Top 10 kustplaatsen aan de Costa Brava


Top tien

kustplaatsen aan de Costa Brava

Tien keer de leukste en mooiste kustplaatsen aan de Costa Brava

Top 10 kustplaatsen aan de Costa Brava - Spanje heeft veel te bieden, en niet alleen de geliefde Costa’s aan de Middellandse zee, dan Spanje betekend ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. Maar nu gaan we van de leukste en mooiste kustplaatsen aan de Costa Brava genieten. De Spaanse Costa Brava in het Nederlands de ruige wilde kust,  ligt in het noordoosten van Spanje in Catalonië. Deze 2oo kilometer lange kust in Catalonië begint bij de Franse grens eindigt bij de badplaats Blanes. 

Tien keer de leukste en mooiste kustplaatsen aan de Costa Brava. - Beleef-Spanje.nl

De Costa Brava

Imponerende kliffen, prachtige baaien en mooie goudkleurig zand stranden en typische mediterrane landschappen, dit alles zijn de fundamentele, kenmerken van deze wilde  kust, de Costa Brava  van de provincie Girona.

Hier een paar van de prachtigste plaatsen in de regio Catalonië, waar je prachtige oude vissersdorpjes aan zee, heerlijk middeleeuwse stadjes in de binnenlanden van Cataloniëen en de betoverende erfenis van de kunstenaar Salvador Dalí kunt beleven. 

Booking.com

Rij in je eigen tempo door dit mooie gebied en stop op die plaatsen die je aandacht trekt. Rij heerlijk van noord naar zuid.  Deze kust is woest en wild met vele rotsformaties die soms tot in de zee lopen, geen wonder dit zijn uitlopers van de Pyreneeën. Aan deze lange en rotsige kust vind je vele mooie baaien. Hier vind je weinig brede zandstranden, de enigste twee zijn de stranden in de Golf van Roses en de Golf van Pals. Maar daardoor zijn juist de kleine, door pijnbomen omgeven baaitjes des te mooier. De stranden aan de Costa Brava bestaan hoofdzakelijk uit grof zand, fijn grind of kiezels. Het kristalhelder water, wat niet betekend dat zuiver en schoon water is.

Hier stellen we tien van de mooiste steden en dorpen van de Costa Brava aan je voor. Al hoewel deze lijst veel en veel langer zou kunnen zijn.

 

Dorpen

Cadaqués

Een van de meest bezochte dorpjes in het bovenste deel van de Costa Brava is ongetwijfeld het charmante Cadaqués. De meeste mensen leggen de route over de bochtige weg echter niet altijd af om het strand te bezoeken maar meer het dorp zelf en het woonhuis van kunstenaar Salvador Dalí. Ook al ligt dat woonhuis/museum niet helemaal in Cadaqués zelf maar in het aangrenzende gehucht Port Lligat, wordt dit witte aan het water liggende dorp toch het meeste bezocht. In het verleden was Cadaqués afhankelijk van de visserij en de wijnbouw. De afgelegen locatie maakte het echter sinds het begin van de 20e eeuw in toenemende mate aantrekkelijk voor toeristen. Daarnaast vestigden een aantal bekende Spaanse kunstenaars zich in het pittoreske dorpje. Federico García Lorca, Pablo Picasso en Joan Miró droegen bij aan de bekendheid van Cadaqués. Tegenwoordig kan het aantal bezoekers in de zomermaanden oplopen tot het tienvoudige van het inwoneraantal.

L’Escala met Empúries

Tussen de badplaatsen Sant Pere de Pescador en l’Escala liggen de ruïnes van Empúries. Het was de plaats van de Griekse nederzetting Empórion, door de Romeinen omgedoopt tot Emporiae en van waaruit de streek vanaf 600 v.Chr. zeven eeuwen lang werd beheerst. Er zijn restanten te zien van de Romeinse stad, op een heuvel gelegen, zoals een forum, een aantal huizen, een deel van de muur met een toegangspoort, publieke baden, het amfitheater en fraaie vloermozaïeken. Deze mooie ruïnes zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken als je in de buurt bent.

Sa Riera, Sa Tuna en Begur

Het gaat in dit geval om drie kleinere dorpjes die mooi gelegen zijn aan de Costa Brava. De hoofdgemeente is Begur waar nu nog de overblijfselen van een kasteel te zien zijn. Het leukste is echter om in deze buurt de kleine baaien en woningen te bezoeken van Sa Riera boven Begur en Sa Tuna onder Begur. Het gaat in beide gevallen om mooie inhammen met een prachtige natuur en helder zeewater welke ideaal zijn om te bezoeken en een dag door te brengen. Van oorsprong zijn het vissersdorpjes en ondanks het feit dat er nog steeds gevist wordt en de boten op het strand liggen, ligt de nadruk tegenwoordig toch op het toerisme.

 

Fornells

Het gehucht Fornells is niet echt een dorp te noemen maar meer een kleine baai gelegen tussen Sa Tuna en Tamariu. Vroeger was het een klein gehucht waar vissers hun brood verdienden maar tegenwoordig liggen er meer luxe jachten in de haven dan vissersboten. Buiten het feit dat Fornells prachtig gelegen is, een haven heeft en enkele gebouwen aan de zee, is het Platja Fonda of Fonda strand een van de plaatsen waar de meeste dagjesmensen naar toe gaan.

 

Tamariu

De gemeente Palafrugell heeft enkele badplaatsen waaronder Tamariu, Calella de palafrugell en Llafranc. Het gaat in dit geval om kleinere, minder toeristische bestemmingen maar wel om prachtige locaties aan de Middellandse Zee. Het dorp Tamariu beschikt over een mooie, kleine baai met een zandstrand(tje) en wandelboulevard. Aan deze zeepromenade liggen gezellige restaurants en bars waar je onder het genot van tapas, visgerechten en sangria het leven aan je voorbij kan laten gaan. Verblijf je in de zomer in een van de drukke badplaatsen aan de Costa Brava, dan is dit dorp de beste plaats om even bij te komen. Let wel, in juli en augustus kan het ook hier erg druk zijn met dagjesmensen. Voor de wandelaars is het een feestje hier want er loopt een prachtige “camino de ronda” of wandelpad tussen Tamariu en Llafranc.

Calella de Palafrugell

Net zoals Tamariu behoort ook Calella de palafrugell toe aan de gemeente Palafrugell. Calella de Palafrugell is een klein rustig dorpje waar het leven soms even stilstaat. Dat wil niet zeggen dat het hier niet druk kan worden in de zomermaanden maar het gaat meestal om een ander soort drukte. De huizen die gelegen zijn direct aan het water kenmerken zich door de bogen waardoor men in de zomer mooi beschut kan wandelen en/of op een terrasje kan zitten. Er zijn daarnaast diverse typische strandwoningen te vinden die in de rotsen gebouwd zijn. Absoluut de moeite waard om te bezoeken. Calella de Palafrugell ligt aan het mooie wandelpad “camino de ronda” waarmee de plaats verbonden is met Tamariu en Llafranc.

 

 Llafranc

Net zoals de eerder omschreven dorpjes Calella de Palafrugell en Tamariu, behoort ook deze kleine plaats toe aan de gemeente Palafrugell. Llafranc is erg populair bij de Nederlandse toeristen die op een van de twee grote campings neerstrijken gedurende de zomermaanden. Vanaf de nabijgelegen achttiende-eeuwse vuurtoren El Far de Sant Sebastià heb je een geweldig uitzicht over de baai van Llafranc en de groene omgeving.

 

S’Agaró

Het dorpje S’Agaró ligt in de nabijheid van de grotere badplaatsen Playa de Aro en Sant Feliu de Guixols. In deze kleine plaats staan meerdere goed (en slecht) bewaarde woningen uit de jaren 1920-1935 toen hier veel inwoners van de grotere steden hun heil zochten gedurende de zomermaanden. Ook hier is een mooi wandelpad aangelegd langs de kust waarbij men prachtige vergezichten heeft en mooie inhammen en baaitjes kunt bezoeken en de leuke gekleurde Banys de S’Agarò kunt bekijken.

Tossa de Mar

Ondanks het feit dat in deze kustplaats ook het massatoerisme haar intrede deed vele jaren geleden, is Tossa de Mar toch de moeite waard om te bezoeken. Het oude deel van het dorp heeft namelijk nog het authentieke karakter weten te behouden. Op een heuvel naast het strand van Tossa de Mar staan de oude vestingmuren en torens waarin elementen uit de middeleeuwen terug te vinden zijn. Dit deel van het dorp heet Vila Vella waar je leuk kunt wandelen over de oude straatjes en kunt genieten van de panoramische uitzichten.

 

Pals

Het dorp Pals ligt niet meteen aan de kust maar het mag zeker niet ontbreken in deze lijst. Pals werd op een heuvel gebouwd waardoor het dorp er vanaf een afstand al leuk uitziet. Pals heeft een strandgedeelte met de naam Platja de Pals maar dat is niet te vergelijken met de schoonheid van het dorp Pals zelf. Het dorp staat bekend om het prachtige historische en middeleeuwse centrum wat erg goed bewaard is gebleven. Er is niets leuker dan door de straatjes van dit dorp wandelen en genieten van de oude woningen, doorkijkjes, smalle straatjes, pleintjes en de uitkijktoren Josep Pla. Gedurende de zomermaanden is het erg druk in Pals en is de beste tijd om dit dorp te bezoeken na de siësta aangezien ‘s-morgens veel bussen vol met dagjesmensen het dorp aandoen.

 

Nog eentje dan … Peratallada

We kunnen het niet laten en dit dorp moet vermeld worden. Peratallada is volgens velen het best bewaard gebleven middeleeuwse dorp van heel Spanje, in ieder geval van Catalonië. Net zoals vele andere dorpen ligt Peratallada op een heuvel waarop vroeger een kasteel stond waar omheen het dorp gebouwd werd. De meeste van de woningen stammen uit de twaalfde tot veertiende eeuw en zien er nog zo uit alsof ze nieuw zijn. Het is een genot om hier te wandelen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Costa Brava NOOIT VERGEET.

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE?

Misschien ook interessant :