Weer en temperatuur aan de Costa del Sol


Weer en temperatuur aan de

Costa del Sol

Weet jij de beste reistijd, klimaat en temperatuur aan de Costa del Sol?

Wil je op vakantie naar de Costa del Sol (zonnen kust), maar ben je er nog niet helemaal uit misschien wil je weten wanneer de beste reistijd is of wanneer zijn de aangenaamste temperaturen aan de Costa del Sol? Zowel in de de zomer of in de winter, in het hoogseizoen of juist daarbuiten. 

WEER EN TEMPERATUUR AAN DE COSTA DEL SOL

In onderstaande info kun je alle reis- en weersinformatie over deze Spaanse kust zien zoals: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag waardoor je een beeld van krijgt hoe het klimaat op jouw vakantiebestemming is. Hierdoor zie je precies wat voor weer het op dit moment is aan de Costa del Sol onder het kopje ‘actuele weersverwachting’. Kortom, alle informatie die je nodig hebt voor een vakantie naar de Costa del Sol.

Booking.com

Actuele weersverwachting Costa del Sol

Ga je binnenkort op vakantie naar de Costa del Sol? Hieronder het actuele weerbericht.

Weer Costa del Sol in de zomermaanden

In de zuidelijke regio van Spanje ligt de bekende Costa del Sol. Deze kustlijn is een populaire vakantiebestemming voor jong en oud. De kust bestaat uit meer dan 300 kilometer kustlijn met goudgele zandstranden en plaatsen als Malaga, Marbella en Benalmadena. Er heerst hier een typisch mediterraan klimaat met 4 duidelijke seizoenen. Het temperatuurverschil tussen zomer en winter is enorm en ook de zeetemperatuur en neerslag kans is behoorlijk verschillend. Je geniet aan de Costa del Sol wél van 325 dagen zon, het heet dan ook niet voor niets de ‘Zonnekust’.

De lente is de meest geschikte periode voor golfers, wanneer de temperatuur warm is, maar nog niet heet. Er vallen een aantal regenbuien en de gemiddelde temperatuur stijgt snel. Met 14 graden in maart naar 16 graden in april en 19 in mei. Ondanks dat de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 18 en 23 graden ligt, kan het ‘s nachts nog fris zijn. De zeewind zorgt voor wat koelere temperaturen, dus een vestje of trui is aan te raden.

De zon schijnt gemiddeld 7 tot 9 uur per dag, dus je hebt voldoende tijd om te werken aan je kleurtje. Ga je voor een zonovergoten vakantie in het voorjaar, kies dan voor mei. Er is in deze maand weinig bewolking. Het weer mag dan wel warm genoeg zijn, het zeewater is waarschijnlijk te koud om in te zwemmen met 15 tot 17 graden.

De lente is, na de winter, de natste periode van het jaar aan de Costa del Sol. Maar hoe meer de tijd vordert, hoe minder de kans op neerslag. Maart is de natste maand van het voorjaar met gemiddeld 59 millimeter regen verdeeld over 12 dagen. In april is dat 40 millimeter verdeeld over 11 dagen terwijl dat in mei nog maar 23 millimeter verdeeld over 8 dagen is.

De meeste toeristen bezoeken de Costa del Sol in de zomermaanden vanwege de schoolvakantie. Tijdens dit seizoen starten de gemiddelde temperaturen rond de 22 graden in juni en ze verhogen snel naar 25 in juli met een piek van 26 in augustus. Dit is ook direct de heetste maand van het jaar. De hoogste gemiddelde dagtemperatuur ligt dan tussen de 27 en 29 graden, maar tijdens een hittegolf kan het ook zomaar 40 graden worden. ‘s Nachts ligt de temperatuur rond 17 à 19 graden. Door de constante zeebries voelt het eigenlijk nooit te warm.

Tijdens de zomer voel je 11 uur per dag het zonnetje op je bol, wat het de zonnigste periode van het jaar maakt. De zeetemperatuur is op z’n warmst met 20 graden in juni, 22 in juli en 23 in augustus.

De zomerperiode is de droogste periode met juni als de natste maand. Er valt dan gemiddeld 13 millimeter regen verdeeld over 5 dagen. In augustus is dit 5 millimeter over 3 dagen en in juli, de droogste maand, 2 millimeter over 2 dagen. Niet vreemd dus dat veel mensen juist in deze periode naar de Spaanse kust trekken.

 

Weer Costa del Sol in de wintermaanden

Ook in de herfst is de Costa del Sol populair bij golfers door het goede weer. De gemiddelde temperatuur start in deze periode rond de 23 graden in september, maar daalt snel naar 19 graden in oktober en 15 in november. Het verschil in dag- en nachttemperatuur is beduidend.

De temperatuur overdag ligt tussen de 16 en 18 graden terwijl het ‘s nachts 17 tot 10 graden is. Door de wind voelt het koeler dan dat het daadwerkelijk is. Een frisse nacht is daarom niet ondenkbaar.

Net als dat de temperatuur daalt, daalt ook het aantal zonuren per dag. Waar je in de zomer nog 11 zonuren per dag hebt, zijn dat er in september nog 8, gevolgd door 7 in oktober en 6 in november. Ondanks dat het misschien iets minder zonnig is, is de zee zoveel opgewarmd tijdens de zomer dat het water nog uitstekend is om in te zwemmen in september en oktober. De zeetemperatuur is dan 20 à 22 graden. In november daalt dit naar circa 18 graden.

November is de natste maand aan de Costa del Sol. Er valt dan zo’n 115 millimeter verdeeld over 11 dagen. September start nog met slechts 15 millimeter verdeeld over 5 dagen, maar in oktober wordt het al natter met 57 millimeter regen verdeeld over 9 dagen.

De koudste periode aan de Costa del Sol is de winter. Maar het is hier alsnog warmer dan in de meeste andere Europese landen. Het Sierra Bermeja-gebergte houdt de kou tegen, daarom is de winter erg mild. De gemiddelde temperatuur blijft erg constant: in december is het 13 graden, in januari 12 en in februari weer 13. Hierdoor is januari de koudste maand. De dagtemperatuur is ongeveer twee keer zo warm als de nachttemperatuur.

Met 5-6 zonuren per dag is de winter de minst zonnige periode. Ook de bewolking neemt toe. Door de weinige zon en de hogere kans op bewolking is het niet lekker om in zee te zwemmen of een dag aan het strand te zitten. De neerslag kans in december is 98 millimeter verdeeld over 13 dagen. In de droogste maand, februari, regent het zo’n 75 millimeter in maximaal 13 dagen.

Beste reistijd Costa del Sol

Wat is de beste reistijd om een vakantie aan de Spaanse Costa del Sol te boeken?

Velen bezoeken de Costa del Sol in de zomer vanwege de heerlijke dagtemperaturen, het warme zeewater en de grote hoeveelheid zon. Maar natuurlijk ook door de zomervakantie. Steden bezoeken, dagjes aan het strand of juist genieten van het hotelzwembad. In de zomerperiode kan alles.

Golfliefhebbers, wandelaars en fietsers kunnen beter in de lente of herfst richting de kust gaan. De temperatuur is dan aangenaam. Wel is de kans op regen iets groter dan in de zomer.

Ondanks dat de winter zacht is, is dit niet de juiste tijd om een zonvakantie naar de Costa del Sol te boeken. De zeetemperatuur is vrij laag en het aantal zonuren valt ook tegen.

 

Hier alles nog even voor je op een rijtje gezet.

  • Warmste maand: augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juli
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: augustus
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maand: januari
  • Meeste neerslag: november
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juli

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Corendon

Wat gaan we ondernemen aan de Costa del Sol?

Misschien ook interessant :