Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Panettones is in Spanje zeer populair met kerst


PANETTONES IS IN SPANJE ZEER POPULAIR MET KERST

Panettones, dit zoete Italiaanse brood is met kerst in Spanje zeer geliefd

Kersttradities,  jammer genoeg heeft Spanje geen (nog niet) oliebollen en appelflappen zoals in Nederland maar daarvoor hebben ze ondertussen wel de overheerlijke Italiaanse panettones. Als je vaker in Spanje komt om deze tijd dan kijk je niet vreemd op als je nu overal bij de bakkers, supermarkten en verschillende andere winkels deze heerlijke luxe broden vol met vruchten en andere lekkere vullingen te ziet liggen.

PANETTONES IS IN SPANJE ZEER POPULAIR MET KERST

Met kerst is dit zoete Italiaanse brood in Spanje super populair - Als je al lange tijd in Spanje woont of daar vaak verblijft rond kersttijd dan weet je dat elk jaar steevast een panettone op tafel komt te staan. Maar wat is dat eigenlijk en waar komt dit heerlijke luchtige brood vandaan? De panettones komen niet uit Spanje maar zijn door de inwoners van het land (en ver daarbuiten) geleend van Italië waar men zegt dat de oorsprong de stad Milaan is, in het jaar 1470.

Booking.com

Het brood dat hoofdzakelijk met de kerst wordt gegeten, heeft een luchtige structuur en wordt gebakken in een hoge ronde vorm van ongeveer 12 tot 15 cm. Het wordt gemaakt van een zacht, onvolledig gekookt deeg dat suiker, rozijnen en gekonfijt fruit bevat. Het wordt geserveerd in plakken, samen met zoete hete dranken zoals warme chocolademelk of een zoete wijn, zoals moscato.

Bij de traditionele bereiding werden vergiste rozijnen en zuurdesem gebruikt. De productietechnieken zijn echter gewijzigd in verband met recente Europese verordeningen aangaande voedsel. De smaak is daarom tegenwoordig verschillend in vergelijking met die van traditionele panettone.

 

De panettone is erg populair in Spanje maar ook in andere Latijns Amerikaanse landen zoals Argentinië, Costa Rica, Uruguay, Venezuela, Paraguay, Chili en ook Brazilië. Andere namen voor dit luxe kerstbrood zijn ook ‘pan de pascua’ en ‘pan dulce’.

 

In 2020 werd werd tijdens de ‘Mejor Panettone Artesano de España 2020’ verkiezing de banketbakker Adan Sáez Ventura van de ‘Pastelería Xocosave’ in de gemeente Riudoms aan de Costa Dorada in de provincie Tarragona tot beste Panettone-maker van het jaar gekozen.

 

De Escuela de Pastelería del Gremio de Barcelona kiest ook dit jaar weer de beste niet geïndustrialiseerde maar traditioneel gemaakte Panettone van Spanje maar die uitslag voor 2021 moet nog bekend worden gemaakt.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: SpanjeVandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :