Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

10 Spaanse fietsgebieden

De Mooiste top tien Spaanse fietsgebieden en fietsroutes met leuke tips voor wel een heel bijzondere actieve fietsvakantie in Spanje.

De leukste top 10 Spaanse fietsroutes - Spanje heeft veel te bieden, en niet alleen de geliefde Costa’s aan de Middellandse zee, dan Spanje betekend ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer.

DE LEKKERSTE SPAANSE KAZEN. - Beleef-Spanje.nl

Beeld 123rf

Al hoewel de Spanjaarden niet echte fietsfanaten zijn heeft vakantieland Spanje vele en goede fietsmogelijkheden. Daarbij kan man gerust zeggen dat Spanje fantastische fietsroutes door bijvoorbeeld de bergen of bossen heeft, ook een fietsroute langs archeologische vindplaatsen is zeker leuk om eens te doen, of over oude treinsporen. Je kunt natuurlijk ook  een eeuwenoude pelgrimsroutes volgen.

Via Verde de Ojos Negros (van Teruel naar Valencia)

Spanje heeft een zogenaamd “via verde” netwerk wat bestaat uit honderden fiets- en wandelroutes die zijn aangelegd over oude in verval geraakte maar nu opgeknapte treinsporen. Een van de bekendere is de Via Verde de Ojos Negros, een 160 kilometer lange route die de steden Teruel en Valencia met elkaar verbindt.

De mooiste Spaanse  fietsroutes

Beeld 123rf

De route is af te leggen in twee etappes waarbij de eerste door het Sierra Menera gebergte in de provincie Teruel (Aragon) gaat en de tweede etappe door het binnenland van de provincie Valencia. 

De Transpirenaica route (van Baskenland naar Catalonië)

De trans-pyreneeën route is voor de experts onder de fietsers want het is een fietsroute van maar liefst 800 kilometer lang. Het is een route die de Baskische kust vanaf de Cabo de Higuer in de gemeente Hondarribia (Irun) verbindt met de Cabo de Creus in de provincie Gerona (Catalonië) of vice versa natuurlijk.

De mooiste Spaanse  fietsroutes

Beeld Pixabay

De route is onderdeel van het Europese GR netwerk en is te herkennen aan de rood-witte markeringen. De route gaat door het Baskenland, Navarra, Aragon, Andorra en Catalonië en is een perfecte combinatie van kust, natuur, landschap, geschiedenis, cultuur en gastronomie

Booking.com

Franse route Camino de Santiago (Van Roncesvalles naar Santiago de Compostela)

De Franse pelgrimsroute is wellicht de meest populaire en meest gefietste (en gelopen) route naar Santiago de Compostela. In totaal is deze route 800 kilometer lang. De route heeft als startpunt Saint-Jean-Pied-de-Port in de Franse Pyreneeën naar Roncesvalles aan de Spaanse kant van de bergen.

De mooiste Spaanse  fietsroutes

Beeld 123rf

De route gaat via Pamplona, Logroño, Santo Domingo de la Calzada, Burgos, Sahagún, León en Villafranca del Bierzo tot aan Santiago de Compostela. Tijdens de route is er een grote verscheidenheid aan landschappen en culturele en architectonische hoogstandjes te vinden met bezoeken aan kastelen, kerken, kloosters en oude dorpen en steden.

De Vía de la Plata (van Gijón naar Sevilla)

De zogenaamde zilverroute of Via de la Plata was ooit een 800 kilometer Romeinse weg die de nederzetting Itálica in zuid Spanje (nabij Sevilla) met Astunica Augusta (nabij Astorga) in het noorden verbond. Deze pelgrimsroute start in de provincie Sevilla van waaruit deze naar het noorden gaat naar Zamora via Cáceres, Plasencia en Salamanca naar Santiago de Compostela gaat.

De mooiste Spaanse  fietsroutes

TRACKMTB

Voor de fietsroute gaat men echter verder naar de stad Gijón in de deelstaat Asturië aan de Cantabrische zee. De route is uiteraard ook andersom te doen van Gijón naar Sevilla

Camino del Cid (van Castilla y León naar Valencia)

De Camino del Cid is een honderden kilometers lange route bestaande uit diverse wandel- en fietspaden die onderverdeeld zijn in trajecten. De Camino del Cid is gebaseerd op een geschiedkundig en belangrijk figuur genaamd Rodrigo Diaz. De fietsroute is verdeeld in 10 trajecten die elk weer onderverdeeld zijn in routes. In totaal gaat het om een route van bijna 2.000 kilometer.

De mooiste Spaanse  fietsroutes

Emilio Cappa Segis

De route gaat door verschillende regio’s in Spanje zoals Castilla y León, Castilla-La Mancha, Aragón en de Comunidad Valenciana en biedt de fietser alles wat deze maar wenst van een mooie maar lange fietsroute. 

Don Quichote route (Castilla-La Mancha)

Mix de cultuur met vertier en sport tijdens de Ruta de Don Quijote. Het gaat ook hier om een lange 2.500 kilometer lange route verdeeld in 10 etappes door vijf provincies van de deelstaat Castilla-La Mancha. Uiteraard draait alles bij deze route om het Cervantes personage Don Quijote, zijn knecht Sancho Pancha en de windmolens.

De mooiste Spaanse  fietsroutes

Beeld 123rf

Neem tijdens deze route de tijd om te stoppen want er is meer dan genoeg te zien onderweg, van kastelen en historische steden en dorpen naar natuurparken zoals de Cabañeros en Tablas de Daimiel of vogels kijken in 12 natuurgebieden. 

De TransAndalus route (van Cabo de Gata naar Doñana)

De Trans-Andalusië fietsroute is een netwerk van meer dan 2.000 kilometer aan routes tussen het Cabo de Gata natuurpark in de provincie Almería naar het Doñana natuurpark in de provincie Huelva. 

De mooiste Spaanse  fietsroutes

Beeld 123rf

Sommige delen van deze route lopen langs de Europese GR route en tweederde van de TransAndalus fietsroute gaat door beschermd natuurgebied.

Het project van deze Andalusië route werd opgezet door fietsfanaten in Andalusië die informatie geven over de route, GPS posities en kaarten. 

De Castilla kanaal route (Castilla y León)

Halverwege de 18e eeuw werd er een kanalen project gestart om over water graan te vervoeren van de regio Castilla y León naar de Cantabrische zee kust. Het kanaalproject liep op niets uit en er werd slechts 207 kilometer aan kanalen aangelegd. Langs dit stuk kanaal liggen de noord en zuid fietsroutes.

De mooiste Spaanse  fietsroutes

Beeld Pixabay

De noord route gaat via Alar del Rey naar Calahorra de Ribas in de provincie Palencia en naar Medina de Rioseco in de provincie Valladolid. De zuid route gaat via El Serrón in de provincie Palencia naar Valladolid. 

De Cister klooster route (Van Tarragona naar Lerida)

De Cister route is een traject welke drie cisterciënzer kloosters met elkaar verbindt, te weten het klooster van Poblet, het klooster van Santes Creus, beiden gelegen in de provincie Tarragona en het Vallbona klooster gelegen in de provincie Lerida in Catalonië. Deze route staat ook bekend als de GR 175 route van 108 kilometer lang. 

De mooiste Spaanse  fietsroutes

Beeld 123rf

Het EuroVelo project

Voor de doorgewinterde fietsers is het mogelijk een deel van het EuroVelo Project te fietsen, een netwerk van 15 lange fietsroutes door het hele Europese continent. De 15 routes gaan door 42 landen waarbij als het project eenmaal af is er meer dan 70.000 kilometer aan fietsroutes is in Europa. In Spanje zijn drie van deze EuroVelo routes gelegen.

De mooiste Spaanse  fietsroutes

Beeld Pixabay

Het gaat dan om de EV1 langs de Atlantische kust vanaf de Franse grens in Baskenland tot aan de gemeente Ayamonte in Huelva (Andalusië); de EV3 die de pelgrimsroute verbindt tussen Santiago de Compostela en Noorwegen; de EV8 langs de Middellandse Zeekust die begint in het Griekse Athene en eindigt in het Spaanse Cádiz

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :