Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De tien kleurrijkste Spaanse buurten


Tien KLEURRIJKE SPAANSE BUURTEN

Dit zijn de 10 kleurrijkste buurten in Spanje

Spanje heeft prachtige historische maar ook kleurrijke steden en dorpen die verdeelt zijn over 50 provincies die weer gelegen zijn in 17 autonome deelstaten met daarnaast nog 2 autonome steden. Deze dorpen en steden hebben vaak kleine verborgen hoekjes en straatjes, kleine maar o zo mooie pareltjes die soms verrassende kleuren weerkaatsen in de gevels van hun prachtige huizen. Hieronder heb ik een tiental kleurrijke Spaanse buurten geselecteerd op grond van kleur historische waarde en aantrekkelijkheid .

TIEN KLEURRIJKE SPAANSE BUURTEN

Foto: Wikipedia

Triana buurt, in Sevilla

Sevilla, de hoofdstad van Sevilla, gekozen als de beste stedelijke bestemming in 2018 door Lonely Planet, heeft een van de vrolijkste en kleurrijkste buurten op het nationale toneel, de wijk Triana.

De transformatie van de Triana-buurt tot een van de essentiële plaatsen, een authentieke modieuze buurt, is onder meer te danken aan de voetgangerszone die in 2011 werd uitgevoerd van de hoofdader, Calle de San Jacinto, en de opening van de markt vanuit La Lonja del Barranco, een gebouw ontworpen door Gustave Eiffel in 1883. 

TIEN KLEURRIJKE SPAANSE BUURTEN

Hoewel het aan de andere oever van de rivier ligt, aan de andere kant van de Isabel II-brug, in de volksmond bekend als Puente de Triana, is deze gastronomische markt de toegangspoort tot een wijk die er kleurrijk en prachtig uitziet. Zijn kleurrijke huizen gelegen aan de oevers van de majestueuze Guadalquivir ze vormen een onvergetelijk plaatje voor toeristen en bewoners die genieten van hun vernieuwde uitstraling, een van de kenmerken van een traditionele, authentieke en karakteristieke buurt.

Booking.com

Huizen van de Onyar, in Girona

De Onyar-huizen, ook wel bekend als hangende huizen of Girona River-huizen, bevinden zich aan de Onyar-rivier, die de stad doorkruist, en ze vallen op door hun fantastische kleuren. Gelegen in de oude wijk, tussen La Rambla en Calle Argentería, maken ze deel uit van de inventaris van het architectonisch erfgoed van Catalonië.

Achter de gevels geschilderd in oker, oranje, beige, roodbruin en enkele details in blauw, omlijsten de Onyar-huizen de kathedraal, in een gotische stijl met een barokke façade, en de kerk van San Feliu, voornamelijk in een gotische bouwstijl, hoewel oorspronkelijk romaans. Deze huizen bepalen een uniek panorama, van grote historische en culturele rijkdom.

TIEN KLEURRIJKE SPAANSE BUURTEN

Veel van de rivierhuizen zijn in de 19e en 20e eeuw gebouwd op de oorspronkelijke middeleeuwse muur en later in 2010 gerestaureerd om de huidige staat van een charmant complex te herontdekken. Onder hen valt het Casa Masó op, de geboorteplaats van de architect Rafael Masó i Valentí, een van de meest opmerkelijke uit het begin van de 20e eeuw, een voorloper van Novecentismo in de stad. Vreemd genoeg is het Masó-huis het enige in het wit op de chromatische route van de Onyar-huizen.

 

De gekleurde huizen van Cuenca

De stad Cuenca, in 1996 uitgeroepen tot werelderfgoed, valt op door zijn hangende huizen, een reeks vrijdragende constructies die opvallen op de rotsachtige richel van de Huécar-rivierkloof. Deze gebouwen werden in 2016 uitgeroepen tot Site van Cultureel Belang met de categorie monument, een waar symbool van de stad.

Het hele gezicht van de Huécar-kloof was ooit bekleed met hangende huizen. Vandaag zijn er nog maar drie over en deze werden aan het begin van de 20e eeuw grondig gerestaureerd. Ze zijn in de traditionele gotische stijl en sommige originele elementen zijn nog te zien in het deel dat het Museum voor Spaanse Abstracte Kunst herbergt . Het interieur is rijk aan houten details. De buiteningang is in renaissancestijl en maakte oorspronkelijk deel uit van een oud paleis in Villarejo de la Peñuela. Het huis aan de linkerkant (de keuken van het restaurant) staat bekend als het Casa de la Sirena (huis van de zeemeermin).

Naast de beroemde hangende huizen, in de hoofdader van de hoofdstad van Cuenca, in de Alfonso VIII-straat – de oude Correduría-straat of Cárcel-straat – is er nog een van de belangrijkste emblemen van de stad: de gekleurde huizen. Dit zijn smalle gebouwen met heel verschillende tinten die een wisselend kleurbereik bieden afhankelijk van de helderheid en het tijdstip van de dag.

TIEN KLEURRIJKE SPAANSE BUURTEN

Hoewel de levendige kleur van de gevels opvalt, zijn de deuren en ramen wit geverfd, een merkwaardig en oud beveiligingssysteem waarmee dieven konden worden onderscheiden die door hun ramen probeerden de huizen binnen te komen, afschermend of van het ene raam naar het andere te springen. Dat is precies de reden die leidde tot de naam “gepantserd” naar deze unieke witte frames.

 

Risco de San Juan, in Las Palmas (Gran Canaria)

Rond Las Palmas de Gran Canaria ligt de Risco de San Juan, een van de vijf heuvels die sinds de zeventiende eeuw bewoond zijn en waarin de smalle en steile straatjes en de beroemde gekleurde huizen opvallen, een van de bekendste beelden van de stad. Een buurt met een geschiedenis van bescheiden oorsprong die contrasteert met de kracht van de kleur van de gevels, geschilderd door de buren met de overblijfselen van verf van de boten in Puerto de la Luz, in rood, blauw en geel.

Dit zijn de 10 kleurrijkste buurten in Spanje. 

El Risco de San Juan maakt deel uit van vijf pittoreske hoekjes van de stad, samen met San Nicolás, San Roque, San Antonio en San Francisco. Het gaat om veel meer dan alleen buurten, ze worden beschouwd als levende en populaire geschiedenis van een stad die ze probeert te herstellen om ze de bekendheid te geven die ze verdienen.

Villajoyosa (Alicante)

Villajoyosa, een kleine kustplaats in de provincie Alicante, trekt bezoekers en buren vanwege zijn populaire festivals, zoals het festival van de Moren en christenen dat sinds 1694 wordt gevierd en is uitgeroepen tot nationaal toeristisch belang. De veelkleurige gevels lopen langs zowel de kustlijn als de hangende huizen over de rivier de Amadorio.

TIEN KLEURRIJKE SPAANSE BUURTEN

Volgens wat ze zeggen, hadden de huizen verschillende kleuren, zodat de vissers, die lange periodes op zee doorbrachten, hun huis gemakkelijk konden onderscheiden wanneer ze terugkeerden.

 

Cudillero (Asturië) 

Cudillero is waarschijnlijk een van de meest pittoreske stadjes in Asturië. Het is een klein vissersdorpje genesteld op een klif met kleurrijke gevels die uitkijken over de Cantabrische Zee, het perfecte balkon om te genieten van een onherhaalbaar landschap.

10 BEWEEGGRONDEN OM ANDALUSIË TE GAAN BEZOEKEN

De gekleurde huizen lopen rond de omtrek van de Plaza de la Marina, als een amfitheater, om de heuvel op te lopen tussen steile steegjes en uitkijkpunten waar de tijd stopt: het uitkijkpunt Garita, het uitkijkpunt Cimadevilla, del Baluarte, del Pico of het uitkijkpunt van de Contour, ideale enclaves om het beste uitzicht op de noordkust te aanschouwen.

 

San Cristóbal de la Laguna (Tenerife)

Beter bekend als La Laguna, de eerste stad gesticht in Tenerife na de verovering in 1496 en de voormalige hoofdstad, werd uitgeroepen tot een World Heritage Site door UNESCO in 1999.

La Laguna is lineair of vierkant georganiseerd, een destijds ongekende stedenbouwkundige opzet, uitgevoerd door de Italiaanse ingenieur Leonardo Torriani. Daarin vind je statige huizen met een koloniale uitstraling en merkwaardige huizen die in verschillende kleuren zijn geschilderd, waardoor het een stad is met een bijzondere charme om in rond te lopen.

Hondarribia Marina buurt (Guipúzcoa)

Op enkele kilometers van de Franse grens, in Baskenland, ligt Hondarribia, een vissersdorp met een prachtige oude binnenstad waarin de Barrio de la Marina opvalt. Dit gebied heeft geplaveide straten en kleurrijke huizen en balkons die het authentieke embleem van de Guipuzcoan-stad zijn geworden.

TIEN KLEURRIJKE SPAANSE BUURTEN

Iralabarri (Bilbao)

Zonder twijfel is het uiterlijk van Bilbao de afgelopen jaren radicaal veranderd. Van een grijze stad, overdreven geïndustrialiseerd, is het een avant-gardestad geworden die zijn identiteit heeft weten te behouden. Onder zijn grote culturele en gastronomische attracties met Michelin-sterren, ontdekken we een van de meest kleurrijke en charmante buurten op het nationale toneel, de wijk Iralabarri of Irala. 

TIEN KLEURRIJKE SPAANSE BUURTEN

Het is een wijk op slechts 10 minuten van het stadscentrum, waar de huizen in Engelse stijl met gekleurde gevels een elegant en origineel mozaïek vormen in oneindig veel tinten. Een opnieuw uitgevonden buurt die niet onopgemerkt blijft.

Tolosa (Guipúzcoa)

Tolosa (Guipúzcoa)

Om deze kleurrijke lijst af te sluiten, reizen we naar Tolosa, de oude hoofdstad van Guipúzcoa, een commerciële haven van groot belang en een van de meest pittoreske gemeenten van het land. De oude stad en de uniek gekleurde gebouwen die grotendeels aan de rivier de Oria liggen, vormen een statig en monumentaal stedelijk landschap, naast de beroemde marktpier en de 17e-eeuwse kerk van Santa María.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :