Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De tien mooiste en meest kleurrijke Spaanse dorpen


De tien meest kleurrijke dorpen van Spanje

De tien betoverendste en kleurrijkste dorpen van Spanje

De tien meest kleurrijke dorpen van Spanje. - Je bent er zeker wel eens langs of doorheen gereden deze typische kleurrijke dorpen vaak omgeven door indrukwekkende gebouwen, gracieuze pleintjes of een schitterende geplaveide stoep en/of prachtige kleurrijke gevels: kom mee en bezoek met ons de allermooiste en kleurrijkste dorpen van Spanje. 

De tien meest kleurrijke dorpen van Spanje

Beeld: 123rf

We beginnen deze tocht aan de Middellandse Zee in de Comunidad Valenciana en Catalonië waarna we de weg vervolgen richting Asturië aan de Atlantische Oceaan, door Aragón en Castilla-La Mancha rijden om via Andalusië naar de Canarische Eilanden te trekken. Dit alles om de mooiste, kleurrijkste en speciaalste dorpen en steden te bezoeken om deze top 10 samen te stellen. Ken jij ze al?

Villajoyosa (Comunidad Valenciana)

Onze eerste stop is in de kustplaats Villajoyosa, net onder het zeer populaire Benidorm aan de Costa Blanca in de provincie Alicante. Dit van oorsprong gezellige vissersdorp is een bezoekje waard v anwege de kleurige huizen langs de zeepromenade en in het dorp zelf. Na jaren van verval en verwaarloosde huizen besloot de gemeente jaren geleden de boel op te knappen en veel van de woningen een verschillende kleur te geven. Hierdoor is het dorp niet alleen zeer kleurrijk en vrolijk geworden maar is het tevens uitgegroeid tot een zeer geliefde toeristenplaats en excursie bestemming.

De tien meest kleurrijke dorpen van Spanje

Beeld: 123rf

Girona (Catalonië)

In het geval van Girona gaat het niet om een dorp maar om een stad, de regionale hoofdstad van de gelijknamige provincie om precies te zijn. De stad Girona is met name bekend vanwege het prachtig gerestaureerde Middeleeuwse centrum met de beroemde kathedraal en de lange en hoge trappen (ook te zien in Game of Thrones seizoen 6). Daarbuiten heeft Girona langs de rivier Oñar vele woningen die allemaal anders gekleurd zijn waarbij deze zeer mooi opvallen als de zon erop schijnt en goed te bekijken (en fotograferen) zijn vanaf de vele bruggen die over de rivier de twee delen van Girona met elkaar verbinden. Het is niet helemaal bekend waarom de huizen langs de rivier verschillende kleuren hebben maar dat is waarschijnlijk gedaan om het geheel een vrolijk uiterlijk te geven, met name als de rivier droog staat vanwege watergebrek.

Cudillero (Asturië)

Het leuke en gezellige kleine dorp Cudillero is prachtig gelegen in een inham aan een kleine baai aan de Atlantische Oceaan in de deelstaat Asturië. Cudillero is nog steeds een vissersdorp maar het feit dat alle woningen felle kleuren hebben en er tientallen bars en restaurants te vinden zijn heeft dit dorp omgetoverd tot een toeristische trekpleister. 

De tien meest kleurrijke dorpen van Spanje

Beeld: 123rf

Gedurende de zomermaanden is het enorm druk met busladingen vol met mensen maar buiten de maanden juli en augustus is het goed en rustig wandelen in het leuke dorp. Vanaf de mirador boven het oude dorp heb je een prachtig uitzicht over de huizen die alle kleuren van de regenboog dragen. Een plaatje!

Ruo do Franco, Santiago de Compostella

Beeld: 123rf

Los Pueblos Blancos (Andalusië)

Witter dan wit zijn de huizen, kerken en andere gebouwen in de witte dorpen ofwel “los pueblos blancos” die te vinden zijn in meerdere provincies in Andalusië. De bekendste zijn wellicht de dorpen Arcos de la Frontera, Grazalema, Setenil de las Bodegas, Zahara de la Sierra en Olivera (zie foto) in de Sierra de Cádiz. Er zijn echter ook witte dorpen te vinden in de provincie Málaga zoals Mijas of Frigiliana en daarnaast dorpen in de provincie Almería zoals La Isleta, Agua Amarga en Mojácar. Stuk voor stuk zijn de witte dorpen interessant genoeg om te bezoeken.

Paseo de Gracia, Barcelona

Beeld: 123rf

San Juan wijk in las Palmas (Gran Canaria)

Hoog boven de stad Las Palmas de Gran Canaria op het Canarische eiland Gran Canaria is de wijk San Juan te vinden. Voeger een troosteloze wijk die niet veel goeds uitstraalde totdat men besloot de woningen allemaal van een ander kleurtje te voorzien. In 1934 besloot de schilder en kunstenaar Jorge Oramas dat de huizen in de kleuren geel, rood en blauw geverfd moesten worden en zo gezegd zo gedaan. De wijk San Juan is nu een toeristische hotspot geworden waarbij er vele foto’s van een afstand worden gemaakt van een van de uitzichtspunten maar ook in de wijk zelf.

Puerto Mogán (Gran Canaria)

Het kustplaatsje Puerto Mogán, welke aan de meer in het binnenland liggende gemeente Mogán toebehoort, is toeristisch zeer interessant vanwege de weekmarkt waar alle toeristen vanuit de grote kustplaatsen naar toe komen maar ook vanwege de kleurige huizen in de gezellige jachthaven Puerto de Mogán. 

Calle Uría, Oviedo

Beeld: 123rf

Echt oud en authentiek is Puerto de Mogán nu ook weer niet want het werd tussen 1983 en 1988 gebouwd als jachthaven van de gemeente Mogán. Dit kleine plaatsje wordt ook wel het Venetië van de Canarische Eilanden genoemd vanwege de vele kanalen, bruggen en kleurige woningen die er te vinden zijn. Deze huizen zijn niet hoger dan twee verdiepingen en worden hoofdzakelijk door toeristen bewoond en verhuurd als vakantie appartementen/woningen.

Explanada de España, Alicante

Beeld: 123rf

San Andrés (Tenerife)

Het dorp San Andrés op het Canarische Eiland Tenerife is een van de oudste dorpen van het eiland maar is tegenwoordig meer bekend als een grote toeristenplaats vanwege het mooie strand en de vele appartementencomplexen die er te vinden zijn. Een deel van de woningen in het dorp welke tegen de heuvel zijn gebouwd zijn voorzien van vrolijke kleuren zoals geel, rood en blauw.

Booking.com

Albarracín (Aragón)

Het prachtige dorp Albarracín In de provincie teruel in de deelstaat Aragón staat ook wel bekend als het roze dorp. Die naam dankt het dorp aan de bouwmaterialen die gebruikt zijn voor de bouw van de huizen, kerk en andere gebouwen.

Calle de la Compaña, Salamanca

Beeld: 123rf

Recent is dit dorp terecht uitgeroepen tot mooiste dorp van Spanje en het is zeker een bezoekje waard. De roze kleur in de gevels van de gebouwen komt omdat men de lokale materialen heeft gebruikt die een bepaald mineraal heeft waardoor de stenen roze gekleurd zijn.

De tien meest kleurrijke dorpen van Spanje

Beeld: 123rf

Pueblos negros (Castilla-La Mancha)

De provincie Guadalajara in de deelstaat Castilla-La Mancha staat bekend om de zogenaamde “pueblos negros” ofwel de “zwarte dorpen”. Dit zijn dorpen waarvan de huizen en andere constructies gebouwd zijn door gebruik te maken van zwarte leisteen. Deze zijn echter niet alleen te vinden in de provincie Guadalajara maar ook in veel andere bergdorpen zoals in de Pyreneeën in Aragón en in Castilla y León. Op de foto staat het bekende dorp Campillo de Ranas, welke samen met dorpen als Majaelrayo, Tamajón, Valverde los Arroyos en el Cardoso de la Sierra hoopt dit jaar of de komende jaren de titel UNESCO Werelderfgoed te krijgen.

De tien meest kleurrijke dorpen van Spanje

Beeld: 123rf

Mutriku/Motrico (Baskenland)

Motrico (in het Spaans) of Mutriku (in het Baskisch) is een gemeente die direct aan de Cantabrische Zee ligt in de provincie Guipúzcoa. Net zoals Cudillero zijn de huizen rondom de haven gebouwd en zijn er diverse van hen die in verschillende kleuren geverfd zijn. Wat de reden daarvoor was is ons niet helemaal bekend maar het geeft wel een vrolijk effect (in een dorp waar het vaak grijs ziet vanwege de bewolking).

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :