Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Tió de Nadal - De kerst boomstam in Catalonië


Tió de Nadal - De kerst boomstam in Catalonië

Een Catalaanse traditie van de Caga Tió - Caga Tio, een kakkende boomstronk

In de autonome deelstaat Catalonië heeft men een traditie genaamd “Tió de Nadal” ook wel Soca, Xoca of Tronca genoemd. Een figuur, element uit de Catalaanse mythologie en een wijdverspreide traditie in Catalonië, Occitanië en Aragón, een eeuwenoude ritueel voor de kortste dag van het jaar.

TIÓ DE NADAL - DE KERST BOOMSTAM IN CATALONIË - Beleef Spanje

Traditioneel ging het hier om een blok hout wat voor de open haard werd gelegd maar tegenwoordig wordt de Tió de Nadal gepresenteerd als een boomstam met pootjes, een rode barretina (Catalaanse muts) en andere elementen waardoor er een glimlachend gezicht ontstaat. De traditie zegt dat kinderen vanaf 8 december elke dag de Tió de Nadal moeten voorzien van eten en de boomstam moeten bedekken met een rode deken zodat hij het niet koud krijgt.

Booking.com

Op de avond van kerst, nochebuena 24 december, wordt traditioneel het uiteinde van de boomstam in de haard gezet en wordt hem gevraagd om te schijten (cagar in het Catalaans). Tegenwoordig hebben veel huishoudens echter geen open haard meer waardoor dat onderdeel een beetje is komen te vervallen.

Caga Tio, een kakkende boomstronk - Beleef Spanje

Wat wel nog gedaan wordt is het slaan van de Tió de Nadal met een stok terwijl er liedjes worden gezongen zoals:

 

Caga Tió

ametlles i torró

No caguis arangades

que són massa salades

Caga turrons

que són més bons

Caga Tió

ametlles i torró

Si no vols cagar

et donaré un cop de bastó

Caga Tió!

Waardoor de Tió de Nadal beter de kleine cadeaus kan “schijten”maar pas op, dit figuurtje, kan ook voor de kinderen die stout zijn geweest kolen poepen, niks cadeautje !

De hele grote Tió de Nadal is te vinden bij de Fira de Santa Llúcia in Barcelona.

De grote cadeaus komen later met Driekoningen.

 

De bekendste kerst tradities in Spanje lees hier

Misschien ook interessant :

Wat gaan we ondernemen in Catalonië?