Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Valdegovía

Gepubliceerd op 24 januari 2023 om 08:22

REISINDRUKKEN van de stad VALDEGOVÍA

Reisimpressies van de stad Valdegovía in de Spaanse provincie Álava, regio Baskenland

Valdegovía is een plaats in Álava, nabij Burgos, waar de natuur heerst en op elk moment van het jaar verrast, gekleed in intense kleuren. In deze vallei wachten dorpen, bossen, rivieren, beken en fonteinen op u , hier heerst de wet van de stilte. Waar u de natuur in haar puurste staat kunt ontdekken. Valdegovía biedt de mogelijkheid om te genieten van deze bevoorrechte omgeving, rijk aan historisch-artistiek en natuurlijk erfgoed.

VALDEGOVÍA / GAUBEA EEN MAGISCHE STAD IN HET BASKENLAND

Foto: Wikipedia

Enerzijds zijn de hermitages en kerken opmerkelijk, zoals de romaanse kerk van Nuestra Señora de la Asunción in Tuesta. Aan de andere kant staan ​​er in de gemeente diverse torens en landhuizen.  Onder hen valt het torenpaleis van de familie Varona op, gebouwd aan het einde van de 14e eeuw en gelegen in de stad Villanañe. Bovendien heeft dit prachtige versterkte complex tal van verdedigingselementen. Aan de andere kant valt het heiligdom van Nuestra Señora de Angosto op in dezelfde kern, een 14e-eeuwse tempel met een renaissancistisch altaarstuk. Kunstmatige grotten en natuurpark Valderejo

Booking.com

Evenzo zijn er in deze gemeente in Alava overblijfselen kunstmatige grotten van Corro en Pinedo en de necropolis van Santa Lucía-Santa Olalla. 

Ten slotte is het natuurpark Valderejo een ongewone plek, een ideale plek om in contact te zijn met de natuur. Deze prachtige enclave werd in 1992 uitgeroepen tot natuurpark en heeft een rijke fauna en flora. Lalastra, gelegen in het hart van de Valderejo-vallei, is het startpunt voor de verschillende routes die door het natuurpark worden aangeboden.

 

ERFGOED

Toren-paleis van de Varona

Het Toren-paleis van de Varona  is een voorbeeld van stevigheid en kracht. Niet alleen vanwege de karakteristieke en onoverkomelijke militaire architectuur van dit fort; maar ook vanwege de geschiedenis die achter zijn naam schuilt en de achternaam van de familie die generatie na generatie erin hebben gewoond.

De legende, die teruggaat tot het einde van de 11e en vroege 12e eeuw, vertelt dat er een vrouw in het huis woonde María Pérez met haar drie broers. Toen de mannen moesten vechten in de oorlog onder leiding van Castilië en Aragon, volgde Maria hen voor alle verwachtingen en slaagde er zelfs in om Alfonso "El Batallador" in haar eentje te verslaan. Haar moed en goede werk was zo groot dat ze vanaf dat moment als "man" werd gedoopt.

Het gebouw vormt één historisch complex waarin twee delen worden onderscheiden: het paleis en de toren, de laatste met strak hardstenen metselwerk. Het paleis is een spectaculair voorbeeld van 14e-eeuwse militaire architectuur waarvan wordt gezegd dat het de best bewaarde in Álava is. Het staat op een vlakte waardoor het op deze manier opvalt en het omringende land domineert. Aan de ene kant van de omheining valt de toren op die op de hoeken is afgewerkt met prismatische poorten die door modillions zijn neergelaten; terwijl je op de zuidmuur een machicolen

 ( Frans : mâchicoulis ) is een vloeropening tussen de ondersteunende consoles van een kantelen , waardoor stenen of ander materiaal, zoals kokend water of kokende bakolie, op aanvallers aan de voet van een verdedigingsmuur kunnen vallen .

Het paleis leunt aan twee kanten tegen de toren, die is omgeven door een gekanteelde muur en een gracht met water. Gerestaureerd en volledig musealiseerd, Het VVV-kantoor van Valdegovía organiseert bezoeken waarin de geschiedenis van de toren wordt uitgelegd en een recreatie van het leven in het paleis wordt gezien. Ondanks de stevige muren en de schijnbare soberheid die in de ruimte heerst, is het Toren-paleis van de Varona een ideale plek voor ons om te dromen en onze verbeeldingskracht te laten vliegen naar voorbije eeuwen.

Kerk van Onze Lieve Vrouw van La Asunción (Tuesta)

De kerk van Nuestra Señora de la Asunción de Tuesta  is een van de beste voorbeelden van de  overgang van romaans naar gotisch in Álava. De datum van de constructie is onbekend, hoewel wordt aangenomen dat het werd gebouwd tussen de late 12e en vroege 13e eeuw. De romaanse deuropening heeft een prachtige versiering waarin taferelen uit de Bijbel te zien zijn. De veranda is veel nieuwer. Het dateert uit het jaar 1795.

Binnen valt het gewelf dat de tempel bedekt op. Het is klein van formaat, maar het is versterkt met randen. Het hoofdaltaarstuk bevindt zich in een kapel aan de zuidkant. Het werd aan het einde van de 16e eeuw uitgehouwen en het centrale beeld is de Hemelvaart van de Maagd Maria.  Een ander juweel die deze kerk bewaart, is een prachtig beeldhouwwerk van de Virgen Blanca , uit het jaar 1300 ongeveer.

 

Heiligdom van Angosto

Het heiligdom van Angosto  ligt in de buurt van  het natuurpark Valderejo , aan de rand van de stad Villanañe. Het werd gebouwd ter ere van de Maagd met dezelfde naam.

Volgens de legende vond een herder in 1089 een afbeelding van de Maagd die na een overstroming in het water dreef. Dit is waar de naam Angosto vandaan komt. Op de plaats waar het beeld werd gevonden, bevindt zich een grot van de Maagd.

De kerk is in gotische stijl en heeft een eenvoudige structuur. Het is gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw. Daarin zie je een prachtig altaarstuk met zes panelen waar het leven van de Maagd wordt verteld. Het altaarstuk wordt gedomineerd door een afbeelding van de Maagd. Het snijwerk stamt uit de 14e eeuw en behoort tot de groep genaamd "Andre-Mari".

Naast de Shrine is er een School of Spirituality, een plek om kracht te herwinnen, te verdiepen in geloof, stilte en vrede. Het heeft ook een jeugdherberg en een pelgrimsherberg.

 *Toerisme van Baskenland* 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :