Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Het Festival Luna Mora in het dorpje Guaro - provincie Málaga

Het Maanfestival in het dorpje Guaro, provincie Málaga

Het dorpje Guaro ligt in de gelijknamige gemeente in het natuurpark Sierra de las Nieves enligt rond de 45 kilometer van de stad Málaga in de zuiden van Andalusië .Elk jaar vindt in september het Mora festival plaats met de Christelijke, Moorse en Joodse tradities juist deze  tradities hebben de regio Andalusië sterk beïnvloed.. De hitte van de zomer maanden hangt nog steeds als een wolle dikke deken over het land, maar de zomer kan zomaar voorbij zijn. Het festival Luna Mora trekt elk jaar weer zoveel bezoekers, dat in het dorpje Guaro een van de grootste openluchttheaters gebouwd wordt die de provincie Málaga rijk is. 

HET MAANFESTIVAL IN HET DORPJE GUARO

Rond 16:00 uur arriveren voor een festival dat met name tijdens de schemering en de nacht tot volle wasdom groeit is natuurlijk onlogisch. Het festival heet nota bene Luna Mora oftewel Moorse Maan! Maar in dit geval heeft vroeg arriveren een groot voordeel: je parkeert namelijk dichtbij het centrum van het dorpje Guaro, gastheer van het festival. 

Booking.com

Het sfeervolle Guaro is met ca. 2.300 inwoners maar een klein dorpje dat met de komst van Luna Mora driedubbeldik uitdijt. Het loont de moeite om vóór deze menigte uit te gaan en vroeg af te reizen naar Guaro dat op ca. 55 minuten rijden ten westen van de stad Malaga ligt. Anders moet je een pendelbus nemen die speciaal voor het evenement bezoekers heen en weer rijdt vanaf een verder afgelegen parkeerterrein. 

Het witte dorp Guaro

Guaro is een charmant wit dorp waar vele schaduwrijke pleinen aan elkaar verbonden zijn door een labyrinth aan nauwe straatjes. Het is typisch een dorp waar je op je gemakt doorheen slentert en op iedere hoek even stil blijft staan. En dat terwijl het straatbeeld eigenlijk heel eenvoudig en niet-pretentieus is: witgekalkte huizen tegen de achtergrond van natuurgebied Sierra de las Nieves. 

 

Middeleeuwse zoco 

Het festival werd in 1992 opgericht en doet ode aan de vele Christelijke,Moorse en Joodse tradities die Andalusië rijk is. De muzikale en theatrale programmering is om deze erfenis heen gebouwd.Er worden Andalusische Flamenco fusionartiesten zoals Pablo Alborán en Diana Navarro uitgenodigd bijvoorbeeld, net als musici die de meer traditionele Nuba beoefenen. Deze laatste muzieksoort is sterk verbonden met de Arabische geschiedenis van Andalusië en is een mengvorm van Noord-Afrikaanse en Zuid-Spaanse klanken.

HET MAANFESTIVAL IN HET DORPJE GUARO

Grote attractie van het festival is niet alleen de muziek, maar met name de middeleeuwse zoco  markt, waar je je naast ambachtswerken zoals tapijten, keramiek, sierraden en kruiden kunt vergapen aan een waar eetspektakel.

Een enorm zwijn wordt langzaam gaar gebraden aan het spit, het ruikt er naar cayennepeper, kikkererwten en muntthee en bezoekers lessen hun dorst al uitrustende op lage banken en poefs.

Ook worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals kinderworkshops tekenen met kaarslicht en een cursus buikdansen voor de moedigen onder ons...

Magische schemering

Rond 20.30 uur is het dan zo ver: de schemering valt in en worden lichttekeningen op straat zichtbaar. Tienduizenden brandende kaarsen vormen een zee aan geometrsiche vormen op de grond. Bezoekers worden er stil en aandachtig van en niemand -hoe veel mensen er ook zijn -trapt de kaarsen om.

Bezoekers luisteren ook aandachtig naar de verhalenverteller die zijn comischecuéntacuentos op het publiek los laat, net als een echte troubadour. De warme avond houdt de nazomer nog even vast en na uren lopen, kijken, kopen, eten en luisteren staat de auto gelukkig dichtbij.

 

Luna Mora is écht de moeite waard om te bezoeken en onderhoudend voor kinderen én volwassenen van iedere leeftijd. Waan je even in een vertelling van 1001-nacht onder de Andalusische sterrenhemel en het waakzame oog van de Luna Mora.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Andalusië?

Misschien ook interessant :