Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Lonja de la Seda - Zijdebeurs -Werelderfgoed -Valencia

Reisindrukken van de Lonja de la Seda in het Nederlands Zijdebeurs, Werelderfgoed in Valencia

Reisimpressies van de Lonja de la Seda in het Nederlands Zijdebeurs. De Lonja de la Seda vind je in het Historisch centrum van de stad Valencia, om precies te zijn Lonja, 2 - 46001 - Valencia

LONJA DE LA SEDA - ZIJDEBEURS -WERELDERFGOED -VALENCIA

Historisch centrum

De Zijdebeurs is één van de typische gebouwen van de stad Valencia, en bovendien één van de meest bekende monumenten van de burgergotiek die Europa te bieden heeft. Sedert 4 juni 1931 geniet het gebouw van de onderscheiding van Nationaal Historisch-Artistiek Monument en op 5 december 1996 werd het door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Booking.com

De Lonja de Mercaderes (Handelsbeurs) is gelegen in het centrum van de stad - tegenover de Centrale Markt en de Tempel van de Heilige Juanes- en omvat een rechthoekig oppervlak van ongeveer 1990 vierkante meter. 

 

La Lonja de la Seda is de vijftiende-eeuwse zijdebeurs van Valencia (Spanje), gelegen aan de Plaza del Mercado. In 1996 plaatste de UNESCO de Lonja de la Seda op de Werelderfgoedlijst, mede omdat dit gebouw de macht en weelde aantoont van de kooplieden in het mediterrane gebied in de vijftiende en zestiende eeuw.

Het gebouw dat bekendstaat als La Lonja de la Seda (De Zijdebeurs) werd gebouwd tussen 1482 en 1548, in de gouden eeuw van Valencia. Het Gebouw had een aantal functies, waarvan de voornaamste de handel in zijde was. De kooplieden konden in een grote hal, de Sala de Contratación, hun transacties afwikkelen. 

Gedurende deze tijd was València een plaats waar moerbeibomen werden gekweekt en zijde werd geweven in meer dan 5.000 werkplaatsen in de wijk Velluters .

In het aansluitende Consulado del Mar (Zeeconsulaat) kwam het Tribunal del Mar (Zeetribunaal) bij elkaar. Dit was het eerste kooplieden tribunaal van Spanje. De vierkante toren tussen de hal (aan de oostzijde) en het zeeconsulaat (aan de westzijde) diende onder andere als gevangenis.

 

Bouw

De Lonja de la Seda is opgetrokken in laat gotische stijl. Het ontwerp was gebaseerd op het beursgebouw van Palma de Mallorca, dat door de architect Guillem Sagrera was gebouwd in 1448.

Het beursgebouw in Valencia werd in verschillende delen gebouwd. De Sala de Contratación (de contract- of handelshal), die ook Hal van Zuilen wordt genoemd, werd tussen 1483 en 1498 gerealiseerd door architect Pere Compte (1447-1506) met assistentie van Joan Iborra. De rechthoekige hal heeft twee rijen van vier ranke, spiraalvormige pilaren, waardoor de hal in de lange as in drieën wordt gedeeld. De hoofdingang bevindt zich aan de Plaza del Mercado aan de zuidzijde. De ingangen van de hal zijn versierd met allerlei details, zoals plantachtige, dierlijke en menselijke figuren. Aan de muren van de buitenzijde bevinden zich een aantal waterspuwers.

 

De overige delen van het complex, de Consulado del Mar (Zeeconsulaat) en bijbehorende toren, werden gebouwd tussen 1506 en 1548. Deze delen zijn ook in gotische stijl gerealiseerd, maar tonen duidelijk renaissance-invloeden. Bij de hal, toren en consulaatsgebouw hoort een ommuurde binnenplaats, de Pati dels Tarongers.

Adres

Lonja, 2 

46001 - Valencia

 

Hoe te arriveren

Bus: 4, 7, 27, 73, 81, C1.

 

Openingstijden

 

Verzamelaars markt

Elke zondag tussen 10.00 uur en 13.00 uur wordt er tegenover de Lonja een markt gehouden waar je vintage curiosa kan ruilen, kopen en verkopen. Daar kan je postzegels vinden, munten, bankbiljetten, ansichtkaarten, strips, vinylplaten, brieven, boeken ... 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Valencia NOOIT VERGEET!

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Valencia

Misschien ook interessant :