een kwallenbeet?

Aan de Spaanse kust komen tijdens de zomermaanden, maar soms ook in de winter   kwallen voor. Deze vervelende en lastige en veelal pijnlijke beesten heten in Spanje  medusas. Deze doorzichtige beesten met hun lange tentakels moet je niet al te dicht bij in de buurt komen dan als ze steken kan dat goed pijnlijk zijn.

KWALLEN AAN DE SPAANSE COSTA’S

Kwallen worden gevonden over de hele wereld en dus ook langs de Spaanse kust en stranden. De meest voorkomende kwallen in Spanje zijn de parelkwal of lichtende kwal (Pelagia Noctiluca) (in het Spaans medusa luminescente of clavel) en de Portugese Man of War (Physalia physalis) of Portugees oorlogsschip (in het Spaans carabela portuguesa of falsa medusa). Daarnaast kun je ook de “medusa velero” zien ofwel het ongevaarlijke Bezaantje.

Booking.com

Parelkwal

De medusa luminescente kan oplichten in het donker en heeft een diameter van 10 cm, heeft 8 tentakels en 8 lange draden bedekt met netelcellen, deze kunnen een lengte bereiken van 3 meter. Deze soort komt voornamelijk voor aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Bij aanraking met deze kwal kan ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken.

 

Portugees oorlogsschip

De carabela portuguesa is geen echte kwal maar is een kolonie van vier poliepen. Het kan extreem pijnlijke steken geven, afhankelijk van hoever men verwijderd is van het eigenlijke lichaam. Zijn tentakels kunnen tot 30 meter lang worden. De symptomen van een steek zijn een stekende pijn, spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid en shock. Een gewone aanraking levert meestal een klein aantal steken op. Ga zo snel je kan uit het water en wees extra voorzichtig als je de tentakels van een menselijk lichaam verwijderd. Ook als het dier op het strand ligt of dood is

 

Bezaantje

De medusa velero ofwel velella in het Nederlands Bezaantje is een kleine kwal van ongeveer zeven centimeter lang en is blauw gekleurd waardoor sommige mensen deze kleine kwallen soms aanzien voor de potentieel gevaarlijke carabela portuguesa ofwel het Portugees oorlogsschip. Het bezaantje is echter niet gevaarlijk voor de mens en steekt niet.

Deze kleine kwal ziet eruit als een rond schip met een met gas gevuld zeiltje in het midden waardoor deze kwallen op het zeeoppervlak door de wind en de stroming van de zee verplaatst worden. Het bezaantje is eigenlijk geen kwal maar een hydroïdpoliep uit de familie Porpitidae. Deze ronde, hoogontwikkelde, 10 cm brede staatkwal drijft aan het oppervlak. Na stormen ziet men vaak hele linten van deze dieren op stranden.

Wat te doen bij een kwallenbeet in Spanje

Gelukkig is een kwallenbeet in principe niet gevaarlijk voor een mens, tenzij je natuurlijk allergisch bent voor kwallenbeten. Hieronder iets meer informatie over kwallen en wat te doen als je gestoken bent.

Als eerste een misverstand uit de wereld helpen: men spreekt weliswaar over een kwallenbeet maar kwallen bijten niet maar steken met hun tentakels. De tentakels van kwallen bevatten netelcellen met gif. Tijdens een kwallenbeet wordt dit gif in de huid van de mens gespoten. In de meeste gevallen is een kwallenbeet niet ernstig maar het kan geen kwaad om de onderstaande stappen zorgvuldig te doorlopen.

 

Wat te doen als je bent gestoken door een kwal

  • Raak niet in paniek, een kwallen steek is in de meeste gevallen niet ernstig.
  • Spoel de huid af met zout zeewater, warm water of helemaal niet. Spoel de huid niet af met zoetwater uit de kraan of fles.
  • Verwijder (met handschoenen of pincet) eventuele resten van tentakels.
  • Je kunt de huid insmeren met hetzelfde middel als je gebruikt na een insectenbeet. Dit zal het jeuken verminderen.
  • Indien je een behoorlijke kwallenbeet hebt opgelopen en/of verschijnselen als hoofdpijn, overgeven, ademhalingsproblemen etc. optreden, schakel direct medische hulp in. Het zou zo kunnen zijn dat je allergisch bent voor een kwallenbeet.

Plassen of niet plassen

Veel mensen spreken over urineren of plassen over een kwallenbeet. Volgens hen helpt het plassen over een kwallenbeet tegen de pijn en jeuk die veroorzaakt wordt. Het antwoord is simpel NEE. Het is allemaal een fabeltje uit 1997 toen in een aflevering van de televisieserie Friends werd “aangetoond” dat plassen zou helpen tegen de pijn van een kwallenbeet.

 

In de aflevering werd Monica gebeten door een kwal en heeft daar erg veel last van. Joey meende gezien te hebben in een documentaire dat over een kwallenbeet plassen werkt tegen de pijn en jeuk. Monica probeert het uit en plast over haar pijnlijke plek. In de aflevering wordt gedaan alsof het helpt maar in het echt is dat (helaas) niet het geval. Sterker nog, het zuur in urine kan de pijn versterken. Plas daarom nooit over een kwallenbeet. Ook het Rode Kruis raadt aan niet te urineren over een kwallenbeet.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :