10 DINGEN ZIEN EN DOEN IN STAD RONDA


Tien DINGEN DIE JE MOET ZIEN IN DE ANDALUSISCHE STAD RONDA

De stad Ronda is doordrenkt van duistere mythen en stieren vecht folklore, gelijktijdig is het een van de meest opmerkelijke plaatsen in Spanje. Het is daarom niet verwonderlijk dat Ronda een van de meest bezochte steden van de regio Andalusië is. De stad Ronda is vooral bekend door zijn tover krachtige kloof Tajo de Ronda welke de stad in tweeën deelt en met zijn wereldberoemde nieuwe brug en zijn arena. 

TIEN DINGEN DIE JE MOET ZIEN IN DE ANDALUSISCHE STAD RONDA

Puente Nuevo 

Een van de beroemdste attracties van Zuid-Spanje, Ronda’s epische Puente Nuevo, of Nieuwe Brug, overspant de 100 meter diepe kloof El Tajo en verbindt El Mercadillo (de kleine markt), het nieuwere deel van de stad, met La Ciudad (de stad), de oude Moorse wijk. Voltooid in 1793, het duurde zo’n veertig jaar en het leven van 50 bouwvakkers om te bouwen. Voor slechts 2,50 euro kun je het museum bezoeken in een kleine grot met stenen muren in het midden van de brug, die gedurende de 19e eeuw en tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1936-39 als gevangenis werd gebruikt. Er wordt ook gezegd dat tijdens de burgeroorlog zowel Republikeinse als Nationalistische gevangenen wiens geluk op was, van de brug naar hun dood werden gegooid. Voor een verzengende fictionalisering van een bloedbad waarvan wordt gezegd dat het losjes gebaseerd was op gebeurtenissen in Ronda, zie Hemingway’s “Voor wie de klok luidt”.

Booking.com

Plaza de toros

De statige arena van Ronda, geopend in 1785, wordt nu slechts één keer per jaar gebruikt voor het exclusieve jaarlijkse stierengevecht van de september Feria in de stad. Het was op het bleke zand van deze historische arena dat in de 18e eeuw door Francisco Romero een nieuw soort stierenvechten werd gesmeed. Romero introduceerde de inmiddels iconische rode cape, bekend als de muleta, en geconfronteerd met de stier te voet, terwijl eerder matadors te paard hadden gepresteerd. Buiten de arena staan ​​standbeelden van Antonio Ordonez, een andere belangrijke stierenvechter van Ronda en van een levensgrote vechtstier, waardoor je beter kunt begrijpen hoe moeilijk het moet zijn om stil te blijven wanneer een van deze dieren van een halve ton aan het rennen is dicht bij je. Er zijn verschillende dagelijkse rondleidingen door de arena en je kunt meer te weten komen over het controversiële spektakel dat zich daarin afspeelt, in het uitstekende museum.

Paseo de Ernest Hemingway

De stieren vecht cultuur van Ronda inspireerde niet één maar twee werken van de Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway. De in Ronda geboren Cayetano Ordonez (1904-1961) stond model voor de opschepperige stierenvechter Pedro Romero in Hemingway’s Fiesta – een roman die ook het stieren rennen van Pamplona wereldberoemd maakte (sommigen zouden veel erger zeggen). De zoon van Cayetano, Antonio Ordonez (1932-1998), werd ook een geweldige torero en zijn intense rivaliteit met matador Luis Miguel Dominguín tijdens het seizoen 1959-60 werd gedocumenteerd door Hemingway in A Dangerous Summer. De schrijver wordt herinnerd in Ronda door de Paseo de Ernest Hemingway, een pad dat langs de top van El Tajo loopt in het ‘nieuwe’ deel van de stad en dat een aantal van de beste uitzichten op het omringende landschap biedt.

 

La Casa del Rey Moro (Moors paleis)

Ronda’s zogenaamde Huis van de Moorse koning werd in feite gebouwd in de achttiende eeuw, lang nadat de stad in 1485 voor de christenen viel. Het ligt bovenop de El Tajo-kloof aan de oude Moorse kant van de stad en hoewel het paleis gesloten is voor het publiek kun je nog steeds de steile stenen trap van de watermijn aflopen – die eigenlijk dateert uit de tijd van de stad onder moslimheerschappij – helemaal naar de bodem van El Tajo. Tijdens de Moorse bezetting van Ronda zouden christelijke slaven aan deze gevaarlijke trap zijn vastgeketend om containers met water vanaf de rivier de Guadalevin naar de stad te voeren. De adembenemende uitzichten op Puente Neuvo vanaf de bodem van de kloof zijn de tocht van 300 treden terug naar de top zeker waard.

 

Wandelen in El Tajo

Aan weerszijden van Puente Neuvo zijn er schilderachtige wandelroutes naar de bodem van de El Tajo-kloof. Aan de kant van de oude stad leidt een klein landpad je de heuvel af en onder de grote brug zelf, via enkele licht behaarde secties die lijken op een veel lagere maar minder goed onderhouden versie van de angstaanjagende Caminito del Rey van Malaga. Aan de kant van het nieuwere deel van de stad brengt een beter onderhouden pad je over een van de schilderachtige oudere bruggen die de Nieuwe Brug moest verbeteren, en terug naar de andere kant van de kloof langs de Casa del Rey Moro. Beide niet veeleisende wandelingen bieden een overvloed aan plekken om de ongetemde schoonheid van de locatie van Ronda te aanschouwen.

 

Oude en nieuwe stad

De El Tajo-kloof maakte niet alleen Ronda’s meest iconische attractie noodzakelijk, het verdeelt de stad ook in twee afzonderlijke helften, elk met zijn eigen stijl en sfeer. La Ciudad – of The Town – is het oorspronkelijke Moorse deel en weeft rond een centrale straat, Calle Armiñan, ten zuiden van Puente Nuevo. De beste tijd om deze oude barrio te verkennen (Ronda stond van 712 tot 1485 onder islamitische heerschappij) is ’s avonds of ’s nachts, wanneer de busladingen toeristen in hun restaurants of hotels aan de andere kant van de kloof zijn. Op de noordelijke kliffen van El Tajo ligt het meer commerciële deel van de stad, bekend als El Mercadillo – of de kleine markt – het werd ontwikkeld nadat de Arabieren tegen het einde van de vijftiende eeuw waren verdreven. Het hart van het moderne Ronda heeft alle schoonheid en charme van de prachtige ‘witte dorpen’ van Andalusië behouden.

 

Baños Arabes (Arabische baden)

Ondanks het feit dat ze zo’n 600 jaar onafgebroken in gebruik waren, behoren de 10e en 11e eeuwse Arabische baden van Ronda tot de best bewaarde in Spanje (samen met die in Granada). Hoewel hun werkende delen niet meer bestaan, is het niet moeilijk om je het drukke sociale leven voor te stellen dat zich afspeelde in deze koele, koepelvormige kamers, waarvan de plafonds aantrekkelijk zijn bezaaid met stervormige ventilatieopeningen voor licht en ventilatie. Ze bevonden zich buiten de oude stadsmuren, vlakbij een van de oorspronkelijke bruggen van Ronda, de Puente Arabe.

 

Eten en drinken

De lokale bevolking van Ronda houdt net zoveel van eten, drinken en socializen als hun Andalusische buren, wat betekent dat er een enorme keuze aan plaatsen is om een ​​verfrissing te nemen tussen het verkennen van El Tajo of het leren over de stieren. Een heerlijke regionale specialiteit is pittige Rondeño chorizo – hapklare kleine met paprika doordrenkte worstjes, geserveerd met het gebruikelijke carb-fest van knapperige friet en stevig brood. Een van de beste en meest redelijk geprijsde plaatsen in de buurt van de arena en Puente Neuvo is La Alacena, dat populair is bij zowel de lokale bevolking als bezoekers. Hun avond tapas menu serveert kleine schotels met heerlijke Andalusische klassiekers voor ongeveer vier euro per stuk en van het hoofdmenu is de gestoofde stierenstaart voortreffelijk.

Balcons Coños

Het pad dat loopt van de arena van Ronda en langs de rand van de klif naar Paseo Ernest Hemingway en Puente Nuevo bevat een aantal uitkijkpunten die in het Spaans hilarisch ‘Balcons Coños’ worden genoemd. Deze balkons steken uit over de klif en bieden een recht naar beneden uitzicht dat zelfs de minste duizelingwekkende bezoekers doet huiveren. Op hun kleurrijke manier zijn de Spanjaarden daarom geneigd uit te roepen: “Coño!” (waarvan de betekenis “sh*t!” is, waarvan de letterlijke betekenis veel grover is) bij het voor het eerst naar beneden kijken. Deze duizelingwekkende platforms voelen veel steviger aan dan ze er van een afstand uitzien, vooral als er een aantal (vloekende) bezoekers op gepropt staan.

Vogels kijken

Als je jezelf naar een van de steile balkons kunt brengen die over de El Tajo-kloof hangen, bieden ze een perfecte plek om te proberen enkele van de prachtige dieren in de lucht in het gebied te zien. De kloof die Ronda in tweeën deelt, is een ideaal jacht- en broedgebied voor de vele vogelsoorten, waaronder adelaars, torenvalken, valken en de dreigende Vale gier, die een gigantische spanwijdte van 9 meter heeft. Door de locatie op de klif van Ronda kun je een deel van de natuurlijke habitat van deze prachtige vogels voelen op een manier die je zelden kunt op mindere hoogten.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :