Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De mooiste tien mooiste kustplaatsen aan de Costa del Azahar

Tien keer de leukste en mooiste kustplaatsen aan de Costa del Azahar

TOP TIEN kustplaatsen aan de Spaanse Costa del Azahar - Wie kent de Costa del Azahar in Spanje? Velen waarschijnlijk niet. Toch is de Costa del Azahar misschien wel een van de mooiste Spaanse kusten aan de Middellandse Zee, deze kust ligt tussen de Costa Dorada en de Costa Blanca. Je kent de naam van de Costa del Azahar niet, maar de kust- cq badplaatsen des te beter zoals Peñíscola, Benicàssim, Gandia, Denia en Xabia. Ook de hoofdstad van de regio Valencia ligt zelfs aan de Costa del Azahar.

TOP 10 KUSTPLAATSEN AAN DE COSTA DEL AZAHAR. - Beleef-Spanje.nl

De Costa del Azahar, wat Spaans is voor “Oranjebloesemkust”, is de naam van de kust van de provincies Castellón en Valencia in het oosten van Spanje. Ook behoort een deel van het noorden van de provincie Alicante erbij, de rest van de kustlijn van Alicante behoort tot de veel bekendere Costa Blanca. Bekende plaatsen aan de Costa del Azahar zijn het mooi gelegen Peñíscola, Benicàssim, de grote stad Castellón de la Plana, Sagunt, de regionale hoofdstad en bestuurscentrum Valencia, Cullera, Gandia, Dénia en Jávea. De zee aan de kust wordt ook wel “Golf van Valencia” genoemd. Officieel liggen de populaire kustplaatsen Dénia en Jávea (Xábia) aan de Costa del Azahar maar gezien het feit dat deze twee plaatsen in de provincie Alicante liggen worden ze ook vaak aan de lijst van kustplaatsen die zich aan de Costa Blanca bevinden toegevoegd.

Booking.com

Oorsprong

Volgens de overlevering kwamen de eerste sinaasappels met de karavanen van Alexander de Grote (356-323 v.Chr.) naar het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. Voor de Moren speelde de sinaasappelboom een belangrijke rol: deze boom met de prachtige bloesem was, naast kleurige mozaïeken en klaterende fonteinen, een van de drie essentiële elementen voor de vormgeving van tuinen. Maar oranjebloesems hebben niet alleen een decoratieve functie, ze staan ook bekend om hun geneeskrachtige werking, die al door de Romeinse geleerde Plinius werd geroemd in zijn Naturalis Historia. Tegenwoordig zijn in de aromatherapie de rustgevende en opwekkende eigenschappen van oranjebloesem herontdekt.

Kustplaatsen van noord naar zuid.

Vinaros

De eerste kustplaats die men tegenkomt als men via de provincie Tarragona en de Costa Dorada in Catalonië de Comunidad Valenciana binnenrijdt is de gemeente Vinaros (in het Valenciaans) en Vinaroz (in het Spaans). Vinaros is tegenwoordig een grote toeristenplaats waar met name veel Spanjaarden komen maar ook steeds meer buitenlanders omdat het hier nog niet zo massaal is als in andere kustplaatsen. Naast het toerisme is ook de industrie van meubels maken erg groot hier en wordt er zelfs wijn gemaakt.

Benicarlo

Net zoals Vinaros is Benicarlo een relatief grote maar bij buitenlanders niet zo’n bekende kustplaats. Spanjaarden trekken er in de zomermaanden echter massaal naartoe om te genieten van de stranden en de omgeving. In Benicarló bevindt zich ook het Parador de Turismo, een luxe staatshotel. Naast het toerisme leeft ook Benicarlo van het maken van meubels en ook de citrusproductie zoals sinaasappels en mandarijnen. In Benicarlo is ook de alcachofa de Benicarlo zeer bekend, een soort van artisjok die geteeld wordt in Benicarlo, Vinaros en Peñíscola.

Peñíscola

De kustplaats Peñíscola is een van de bekendste en wellicht ook leukste plaatsen langs dit deel van de Costa del Azahar. De gemeente is onder te verdelen in het nieuw gebouwde typische deel waar de grote hotels te vinden zijn, de wandelpromenade en de bekendste stranden en het oude deel gebouwd op een schiereiland met een kasteel, het oude dorp en het gezellige centrum wat meer lijkt op een typisch Arabisch dorpje uit Andalusië. De oude stad was de thuisbasis van tegenpaus Benedictus XIII die hier in 1411 zetelde. Hij is een van de drie pausen geweest die hun zetel hadden buiten Vaticaanstad. Op de rots, met een top van 64 meter boven zeeniveau, staat de 14e-eeuwse burcht waar omheen de oude stad werd gebouwd.

Benicasim

Benicasim is een kustplaats met stranden, omgeven door bergen en een aangenaam klimaat met veel zonne-uren. Rondom Benicasim liggen vele sinaasappel-, mandarijnen- en citroenplantages en richting het binnenland de bergen in olijvenplantages en dennenbomen. Benicasim bestaat uit drie delen, te weten het dorp zelf, de villa’s, bungalows en appartementen richting zee en stranden en het natuurgebied “el Desierto de las Palmas”. Over het algemeen komen in Benicasim weinig buitenlanders hun vakantie doorbrengen. Wat eigenlijk vreemd is want Benicasim kent een heel erg aangenaam klimaat. Tevens is hier dan ook de mogelijkheid tot overwinteren. Deze kustplaats staat bekend om haar thermische baden, zoals El Palasiet. Benicasim is in heel Europa ook bekend vanwege het gitaarfestival en het Festival Internacional de Benicasim (FIB). Op dit festival treden in vier dagen ca. zeventig bekende bands op. Het wordt gezien als de betere festivals van tegenwoordig. Concerten zijn er in het centrum van Benicasim, op het strand en op het concertterrein.

Castellón de la Plana

Het betreft hier de provinciale hoofdstad van de provincie Castellón. Castellón, zoals de stad gemakshalve ook wel wordt genoemd, is sinds 2003 een grote universiteitsstad geworden met meer dan 13.000 studenten. Gezien het feit dat Castellón een grote haven heeft is er ook veel industrie te vinden wat de stad toeristische iets minder interessant maakt. De stad Castellón was jarenlang bekend als die stad waar het spookvliegveld te vinden was, nu inmiddels mondjesmaat in gebruik.

 

Sagunto

De gemeente Sagunto wordt in het Valenciaans ook wel Sagunt genoemd wat soms een beetje verwarrend kan zijn. Het betreft hier om een plaats die eigenlijk bestaat uit twee delen, Sagunto-Ciudad en Puerto de Sagunto wat op 5 kilometer gelegen is van het centrum van de stad. Sagunto is een toeristische plaats die met name bekend is bij de Spaanse vakantiegangers die hier vaak een vakantiewoning bezitten.

 

Valencia

De grootste plaats gelegen aan de Costa del Azahar en tevens de hoofdstad van de autonome deelstaat Comunidad Valenciana is natuurlijk, Valencia. Hier bevindt zich tevens het vliegveld van dit deel van de regio en staat de grote stad Valencia met meer dan 780.000 inwoners. Naast het feit dat hier de regionale regering gehuisvest is, zijn er veel bezienswaardigheden en monumenten te vinden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Valencia staat bekend om de gebouwen van de architect Calatrava en om de las Fallas feesten.

Cullera

De kustplaats Cullera is een toeristische plaats ten zuiden van de stad Valencia waar de bezoeker kan genieten van 15 kilometer zandstrand waarvan 5 stranden beschikken over de blauwe vlag. Het oude gedeelte “pueblo” is in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw uitgebreid met “San Antonio”, speciaal voor het toerisme. Ook de wijken Mareny de Sant Llorenç, Dosel, Faro, Mareny, Estany en Brosquil maken deel uit van Cullera.

 

Gandia

Hoewel veel mensen denken dat de bekende kustplaats Gandia aan de Costa Blanca ligt is dat niet zo en ligt deze aan de Costa del Azahar. Gandia is naast een toeristenplaats voor vakanties ook een populaire plaats waar veel mensen overwinteren en of een woning kopen. Gandia staat tevens bekend om de vele feesten die er gevierd worden zoals de Fallas en de Las Hogueras de San Juan om het begin van de zomer te vieren.

Dénia

Dénia is naast een vissersplaats ook een badplaats aan de Costa del Azahar. Veel mensen menen dat Dénia in de provincie Alicante gelegen is aan de Costa Blanca maar dat is niet waar. Gemakshalve wordt de naam Dénia wel aan de lijst van de veel bekendere kust toegevoegd maar het dus niet helemaal correct. Dénia is een van de oudste nederzettingen in deze regio maar is tegenwoordig vooral een moderne toeristenplaats met meer dan 20 kilometer aan stranden. Naast een kasteel heeft Dénia nog enkele prachtige huizen uit de achttiende en negentiende eeuw, een mooi gemeentehuis en een sfeervol centrum.

 

Jávea

Tussen de eerder genoemde plaats Dénia en de kustplaats Calpe welke aan de Costa Blanca ligt, bevindt zich het oude vissersdorp Xàbia. Het verwarrende van deze plaats is dat het twee namen heeft, Xàbia in het Valenciaans en Jávea in het Spaans. Beide namen worden gehanteerd wat nog wel eens voor verwarring kan zorgen al is de Valenciaanse versie het meest gebruikt door de inwoners (behalve de buitenlanders die liever de Spaanse naam gebruiken). Jávea heeft weliswaar nog een haven waar de visvangst belangrijk is maar het toerisme is eigenlijk de grootste bron van inkomsten tegenwoordig. Net zoals Dénia wordt vaak gedacht dat deze plaats aan de bekende Costa Blanca ligt maar dat is ook bij Jávea niet correct.

 

Nog tips voor andere leuke plaatsen aan de Costa del Azahar?

Bron:  Spanje Vandaag

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :