Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

TOP 10 vulkanen in Spanje

Weet jij hoeveel vulkanen Spanje heeft? Weet jij waar en wanneer de laatste  vulkanische uitbarsting in Spanje was? De laatste vulkanische uitbarsting was en is dit jaar in Spanje op het eiland La Palma wat een enorme impact heeft. Vanaf de de 15e eeuw zijn er in totaal van 15 vulkaanuitbarstingen geweest maar er hebben de laatste miljoenen jaren veel vulkanische activiteiten plaatsgevonden zowel op het Spaanse vasteland maar vooral op de Canarische Eilanden. Maar Spanje heeft nog meer vulkanen, hier een klein overzicht aan Spaanse vulkanen.

VULKANEN IN SPANJE, - Beleef Spanje

Vulkanische regio’s van Spanje

De Canarische Eilanden vertegenwoordigen het vulkanische gebied bij uitstek in heel Spanje, maar er volgen nog vijf gebieden die in de loop van de tijd een belangrijke magmatische activiteit hebben gevormd.

 

Canarische eilanden

Ze bestaan uit vijf vulkanische zones, waarvan we er twee zullen belichten: Tenerife en Lanzarote.

Booking.com

Teide vulkaan

Deze ligt in Tenerife, het is het hoogste in Spanje en het op twee na hoogste ter wereld.
De Teide beleefde zijn laatste uitbarsting in 1909 en de top is meestal bedekt met sneeuw. De Cañada del Teide, een vulkanische caldera in de vorm van een amfitheater dat de overblijfselen van een oude krater vormt, ontvouwt zich eromheen.
Vanwege zijn bijzondere kenmerken en zijn unieke maanaspect werd het in 2007 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Timanfaya

Deze ligt op het eiland Lanzarote en maakt deel uit van de 25 vulkanen die daar bestaan. De Timanfaya was de laatste die uitbarstte. De vulkaan explodeerde in de 18e eeuw en spuwde zes jaar lang lava.
Ondanks de duidelijke inactiviteit, zijn er nog steeds hete plekken op het oppervlak, die 120 graden bereiken, soms zelfs tot 600, en het kan worden waargenomen vanaf ongeveer 12 meter afstand.

 

La Garrotxa, Girona

Dit is een van de meest opvallende vulkanische gebieden van het Iberisch schiereiland vanwege zijn paradijselijke landschappen. Het heeft ongeveer veertig vulkanische kegels en meer dan 20 lavastromen. Dit gebied wordt gemarkeerd door twee vulkanische pieken, Santa Margarita en Croscat.

 

Santa Margarita vulkaan

Dit is een oude vulkaan van 682 meter hoogte, die een kerk van Romeinse oorsprong herbergt in het midden van de vlakte gevormd door de krater. De laatste uitbarsting vond ongeveer 11.000 jaar geleden plaats.
Je bezoek leent zich voor activiteiten zoals wandelen en ballonvaren. Het is een werkelijk indrukwekkende omgeving die ik aanraad om te verkennen.

Croscat vulkaan

Deze is de jongste en had twee grote uitbarstingen, de laatste ongeveer 11.500 jaar geleden.
De vulkaan werd gekenmerkt door het met geweld “matig” verdrijven van fragmenten van magma en het uitzenden van lava. De vorm van de krater lijkt op een hoefijzer en aan de top staan ​​nog resten van een communicatietoren uit de vorige eeuw.
Genieten van de magie die deze omgeving omringt is geen kwestie van een dag, dus je hebt de mogelijkheid om te verblijven in een van de landelijke huizen in de buurt van Santa Cristina D Aro, Girona, een zeer charmante en zeer bijzondere plek.

 

Cabo de Gata, Almería

In deze regio zijn er geen vulkanen als zodanig, maar resten ervan zijn geërodeerd door rivieren, wind en zee. Op het oppervlak vallen echter twee belangrijke punten op.

 

Nijar-gat

Vanuit de lucht is de kegelvorm te zien, met de kegel van de vulkaan half ingestort en uitgehold. Wat tegenwoordig als een vallei wordt gevisualiseerd, is eigenlijk de krater van de oude vulkaan.
De oorsprong is het gevolg van een fout genaamd Carboneras, in de Almería-Nijar- depressie en bevindt zich in een gebied met aanzienlijk vulkanisme, tussen Cabo de Gata en Cartagena.
Om er te komen heb je minder dan 25 minuten nodig nadat je het voertuig op de parkeerplaats hebt achtergelaten en de route is van lage moeilijkheidsgraad. Tijdens de reis zie je een groot aantal granaten, als teken van vulkanische activiteit en eenmaal daar word je getroffen door het indrukwekkende panoramische uitzicht dat je zult zien.

Sint Josef

Meer dan de overblijfselen van een vulkaan, het is een prachtige vulkanische route die degenen die zichzelf toestaan ​​om het te verkennen meestal verbaast.
De route van San José naar Cala de Higuera biedt een spektakel van een ver verleden van vulkanen, uitbarstingen van de zee, explosies en lawines afgewisseld met erosies van mariene fossielen, schelpen, koralen en egels die zich ontwikkelden terwijl de vulkanen sliepen.

 

Cofrentes, Valencia

Deze stad in de provincie Valencia herbergt niet alleen een kerncentrale, maar ligt op slechts een kilometer van een vulkaan. Het is een weinig bekend geologisch spektakel binnen zijn inwoners, maar het biedt een unieke mogelijkheid om te wandelen zonder ver te hoeven gaan.

 

Cerro de Agrás-vulkaan

Deze vulkanische enclave werd ooit geëxploiteerd als een steengroeve, waardoor het vervaagde en verklaart waarom het gedurende een periode onopgemerkt bleef door de meerderheid van de Valencianen. Momenteel bestaat het uit interpretatieve panelen over lokale geologie en borden die de klimroute vergemakkelijken.
De Cerro de Agrás vormt een gebouw met afwisselende lagen van pyroplastisch materiaal en lavastromen. In bepaalde gevallen verdreef zijn activiteit lava op een hoogte die stolt bij afkoeling en zich ophoopte tot een kegel van min of meer los materiaal.
De periode van activiteit wordt geassocieerd met ongeveer twee miljoen jaar geleden. Zijn jeugd is duidelijk aan het begin van het pad, waar vulkanische as alluviale materialen uit het Cabriel- stroomgebied bedekt. De route is een spektakel en vooral de uitzichten die het biedt.
Cofrentes staat bekend om zijn paradijselijke landschappen en het uitbundige geografische gebied.

Columbretes-eilanden

Het is ongelooflijk hoe een onherbergzame plek zo’n intense aantrekkingskracht heeft. De Columbretes-eilanden zijn een archipel die een van de belangrijkste beschermde gebieden van de Valenciaanse Gemeenschap vormt.
Columbretes bestaat ook uit een set van vier vulkanische eilanden, gelegen op 56 kilometer van Cabo Oropesa, voor de kust van de provincie Castellón. Het boogvormige profiel en de talrijke kraters en schoorstenen vertegenwoordigen het karakteristieke profiel van een vulkanische activiteit onder water.
Illa Grossa is de meest opvallende van deze eilanden en hoewel het niet bewoond is, zijn er veel bezoeken, vooral in de zomer. Bovenop staat een vuurtoren die in 1854 door de ingenieur is gebouwd Eduardo Gutiérrez, met als doel de navigatoren te begeleiden die eromheen stonden.
Ondanks hun bescheiden uiterlijk en beperkte toegang tot de maritieme omgeving, bieden deze eilanden toeristen een ongebruikelijke verscheidenheid aan details om ze te boeien. De zeebodem en de niet aflatende momenten van rust die de plaats biedt, zijn meestal de belangrijkste attracties.

 

Campos de Calatrava, Ciudad Real

Dit vulkanische gebied ligt in het centrum van de provincie Ciudad Real in Castilla La Mancha en herbergt een vulkaanmuseum dat een interpretatieve rondleiding biedt over de geologie van de plaats.

 

Cerro Gordo-vulkaan

Deze vulkaan wordt gekenmerkt door zijn traject van strombolische en hydromagmatische uitbarstingen. De kegel nam een ​​subcirculaire vorm aan en de morfologie zou het resultaat kunnen zijn van ten minste twee belangrijke uitbarstingsmomenten.

Sinds begin dit jaar functioneert Cerro Gordo als museumvulkaan, met als doel het publiek een aantrekkelijke ruimte te bieden waarin het vormingsproces van dit type geologisch fenomeen kan worden gewaardeerd. Het heeft ook een houten observatorium-uitkijkpunt van waaruit de bezoeker het indrukwekkende panoramische uitzicht dat de plaats biedt, kan bewonderen.

Bron:  Clubrural.com geschreven door: Katherine De la Hóz

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :