De mosca negra in Spanje


De mosca negra in Spanje

De zwarte vlieg, ook wel in het Nederlands de kriebelmug is een insect van rond de 3 millimeter dat als leefgebied rivierstromingen heeft 

Deze zwarte vlieg leeft in rivierbeddingen en plaatst zijn larven in vegetatie die in contact staat met zoet water. Door de reiniging van deze kanalen niet correct uit te voeren, hebben deze insecten zich vermenigvuldigd. Hoge temperaturen hebben ook geleid tot een vroeg uitkomen, evenals de geleidelijke verdwijning van hun roofdieren: zwaluwen, gierzwaluwen en vleermuizen.

De mosca negra

Op veel plaatsen in noord Spanje en nu ook langs de Middellandse Zee is de zogenaamde “mosca negra” haar gebied aan het uitbreiden. Het gaat om de kriebelmug ofwel de simuliidae, een type mug die voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen.

Booking.com

Het is niet de eerste keer dat de “mosca negra” gedurende de zomermaanden voor problemen zorgt want dat gebeurde in 2006 en de zomers daarna al in de deelstaat Aragon waar sindsdien meer dan 30.500 mensen medische assistentie zochten na een steek van deze bloedzuigende mug. “Mosca” betekent eigenlijk vlieg wat voor verwarring zorgt in Spanje want het gaat om een mug.

De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

 

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar, de vrouwtjes echter zuigen onder andere bij mensen bloed. Van zo’n steek kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen. Als de kriebelmug steekt dan verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft.

 

Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden.

Tips om te voorkomen dat je gebeten wordt

De zwarte vlieg werkt overdag en kan onder kleding komen. Enkele van de tips die door ANECPLA zijn vrijgegeven om te voorkomen dat u deze zomer het slachtoffer wordt van dit insect, zijn de volgende:

  • Trek lichte kleding aan, zonder al te felle kleuren die zwermen kunnen aantrekken.
  •  Vermijd wandelen langs de loop van rivieren of gebieden in de buurt ervan, vooral in de late namiddag.
  • Installeer muskietennetten op deuren en ramen in risicogebieden.
  • Voorkom ophoping van water buiten het huis en houd de watertanks afgedekt.
  • Controleer de afvoeren.
  • Gebruik gecertificeerde insectenwerende middelen (vooral die met citronella).

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :