Top 10 Spaanse Kastelen


De top 10 leukste en mooiste kastelen van Spanje

Tien keer de leukste en mooiste kastelen van Spanje

De mooiste Spaanse kastelen - Spanje heeft veel te bieden, en niet alleen de geliefde Costa’s aan de Middellandse zee, dan Spanje betekend ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. 

Vakantieland Spanje kun je met een gerust hart het land van de kastelen noemen, er staan liefst 10.257 kastelen geregistreerd maar volgens Asociación Española de Amigos de los Castillos kan dat goed oplopen naar rond de 20.000. Het grootste aantal kastelen vind in de regio’s Aragón, Catalonië, Andalusië, Castilië en León etc.

Dit is mijn lijst van de prachtigste kastelen van Spanje.

SPROOKJESACHTIGE SPAANSE PLAATSEN

Beeld: Segovia / Freepik

Een kasteel heeft iets magisch en als je dit bouwwerk kunt bezoeken, erin kunt rondlopen of zelfs kunt slapen dan ervaar je hoe men vroeger leefde in het ultieme verdedigingsbouwwerk. Net zoals in andere landen zijn in Spanje ook veel kastelen (castillos) te vinden. Het is onmogelijk om hieronder alle ruim 10.000 kastelen te noemen maar we vermelden de 10 van de mooiste.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: Turismo

Almodóvar del Río (Córdoba)

Dit mooie kasteel is te vinden naast de Guadalquivir rivier in de provincie Córdoba en werd in de 14e eeuw op een oud Arabisch fort gebouwd door Enrique II. Dankzij Graaf Raphael Desmaissiers die in 1901 besloot met zijn eigen geld het kasteel te restaureren en het gebouw niet af te breken om de stenen te verkopen, kan men nu genieten van wellicht een van Spanje’s meest indrukwekkende kastelen (te herkennen in o.a. The Game of Thrones).

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: Turismo de Aragón

Loarre (Huesca)

Het is een indrukwekkend gebouw dat hoog bovenop een rots staat wat ervoor zorgt dat men het kasteel van afstand niet eens kan zien. Het Castillo de Loarre werd in de 11e eeuw gebouwd door de Koning van Pamplona Sancho Garcés III. Het voordeel van dit kasteel is dat het geheel nauwelijks te lijden heeft gehad en de gebouwen goed bewaard zijn gebleven. Het Loarre kasteel is meerdere keren te zien geweest in Hollywood producties.

Alcázar (Segovia)

Dit is een echt sprookjeskasteel dat trots op een uiteinde van de mooie stad Segovia staat. Om bij de Alcázar te komen moet je eerst onder het Romeinse Aquaduct lopen, langs de enorme kathedraal gaan om daarna verbluft voor het Alcazar van Segovia te staan. Het geheel werd oorspronkelijk gebouwd door de Arabieren in de 13e eeuw maar werd daarna in de 16e eeuw door Philip II uitgebreid waarna het dienst deed als paleis, gevangenis, militaire opslagplaats en nu een museum. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: 123rf

Vélez-Blanco (Almería)

Volgens velen is het kasteel van Vélez-Blanco het mooiste kasteel van de hele provincie Almería. Het kasteel werd tussen 1506 en 1515 door Don Pedro Fajardo y Chacón gebouwd in een gotische stijl. Detail is dat de marmeren binnenplaats (patio) in 1904 gekocht werd door een Amerikaanse zakenman die het af brak en meenam naar de VS. Daar is het geheel nu te zien in het New York Metropolitan Museum.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: Mapio

La Mota (Valladolid)

Het La Mota kasteel in Medina del Campo provincie Valladolid (Castilië en León) is absoluut een bezoekje waard als je in de omgeving bent. In 1080 werd door de Moren een fort gebouwd waarop later in de 13e en 14e eeuw het kasteel werd gebouwd. Het huidige kasteel met een enorme uitkijktoren stamt uit 1440.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: Wikimedia

La Calahorra (Granada)

Gelegen op een unieke locatie staat het kasteel van La Calahorra in de provincie Granada. Het geheel stamt uit de 16e eeuw en was een van de eerste renaissance gebouwen van Spanje. De binnenplaats van het kasteel is voorzien van Carrara marmer terwijl de buitenkant rood gekleurd is door de stof uit de mijnen in Alquife.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: Wikimedia

Booking.com

Peñíscola (Castellón)

Wellicht wel het bekendste kasteel bij veel Nederlandse en Belgische vakantiegangers, het kasteel van Papa Luna in de kustplaats Peñiscola in de provincie Castellón (Valencia regio). Gelegen op een schiereiland in de Middellandse Zee en hoog boven het witte dorp staat het uit de 13e eeuw stammende kasteel gebouwd door de Tempeliers. Paus Benedictus XIII (Papa Luna) leefde er tot aan zijn dood in 1423. Het kasteel is o.a. te zien geweest in The Game of Thrones.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: Todopeñiscola

Castillo de Coca (Segovia)

In de provincie Segovia staat het bekende Castillo de Coca kasteel, gebouwd in een gotisch-Mudejar stijl in de 15e eeuw. de staat van het kasteel is uitstekend zoals te zien is in de Torre del Homenaje, een van de spectaculairste onderdelen van het enorme kasteel.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: Revista Hola

Bellver (Mallorca)

Op het Balearen eiland Mallorca staat hoog boven de hoofdstad Palma het Castillo de Bellver, een uniek gebouw vanwege de ronde bouwvorm. Het is daarmee een van de weinige kastelen die zo gebouwd is in de 14e eeuw.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: Wikimedia

Butrón (Vizacaya)

In het Baskenland in de gemeente Gatica is het indrukwekkende Castillo de Butrón te vinden. Het dateert oorspronkelijk uit de Middeleeuwen, hoewel het zijn huidige uiterlijk te danken heeft aan een bijna volledige wederopbouw, begonnen door Francisco de Cubas in 1878.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: Wikimedia

Olite (Navarra)

Het Paleis-Kasteel van Olite in de provincie Navarra mogen we niet opnemen in de top lijst want het gaat in principe om een paleis in de vorm van een kasteel maar het staat niet als echt kasteel geregistreerd. We willen dit gebouwd uit 1512 toch vermelden omdat het prachtig is.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Beeld: Wikimedia

Cardona (Barcelona)

In de buurt van Barcelona is in het achterland het Castillo de Cardona te vinden. Het gaat in dit geval om een middeleeuwse versterkte burcht ten noorden van Barcelona. Alhoewel het gebouw in de loop der tijden voortdurend werd aangepast aan de nieuwe militaire technieken, bevat het nog belangrijke romaanse en gotische elementen. Op dit moment vormt het Castillo de Cardona onderdeel van de Paradores staatshotel keten en is het dus mogelijk om in dit kasteel te overnachten als een echte Koning/Koningin.

DE MOOISTE SPAANSE KASTELEN

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :