De Aziatische bosmug ook wel ‘Japanse’ bosmug genoemd

Het is de belangrijkste oorzaak van virale encefalitis ter wereld en veroorzaakt ongeveer 20.000 doden per jaar.

Er wordt in de Spaanse pers veel aandacht besteed aan de invasie van de Aziatische ‘Japanse’ mug die erom bekend staat dat deze het West-Nijl-virus en Japanse encefalitis (JE) kan overdragen op de mens. De ‘Japanse’ mug werd al in 2018 in Spanje ontdekt maar nu is bevestigd dat de ‘aedes japonicus’ of in het Nederlands de Aziatische bosmug zich heeft genesteld in met Noord Spanje.

DE AZIATISCHE BOSMUG OOK WEL ‘JAPANSE’ BOSMUG GENOEMD Het is de belangrijkste oorzaak van virale encefalitis ter wereld en veroorzaakt ongeveer 20.000 doden per jaar.  Er wordt in de Spaanse pers veel aandacht besteed aan de invasie van de Aziatische ‘Jap

De Aziatische bosmug die in het Spaans de naam ‘mosquito japonés’ heeft gekregen wordt gezien als de derde geïmporteerde invasieve muggensoort van Spanje.

Daarbij gaat het om de bekende tijgermug of aedes albopictus (mosquito tigre); de gelekoortsmug of aedes aegypti (mosquito del dengue) en de Aziatische mug of aedes japonicus (mosquito japonés).

Booking.com

Al in 2008 werd deze invasieve mug in diverse Europese landen ontdekt en een decennium later is deze mug niet verdwenen maar heeft deze zich gevestigd in grote delen van Midden-Europa.

In Spanje werd er voor het eerst in 2018 melding gedaan van de Aziatische ‘Japanse’ mug in Asturië maar de aedes japonicus is gerapporteerd in gebieden in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland en Slovenië.

De Aziatische ‘Japanse’ bosmug is een potentiële vector van de West-Nijlkoorts, knokkelkoorts en chikungunya en heeft ook Noord-Spanje bereikt waar deze muggensoort in de autonome regio Asturië werd ontdekt. 

De aedes japonicus koloniseert verstedelijkte omgevingen en de vrouwtjes zijn overdag actief waardoor het potentiële contact van de soort met mensen vergroot en het een erg vervelende plaag maakt.

Het succes van de invasie is te danken aan verschillende factoren zoals het vermogen om verspreiding over lange afstanden te weerstaan omdat de eieren bestand zijn tegen bevriezing en uitdroging en wintertemperaturen in gematigde streken.

Deze muggensoort heeft ook het vermogen om minder gespecialiseerde water habitats te exploiteren dan de meer bekende aedes albopictus (tijgermug).

Ondanks de aanwezigheid van deze muggensoort in Noord Spanje, de melding daarvan op diverse websites en het platform Mosquito Alert, is het risico van overdracht van ziektes op de mens zeer laag maar er worden nieuwe studies uitgevoerd naarmate er meer meldingen binnenkomen.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :