Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De meest regenachtige Spaanse regio’s


DE MEEST REGENACHTIGE SPAANSE REGIO’S

De meest regenachtige Spaanse regio’s velen denken dat in Spanje meestal de zon schijnt maar er zijn ook Spaanse regio’s  waar de zon een stuk minder schijnt en waar het best veel regent. In het noorden  van het Spaanse vasteland vind je de meest regenachtige Steden, waar het gemiddeld 170 dagen kan regenen zelfs met meer dan 1.000 liter regen per vierkante meter 

De uitdrukking ‘en abril, aguas mil’ in Spanje

Heel Spanje heeft regen nodig, niet alleen voor de planten en de landbouw maar ook voor het kraanwater wat weer nodig is als drinkwater en om bijvoorbeeld te douchen. Helaas (of gelukkig) zijn er plaatsen in Spanje waar het niet veel regent, deze liggen vooral in het zuiden van het land en op de Canarische Eilanden. De provincies Almería en Málaga hebben over een heel jaar gezien de meeste zonne-uren en dus ook bijna het beste weer van het land.

Cádiz

Als je aan regen denkt in Spanje dan denken de meeste mensen aan de deelstaat Galicië maar blijkbaar regent het meer in de Sierra de Grazalema in de provincie Cádiz in het zuiden van Spanje dan in het noorden. Galicië staat wat betreft de regen wel op de tweede plaats waarbij men zelfs zegt dat Galicië een van de regenachtigste plaatsen van Europa is. Na Galicië staat Cantabrië op de lijst gevolgd door de Pyreneeën in Navarra.

 

 

Hoeveel regen

Maar, hoeveel regen valt er dan eigenlijk? In het noorden van Spanje valt er jaarlijks meer dan 1000 liter per vierkante meter (l/m2) wat meer dan het dubbele is dan in bijvoorbeeld Madrid met 400 l/m2, drie keer meer dan in Murcia met bijna 300 l/m2 en zelfs vijf keer meer dan in Almería waar jaarlijks ongeveer 200 l/m2 valt. In de Sierra de Grazalema in Cádiz valt jaarlijks echter 2.200 l/m2 wat dus veel meer is dan in het noorden van Spanje.

De regionale hoofdstad waar de meeste regen valt ligt echter niet in Galicië maar in het Baskenland waar San Sebastian 185 dagen per jaar regen ziet. Als men kijkt echter naar hoeveelheden regen dan wint de Galisische plaats Vigo het weer van San Sebastian met respectievelijk 1.791 l/m2 en 1.507 l/m2 op jaarbasis.

Dit is misschien ook interessant:

Wat gaan we ondernemen in Spanje?