Ontdek de leukste en mooiste kerstmarkten van Spanje


DE MOOISTE KERSTMARKTEN IN SPANJE DIE JE GEZIEN MOET HEBBEN

Hou je van kerstmarkten? Dan hoef je helemaal niet zover te reizen dan in Spanje vind je een groot aantal kerstmarkten om van de typisch kerstsfeer te kunnen genieten.

Vooral de grote steden zoals Madrid en Barcelona geven jaarlijks duizenden of zelfs miljoenen euro’s uit om de straten mooi te verlichten. Buiten die mooie straatverlichting zijn er ook veel traditionele kerstmarkten die net zo leuk zijn om te bezoeken als de bekende kerstmarkten in landen als Duitsland of Oostenrijk. Bij deze dan ook een overzicht van de meest bekende kerstmarkten van Spanje.

DE MOOISTE KERSTMARKTEN IN SPANJE DIE JE GEZIEN MOET HEBBEN

Kerstmarkten in Barcelona 

Ook de Catalaanse hoofdstad doet gretig mee met de kerstvreugde en de belangrijkste straten worden wonderlijk mooi verlicht door duizenden lampen in allerlei vormden. Het leukste van Barcelona is dat je hier de kerst kunt combineren met een bezoek aan een strand. Er zijn echter ook enkele kerstmarkten waarvan de bekendste plaatsvind rondom de Kathedraal van de stad.

De Fira de Santa Llúcia of in het Spaans de Feria de Santa Lucia, is wellicht de oudste en meest traditionele kerstmarkt van Barcelona en heel Catalonië. Op het Plaza Nova voor de Kathedraal en rondom de grootste kerk van Barcelona in de smalle straten staan honderden kramen met allerlei kerstproducten.

Het verschil tussen deze kerstmarkt en die van bijvoorbeeld Madrid is het feit dat er tientallen kraampjes staan met de zogenaamde Catalaanse beeldjes Caganer. Dit zijn de kleine poepende beeldjes van bekendheden zoals de Paus, Barack Obama of de Spaanse president Mariano Rajoy. Ook worden er de Caga Tios verkocht, aangeklede houtblokken die voornamelijk worden gebruikt om de cadeautjes onder een kleedje te verstoppen. De kerstmarkt rondom de Kathedraal vindt plaats tussen 28 november en 23 december van 10 tot 22 uur.

Een andere bekende kerstmarkt in Barcelona is die van de Fira de Reis de la Gran Via, een van de langste en spectaculairste van de stad. Langs de lange straat Gran Vía, tussen de straten Muntaner en Rocafort, kan men langs tientallen kraampjes struinen op zoek naar dat ene originele cadeau. Deze kerstmarkt is onderverdeeld in twee gedeeltes, een waar vooral speelgoed verkocht wordt en de andere ambachtelijkheden. De Fira de Reis de Gran Vía vindt plaats van 19 december tot 5 januari.

Een derde bekende kerstmarkt is diegene die voor de Sagrada Familia plaatsvind. Wat betreft grootte en aantal kramen absoluut niet te vergelijken met de andere kerstmarkten maar het is de enige kerstmarkt ter wereld met de Sagrada Familia op de achtergrond.

Kerstmarkten in Madrid

De hoofdstad van Spanje viert kerstmis altijd uitbundig. Niet alleen zijn de straten mooi verlicht met allerlei vormen en kleuren maar er zijn ook enkele kerstmarkten waarvan de bekendste op het mooiste plein van de stad, de Plaza Mayor. Op dit plein zal vanaf 29 november tot en met 31 december een kerstmarkt het plein vullen met meer dan 100 kramen die van alles en nog wat verkopen. De kerstmarkt op de Plaza Mayor is elke dag geopend van 10 tot 23 uur.

 

Net naast het grote plein Plaza Mayor vindt op het kleine plein Plaza de Santa Cruz ook een kerstmarkt plaats die geheel gewijd is aan leuke met de hand gemaakt ambachtelijke snuisterijen. Daarnaast is er ook een kerstmarkt op de Plaza España waar de wat duurdere en exclusievere ambachtelijke producten verkocht worden. Deze kerstmarkt is geopend van 14 december tot 5 januari, de dag voor Driekoningen.

BILBAO

In de centrale straat Bailén van Bilbao is de traditionele kerstmarkt geïnstalleerd . Ongeveer 40 cabines waarin allerlei ambachten en producten uit de Baskische keuken worden verkocht, evenals speelgoed en andere items voor de kleintjes in het huis. Dit jaar zijn de datums nog niet vastgesteld, hoewel het meestal de eerste week van december opent en vlak voor Reyes sluit.  

KERSTMARKTEN IN ANDALUSIE

Ook de grotere steden in Andalusië doen mee met de kerst gekte en er zijn dan ook verschillende kerstmarkten waar men terecht kan voor die leuke en originele kerstcadeaus.

De grootste kerstmarkt van Andalusië is te vinden in Sevilla op het Plaza de la Alameda en daar rondom. De meer dan 100 kramen zijn geopend van 5 december tot en met 5 januari.

Ook de stad Granada heeft haar eigen kerstmarkt op de Plaza Bib Rambla waar ongeveer 30 kramen zorgen voor een gezellige en knusse kerstsfeer. Ook bij de Puerta Real, naast de Kathedraal staan 22 kramen waar de gebruikelijk cadeaus en kerstspullen verkocht worden. Deze kerstmarkten vinden plaats van 5 december tot en met 5 januari.

Ook in Málaga is een kerstmarkt maar niet zo spectaculair en groot als in andere Andalusische steden. De kerstmarkt in Málaga vindt plaats langs de Paseo del Parque waar tientallen kramen staan met de typische kerstspulletjes en ambachtelijkheden. De stad Málaga heeft daarnaast ook mooie kerststallen die overal door de stad zijn geplaatst. Het zijn de broederschappen en andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor de meer dan 25 kerststallen.

SANTANDER

De meer dan 70 kramen die deze gastheren van de Kerstmarkt hebben, zijn geïnstalleerd op de Plaza de las Farolas. Deze markt is door de geschiedenis heen gegaan op vele locaties - de Plaza Porticada, de Jardines de Pereda, de Plaza de Pombo - en hadden allemaal de soorten items die werden verkocht gemeen : kerstornamenten en allerlei ambachten die verband houden met dit tijdperk van het jaar. Tot 6 januari 2020.

KERSTMARKTEN IN VALENCIA

Ook de stad Valencia viert de kersttraditie met diverse kerstmarkten waarvan de bekendste ongetwijfeld de Mercadillo del Mercado Central is. Deze kerstmarkt met meer dan 60 kramen vindt plaats rondom de oude en zeer bekende markthal tussen 1 december en 6 januari.

Er is daarnaast ook nog een speciale korte kerstmarkt, of eigenlijk meer een Driekoningen markt, die plaatsvond tussen 3 en 6 januari, net voor Driekoningen. De Mercado de Reyes is de grootste van de stad met meer dan 250 kramen en vindt plaats rondom de Cabanyal.

Andere kerstmarkten in Valencia zijn de Mercado de Colón en de Feria de Artesanía ARTEVAL op de Plaza de la Reina, naast de Kathedraal.

SALAMANCA

Het park Alamedilla de Salamanca is tijdens de kersttijd gevuld met licht en kleur dankzij de kerstmarkt . Een grote lichtboog verwelkomt de bezoeker die de gekleurde lichten die het park sieren kan bewonderen. Bovendien staat een grote kerstboom voor op de route van de meer dan 40 houten huisjes met handgemaakte producten en geschenken.  Tot 30 december.

SARAGOSSA

De Plaza del Pilar is omgetoverd tot kerst in een authentieke mini-stad waar de mensen van Zaragoza kunnen genieten van een enorm Bethlehem met meer dan 50 figuren, een ijsbaan en, natuurlijk, een markt met meer dan 40 kramen in de puurste stijl Europese waarin allerlei producten worden verkocht: ambachten, sieraden, speelgoed, kleding, decoratie, gastronomie. Tot 1 januari.

SANTIAGO DE COMPOSTELA

De markt Nadal van Santiago de Compostela is gelegen aan de Rua Carreira dos Condes . Met bijna 90 kraampjes gewijd aan poppen, snoep of handwerk, naast andere producten, herbergt deze markt ook de zogenaamde "Creative Space", waar verschillende workshops voor jong en oud worden gehouden om te entertainen en plezier te hebben. Tot 5 januari.

 

Weet jij nog een bijzondere kerstmarkt die ergens in Spanje plaatsvind en niet hierboven vermeld is, meld dit dan als een opmerking op onze Facebook pagina of hieronder als opmerking. Alvast FELIZ NAVIDAD!

Misschien ook interessant :

Overnachten

Booking.com

Autoverhuur - Sunnycars


Vakantiehuizen


Campings in Spanje


Ontdek Spanje op z'n Hollands!


Zoek, Vergelijk en Boek je ticket


Op vakantie  naar Spanje


Wat gaan we ondernemen in Spanje?


«   »