KERST IN MALAGA DOOR DE JAREN HEEN


KERST IN MALAGA door de jaren heen

Dit is hoe de kerstverlichting van Malaga is veranderd in een van de meest spectaculaire in Europa

  • De eenvoudige silhouetten van kaarsen, geschenken en sterren uit de late jaren 80 hebben plaatsgemaakt voor imposante structuren die elk jaar duizenden en duizenden bezoekers versteld doen staan.

  • De licht- en geluidsshow op Calle Larios is een van de redenen waarom de organisatie european best destinations tot een van "the best christmas lights in Europe", de stad opnieuw heeft neergezet als een van de mooiste bestemmingen om de kerstvakantie door te brengen

Kerst in Malaga

Foto: Diariosur.es/

Er was een tijd dat een boom op het plein, vier lichten in de meest karakteristieke straten en een paar portalen van Bethlehem genoeg waren om de steden en dorpen van Spanje voor Kerstmis te kleden . Tegenwoordig zijn de kerstverlichting bijna een wedstrijd tussen de gemeenten geworden om te zien welk historisch centrum het meest verblindt en in die race is Malaga al enkele jaren koploper dankzij de spectaculaire montage van de Calle Larios.

Booking.com

De lichtkoepel die deze commerciële ader elk jaar bedekt, is namelijk een van de redenen waarom de organisatie European Best Destinations het heeft uitgekozen als een van de mooiste bestemmingen in Europa om op deze data te bezoeken. De stad Andalusië is, samen met Madrid, de enige Spanjaard die op 

deze lijst staat. Zelfs Vigo niet, dat al een paar jaar een gezonde rivaliteit heeft met Malaga op het gebied van kerstversiering.

Het is waar dat deze aantrekkingskracht die de hoofdstad van de Costa del Sol is geworden niet het resultaat is van toeval. Het is meer dan vijf jaar geleden dat de Consistorie besloot in te zetten op verlichting en het stuk is volgens de cijfers een succes gebleken. En het is dat de economische impact tijdens deze data in 2019 meer dan 202 miljoen euro bedroeg, met een investering in verlichting die niet meer dan een miljoen bedroeg.

 

Als je terugkijkt, is het niet moeilijk om te zien dat de realiteit van vandaag een langeafstandsrace vereist. Voorbij is het beeld van lokale fokkers die tijdens de naoorlogse kerst kalkoenen verkopen in het midden van de straat of de strakke bogen met sterren, kaarsen en maretak die de Alameda of de Paseo del Parque in de jaren 90 sierden.

Verkopers op de Plaza de Felix Sáenz met Kerstmis 1940 - Gemeentearchief Malaga

In de afgelopen 40 jaar is de evolutie van kerstverlichting meer dan duidelijk, deels dankzij technologische vooruitgang , de promotie van led-lampen en de specialisatie van toonaangevende bedrijven in de sector zoals Iluminaciones Ximénez, waarin steden vertrouwen van over de hele wereld. wereld, van New York tot Dubai.

 

De geluidsshow die het publiek tijdens verschillende passen animeert met traditionele kerstliederen en liedjes van artiesten als Mariah Carey begon pas in 2016, maar het is 2014 dat kan worden ingesteld als het begin van Malaga's pad naar roem tijdens de kerst, omdat het was de eerste keer dat Calle Larios bedekt was met een groot gewelf van licht.

Foto: Malagahoy.es

Bij die gelegenheid simuleerde het de structuur van een kathedraal, die later werd gevolgd door een grote tunnel die een sterrenhemel nabootste en de montage 'El Bosque de la Navidad' , die in 2019 in première ging en dit jaar blijft. Een structuur van 22 bogen met ogivale vorm en meer dan twaalf meter hoog, vol herfstbladeren, zonnen en figuren van engelen met muziekinstrumenten ontworpen in aluminium en methacrylaat die de kerstnoot zetten.

 

De pandemie frustreerde vorig jaar de illusie van de inwoners van Malaga, dus het zal een verademing zijn voor liefhebbers van het vakantieseizoen en zal de deur weer openen voor de komst van toeristen uit andere steden. Andalusië, Spanje en in het buitenland.

Niet alleen op de Calle Larios schittert maar in totaal zullen meer dan een paar hondert straten gedurende meer dan 40 dagen worden verlicht en de onvoltooide toren van de kathedraal zal het decor vormen voor een audiovisuele montage met scènes van de geboorte van Jezus en andere symbolische figuren die verband houden met Kerstmis.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MALAGA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN MALAGA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :