Ontdek de leukste en mooiste kerstmarkten van Spanje

Hou je van kerstmarkten? Dan hoef je helemaal niet zover te reizen, dan in Spanje vind je een groot aantal kerstmarkten om van de typisch kerstsfeer te kunnen genieten.Vooral de grote steden zoals Madrid en Barcelona geven jaarlijks duizenden of zelfs miljoenen euro’s uit om de straten mooi te verlichten. Buiten die mooie straatverlichting zijn er ook veel traditionele kerstmarkten die net zo leuk zijn om te bezoeken als de bekende kerstmarkten in landen als Duitsland of Oostenrijk. Bij deze dan ook een overzicht van de meest bekende kerstmarkten van Spanje.

DE MOOISTE KERSTMARKTEN IN SPANJE DIE JE GEZIEN MOET HEBBEN

Kerstmarkten in Barcelona 

Ook de Catalaanse hoofdstad doet gretig mee met de kerstvreugde en de belangrijkste straten worden wonderlijk mooi verlicht door duizenden lampen in allerlei vormden. Het leukste van Barcelona is dat je hier de kerst kunt combineren met een bezoek aan een strand. Er zijn echter ook enkele kerstmarkten waarvan de bekendste plaatsvind rondom de Kathedraal van de stad.

Booking.com

De Fira de Santa Llúcia of in het Spaans de Feria de Santa Lucia, is wellicht de oudste en meest traditionele kerstmarkt van Barcelona en heel Catalonië. Op het Plaza Nova voor de Kathedraal en rondom de grootste kerk van Barcelona in de smalle straten staan honderden kramen met allerlei kerstproducten.

Het verschil tussen deze kerstmarkt en die van bijvoorbeeld Madrid is het feit dat er tientallen kraampjes staan met de zogenaamde Catalaanse beeldjes Caganer. Dit zijn de kleine poepende beeldjes van bekendheden zoals de Paus, Barack Obama of de Spaanse president Mariano Rajoy. Ook worden er de Caga Tios verkocht, aangeklede houtblokken die voornamelijk worden gebruikt om de cadeautjes onder een kleedje te verstoppen. De kerstmarkt rondom de Kathedraal vindt plaats tussen 25 november tot 23 december van 10 tot 22 uur.

Je komt er met de metro

  • Stations Catalunya of Urquinaona
  •  Liceu of Catalunya stations
  • Station Jaume I

Met de bus

Lijnen 17, 19, 40, 45 en 120.

Met de auto

Parkeerplaats op Avinguda de la Catedral en Avinguda de Francesc Cambó, naast de markt Mercat de Santa Caterina. Ingang aan de Via Laietana.

Geopend van 23 november t/m  23 decemeber

maandag t/m vrijdag van 10 tot 21:00 uur

zaterdag - feestdagen en de vooravond van de vakantie van 10 tot 21:00 uur

Meer informatie: Bezoek de website van Fira de Santa Llúcia voor meer informatie en een volledig overzicht van evenementen en activiteiten.

Een andere bekende kerstmarkt in Barcelona is die van de Fira de Reis de la Gran Via, een van de langste en spectaculairste van de stad. Langs de lange straat Gran Vía, tussen de straten Muntaner en Rocafort, kan men langs tientallen kraampjes struinen op zoek naar dat ene originele cadeau. Deze kerstmarkt is onderverdeeld in twee gedeeltes, een waar vooral speelgoed verkocht wordt en de andere ambachtelijkheden. De Fira de Reis de Gran Vía vindt plaats van 17 december tot 6 januari.

Een derde bekende kerstmarkt is diegene die voor de Sagrada Familia plaatsvind. Wat betreft grootte en aantal kramen absoluut niet te vergelijken met de andere kerstmarkten maar het is de enige kerstmarkt ter wereld met de Sagrada Familia op de achtergrond.

 

De Fira de Reis

Geopend van 15 december 2023 tot en met 6 januari 2024.

Het lijkt een beetje laat, maar de Spaanse kinderen krijgen hun cadeaus op 6 januari met Driekoningen.

 

De openingstijden zijn

Van 10.00 tot 21.00 uur en op  is de markt tot 22.00 uur geopend.

Zaterdag en feestdagen is de markt geopend tot 22.00 uur.

Op 5 januari de dag voor 3 koningen is de markt geopend 10.00 tot 01.00 uur open.

 

Kerstmarkten in Madrid

De hoofdstad van Spanje viert kerstmis altijd uitbundig. Niet alleen zijn de straten mooi verlicht met allerlei vormen en kleuren maar er zijn ook enkele kerstmarkten waarvan de bekendste op het mooiste plein van de stad, de Plaza Mayor

 

Deze honderd jaar oude kermis, georganiseerd door de Plaza Mayor Christmas Market Association, is een van de meest geliefde kerstmarkten van de stad. De 104 kraampjes van individuele verkopers verkopen kerstfavorieten: beeldjes om je eigen kerststallen te maken, kerstversieringen en grapcadeaus.

 

In de 17e eeuw verschenen er rond Kerstmis kraampjes met groenten en fruit, versieringen en cadeautjes op het naburige Plaza de Santa Cruz. Tweehonderd jaar later werd er een verordening goedgekeurd om de markt te legaliseren, en het werd de plek waar je naartoe moest als je op zoek was naar kerststal figuren, kerstversieringen of speelgoed. Als je echter op zoek was naar snoep of een kalkoen, dan zou je naar de markt op Plaza Mayor gaan.

 

Tegenwoordig worden alle kerstspullen verkocht op de eeuwenoude markt op Plaza Mayor, in kraampjes die in de jaren tachtig zijn gerenoveerd en de vorm hebben aangenomen van kleine hutjes. 

 

Dit jaar vindt het plaats van 24 november tot en met 31 december.

Openingstijden

Zondag tot en met donderdag: 10.00 - 21.00 uur

Vrijdag, zaterdag en feestdag: 10.00 - 22.00 uur

 

Metro Ópera (L2, L5, R), Sol (L1, L2, L3), Tirso de Molina (L1)

Bus 002, 17, 18, 23, 31, 35, 50, 65, SE712, N26, M1

Cercanías (lokale trein)Madrid-Sol

 

Net naast het grote plein Plaza Mayor vindt op het kleine plein Plaza de Santa Cruz ook een kerstmarkt plaats die geheel gewijd is aan leuke met de hand gemaakt ambachtelijke snuisterijen. Daarnaast is er ook een kerstmarkt op de Plaza España waar de wat duurdere en exclusievere ambachtelijke producten verkocht worden. Deze kerstmarkt is geopend van do 24 november 2022 t/m za 7 januari 2023.

 

Van 23 november tot 7 januari 2023 De Gigantic Light Ball in het iconische Metropolis Building ziet de terugkeer van een van de grote hits van afgelopen kerst: een spectaculaire 3D light ball met een diameter van 12 meter, een gewicht van zeven ton en voorzien van 43,000 led-verlichting op de kruising van Calle Alcalá en Gran Vía, vlak voor het Metropolis-gebouw.

 

Met de lampjes op de bol kunnen licht en geluid worden geprogrammeerd en gesynchroniseerd om een ​​spectaculaire pixelmapping-sessie te creëren die in een lus wordt gereproduceerd.

De kerstmarkt Plaza Mayor is geopend van 10 tot 9 uur (op vrijdag, zaterdag en feestdag is het open tot 10 uur.)

 

BILBAO

In de centrale straat Bailén van Bilbao is de traditionele kerstmarkt geïnstalleerd . Ongeveer 40 kramen   waarin allerlei ambachten en producten uit de Baskische keuken worden verkocht, evenals speelgoed en andere items voor de kleintjes in het huis. Deze gaat meestal de eerste week van december open en vlak voor Reyes sluit.  

Geopend van 2 december t/m 5 januari

 

SANTANDER

De meer dan 70 kramen die deze gastheren van de Kerstmarkt hebben, zijn geïnstalleerd op de Plaza de las Farolas. Deze markt is door de geschiedenis heen gegaan op vele locaties - de Plaza Porticada, de Jardines de Pereda, de Plaza de Pombo - en hadden allemaal de soorten items die werden verkocht gemeen : kerstornamenten en allerlei ambachten die verband houden met dit tijdperk van het jaar. Deze kerstmarkt vindt plaats van 3 december tot 6 januari en is open van 10 uur in de ochtend tot 10 uur ’s avonds.

KERSTMARKTEN IN ANDALUSIE

Ook de grotere steden in Andalusië doen mee met de kerst gekte en er zijn dan ook verschillende kerstmarkten waar men terecht kan voor die leuke en originele kerstcadeaus.

 

Kerstmarkt Sevilla 

Kerstmarkt Archivo de Indias: Feria del Belen.
Dit is wel de best bezochte kerstmarkt van Sevilla waar je toebehoor kunt kopen om je eigen kerststal te maken.

Waar: straat Fray Ceferino González (tussen de kathedraal en het Archivo de Indias ) en Avenida de la Constitución.
Geopend van zaterdag 5 november tot en met vrijdag 23 december 2022.
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10.30 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 21.00 uur. 

Zaterdag, zondag en feestdagen van 11.00 tot 15.00 uur en van 16.30 tot 21.30 uur.

Kerstambachtenmarkt van Sevilla 2023-2024

Vanaf zaterdag 16 december 2023 en tot en met vrijdag 5 januari 2024 kun je de vierentwintigste editie van de Christmas Crafts Market (Creative Crafts Fair) bezoeken op de Plaza Nueva in Sevilla . De Federatie van Ambachtslieden van Sevilla (FAS) organiseert de beurs in samenwerking met de gemeenteraad. Naast de hoofdstad en provincie van Sevilla nemen ook nationale en internationale ambachtelijke workshops deel. Op Kerst- en Nieuwjaarsdag is de beurs gesloten. 

Waar: Plaza Nueva.
Wanneer: van zaterdag 16 december 2023 t/m vrijdag 5 januari 2024.

Op 25 december 2023 en 1 januari 2024 de hele dag gesloten.

Openingstijden: maandag t/m zondag van 11.00 tot 15.00 uur en van 17.00 tot 21 uur. 

Op 24 en 31 december alleen in de ochtend geopend.

 

Ook de stad Granada heeft haar eigen kerstmarkt op de Plaza Bib Rambla en de Fuente de las Batallas waar ongeveer 30 kramen zorgen voor een gezellige en knusse kerstsfeer. Ook bij de Puerta Real, naast de Kathedraal staan 22 kramen waar de gebruikelijk cadeaus en kerstspullen verkocht worden. Deze kerstmarkten vinden plaats van 1 december tot 6 januari

 

Ook in Málaga is een kerstmarkt maar niet zo spectaculair en groot als in andere Andalusische steden. De kerstmarkt in Málaga vindt plaats langs de Paseo del Parque waar tientallen kramen staan met de typische kerstspulletjes en ambachtelijkheden. De stad Málaga heeft daarnaast ook mooie kerststallen die overal door de stad zijn geplaatst. Het zijn de broederschappen en andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor de meer dan 25 kerststallen. Deze kerstmarkt is open van 25 november tot 6 januari, openingstijden elke dag van 10.00 tot 22.00 uur. 

 

KERSTMARKTEN IN VALENCIA

Ook de stad Valencia viert de kersttraditie met diverse kerstmarkten waarvan de bekendste ongetwijfeld de Mercadillo del Mercado Central is. Deze kerstmarkt met meer dan 60 kramen vindt plaats rondom de oude en zeer bekende markthal tussen 1 december en 6 januari.

Er is daarnaast ook nog een speciale korte kerstmarkt, of eigenlijk meer een Driekoningen markt, die plaatsvond tussen 3 en 6 januari, net voor Driekoningen.Open op 3 en 4 januari van 9.00 uur tot 22.00 en op 5 januari van 9.00 tot 17.00. 

 

De Mercado de Reyes is de grootste van de stad met meer dan 250 kramen en vindt plaats rondom de Cabanyal.

 

Andere kerstmarkten in Valencia zijn de Mercado de Colón en de Feria de Artesanía ARTEVAL op de Plaza de la Reina, naast de Kathedraal.

26 november tot 9 januari op de Plaza del Ayuntamiento (Raadhuisplein) wordt gehouden (van 10.30 tot 14.00 en van 16.30 tot 21.00, behalve op 31 december, dan is deze alleen ‘s ochtends open; op 5 januari is de markt open tot middernacht).

 

Alicante

Net zoals het huis van de Kerstman is het ook mogelijk om in de provinciale hoofdstad een kerstmarkt te bezoeken. Deze is te vinden in de Feria de Rabasa tussen 30 november en 26 januari 2022. Er zijn meer dan 100 activiteiten en kraampjes te vinden. 

 

Overigens heeft Alicante ook een schaatsbaan in de Plaza de Toros

 

Kerst Craft Market - De Kerstmarkt zal worden gevestigd langs de Avenida de Federico Soto, de belangrijkste weg van de jachthaven aan de Plaza Luceros.

 

Kerstmis Sweet Market - Een aantal kraampjes met een selectie van kerst snoep, zal gedroogd fruit en gebak toetreden tot de kerstmarkt langs de Avenida de Federico Soto van de 20e naar de 24 december.

Geboorte van Christus Market - Er zullen ongeveer 50 ambachtelijke kraampjes in de Plaza de Gabriel Miró  Deze worden begeleid door live muziek, activiteiten en spelletjes voor de kinderen, een levende kerststal, compleet met een aantal van de dieren die Maria en Jozef deelde de stal met.

 

Kerststallen - De Gemeentelijke Belen is gelegen in de Plaza de la Montaneta . De andere is de Panoramico Belen, deze bevindt zich in het stadhuis.

 

De kerstmarkten zijn open van 10.00 tot 15.00 uur en van 17.00 tot 23.00 uur, behalve op Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag.

SALAMANCA

Het park Alamedilla de Salamanca is tijdens de kersttijd gevuld met licht en kleur dankzij de kerstmarkt . Een grote lichtboog verwelkomt de bezoeker die de gekleurde lichten die het park sieren kan bewonderen. Bovendien staat een grote kerstboom voor op de route van de meer dan 40 houten huisjes met handgemaakte producten en geschenken.  Tot 30 december.

ZARAGOSSA

De Plaza del Pilar is omgetoverd tot kerst in een authentieke mini-stad waar de mensen van Zaragoza kunnen genieten van een enorm Bethlehem met meer dan 50 figuren, een ijsbaan en, natuurlijk, een markt met meer dan 40 kramen in de puurste stijl Europese waarin allerlei producten worden verkocht: ambachten, sieraden, speelgoed, kleding, decoratie, gastronomie. Het is geopend van 2 december tot 8 januari.

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag : 11.00 uur tot 22.00 uur

Zaterdag en feestdagen : van 11.00 tot 12.00 uur

Oudejaarsavond : Sommige kraampjes zullen open zijn tijdens de oudejaarsavond op de Plaza del Pilar  (na middernacht).

 

VIGO

De Galicische stad Vigo wil de kersthoofdstad van Spanje zijn en dat lukt de burgemeester aardig want er wordt elk jaar meer geld geïnvesteerd en er komen ook steeds meer mensen naar het gezellige Vigo dat uitbundig verlicht is. Dit jaar wordt in Vigo op 20 november de kerstverlichting aangestoken. 

 

SANTIAGO DE COMPOSTELA

De markt Nadal van Santiago de Compostela is gelegen aan de Rua Carreira dos Condes . Met bijna 90 kraampjes gewijd aan poppen, snoep of handwerk, naast andere producten, herbergt deze markt ook de zogenaamde "Creative Space", waar verschillende workshops voor jong en oud worden gehouden om te entertainen en plezier te hebben. Tot 5 januari.

 

 Alvast FELIZ NAVIDAD!

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :