Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


FIESTA DE LOS PATIOS DE CÓRDOBA

Festival de los Patios Cordobeses - Fiesta de los Patios de Córdoba in Spanje vindt plaats van 2 mei t/m  14 mei 2022

In mei organiseert de gemeenteraad van Córdoba een Festival de los patios  waarbij huiseigenaren hun huis versieren om de beste prijzen te winnen. De Fiesta de los Patios de Córdoba kreeg in 2018 de titel van UNESCO-werelderfgoed. Fiesta de Patios, elk jaar begin mei wordt in de Andalusische stad Córdoba de patios de Córdoba georganiseerd, de binnenplaatsen die compleet aangekleed zijn met duizenden bloemen. 

FIESTA DE LOS PATIOS DE CÓRDOBA

De Patios de Córdoba vinden dit jaar tussen 2 en 14 mei plaats. Dit Andalusische bloemenfestijn hier kun je genieten van prachtige creaties en mooie patio’s in Córdoba. 

Booking.com

La Fiesta de los Patios de Córdoba

Een van de belangrijkste toeristische attracties van Córdoba zijn de patio's, een plaats van coëxistentie en centrum van het gezinsleven. Daarin gaan geschiedenis, licht, water en vegetatie in dialoog in een unieke omgeving.

Sinds 1921 spelen ze een speciale rol met het Cordovan Patios Festival, uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid in 2012. Het wordt gevierd in de maand mei, waar de Cordovan patio's worden versierd met bloemen en potten die aan hun muren hangen, of Ze worden op de geplaveide stoep geplaatst.

Dit is een belangrijk jaarlijks terugkerend evenement in Cordoba. Gedurende 12 dagen in mei wordt een ieder in gelegenheid gesteld deze prachtige patio's te bewonderen.

Je vind een regen aan bloemen klaterende fonteintjes en exotische geuren van jasmijn, geraniums, anjers en oranjebloesem.

Waar bevinden ze zich?

De meest karakteristieke wijk is de Alcázar Viejo, tussen  de Alcázar  en de San Basilio parochie, hoewel we ze ook kunnen vinden in de wijk Santa Marina, rond San Lorenzo en La Magdalena. In de omgeving van de moskee-kathedraal presenteert de Joodse wijk ook voorbeelden van grote schoonheid en oudheid. Een van de mooiste exponenten is te vinden in het  Palacio de Viana .

 

Vanwege het droge en hete klimaat van  Córdoba , pasten de inwoners van de stad, eerst de Romeinen en later de moslims, het type populair huis aan hun behoeften aan, door het huis rond een  patio te centreren , die normaal gesproken een fontein in het midden had en vaak een put die regenwater opvangt. De moslims pasten dit schema aan door het huis toegang te geven vanaf de straat via een gang en overvloedige vegetatie aan te brengen om het gevoel van frisheid te vergroten.

 

Sinds 1918 organiseert de gemeente Córdoba een wedstrijd waarbij inwoners van de stad hun binnenplaatsen, de patio’s, compleet aankleden met honderden tot duizenden bloemen, op de grond, op een muur of tegen de muur en het maakt niet uit hoe hoog de bloempotten gehangen worden. Het is weliswaar een wedstrijd maar de meeste deelnemers doen niet mee voor de prijzen maar voor de eer, want hun patio is gewoon de mooiste van allemaal.

 

In totaal zijn er elk jaar meer dan 55 patio’s die meedoen met de wedstrijd maar kunnen de bloemen binnenplaatsen nog bewonderd worden tot ver in juni. De patio’s zijn doorgaans te bekijken tussen 11 en 14 uur en 18 en 22 uur.

Sommige patio’s die niet meedoen met de wedstrijd hebben andere openingstijden. Op de website en mobiele app is meer informatie te vinden en kunnen de patio’s gevonden worden op de plattegrond. Voor meer informatie klik hier.

Mocht je deze lente niet in staat zijn om de kleurrijke patio’s te bezoeken, elk jaar worden de patio’s ook rond de kersttijd volledig aangekleed met bloemen en uiteraard kerststerren.

Wat kunnen we ondernemen in Córdoba?

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :