7 kloosters in La Rioja


DE ZEVEN MOOISTE KLOOSTERS VAN LA RIOJA

Een route door La Rioja kan de beroemdste wijnmakerijen van zijn beste wijnen bezoeken, of de lekkerste tapasbars van La Laurel in Logroño, of de valleien van Najerilla, Iregua en Leza, of de Sierra Cebollera, of... zo veel en zo veel dingen, we zouden niet weten waar we moesten beginnen. 

Maar als je in dezelfde route zowel geschiedenis als architectuur, cultuur, religie en legendes wilt samenbrengen, dan is de jouwe ongetwijfeld de route van de kloosters van La Rioja. De valleien van La Rioja waren vele eeuwen geleden het toneel van een belangrijk kluizenaarsleven en in veel gevallen leidde dit tot de opkomst van enkele kloosters, zoals die van Suso in San Millán de la Cogolla. 

De zeven mooiste kloosters van La Rioja

Beeld/campingslarioja.es

Maar La Rioja staat vol met kloosters die zeker een bezoek waard zijn en een route die ze allemaal verenigt, zou die van Suso en Yuso, Santa María de Valvanera, San José, Nuestra Señora de Vico, Santa María San Salvador, Santa Elena, Santa María la Real, Onze Lieve Vrouw van de Aankondiging, Santa María de la Estrella en Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid. Maar als het je eerste keer is, moet je route door de kloosters van La Rioja minstens de zeven bevatten die we hier voorstellen.

Booking.com

Het Suso-klooster

Bij een bezoek aan Suso worden veel dingen begrepen en dit brengt ons vele eeuwen terug in de tijd. Het is gelegen in San Millán de la Cogolla, waar ook het Yuso-klooster staat, maar het begint allemaal in Suso. Een ascetische kluizenaar genaamd Millán (473-574), die als een heilige wordt beschouwd, woonde in enkele nabijgelegen grotten in de Sierra de la Demanda, en er werd een heel klooster om hen heen gebouwd tussen de 6e en 11e eeuw.

Er zijn nog steeds overblijfselen uit verschillende periodes en het is zeer interessant om het primitieve Visigotische klooster te ontdekken, de overblijfselen van een Mozarabische uitbreiding die wordt gekenmerkt door zijn hoefijzervormige bogen en zijn romaanse uitbreiding. Bezoekers kunnen het Suso-klooster niet bereiken niet te voet bereiken, maar ze moeten naar het Yuso-klooster, een rondleiding kopen en worden dan in een minibus naar het klooster gereden.

De zeven mooiste kloosters van La Rioja

Suso-klooster, in La Rioja Roberto Ruiz

Het Yuso-klooster

Volgens de legende zou het klooster van Yuso Het werd gebouwd toen de overblijfselen van San Millán van Suso naar Nájera werden verplaatst, maar halverwege de reis stopten de ossen die hen vervoerden, alsof de heilige de vallei niet wilde verlaten. van Yuso werd gebouwd. 

Maar wat we wel weten is dat het koning Sancho X was die de overblijfselen van de heilige uit de 10e en 11e eeuw naar het Romaanse klooster van Yuso heeft overgebracht. Later, tussen de 16e en 18e eeuw, bouwden de benedictijnse abten het huidige klooster. 

Yuso wordt onder begeleiding bezocht en de rondleiding neemt ons mee door het lagere klooster, de spectaculaire sacristie met 18e-eeuwse fresco's, de kerk, de koorbanken, de boekenplank van de enorme 18e-eeuwse koorboeken... Maar vooral , naar de oorsprong van de Castiliaanse taal, aangezien hier de beroemde Emiliaanse glossen plaatsvonden, de eerste geschriften in de Romaanse taal en Baskisch. Dankzij hen wordt San Millán de la Cogolla beschouwd als de bakermat van het Castiliaans. Zowel Suso als Yuso werden in 1997 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

 

Het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Aankondiging

Santo Domingo de la Calzada, hoewel het niet het klooster van Nuestra Señora de la Anunciación herbergt , is altijd een bezoek waard. Vooral om door het historische centrum te slenteren, de kathedraal binnen te gaan, het graf van de heilige te bewonderen en meer te weten te komen over de legende van "Santo Domingo de la Calzada, waar de kip zong nadat ze was geroosterd". De werken van het huidige klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Aankondiging eindigden in 1621 en sinds 1610 wordt het bewoond door cisterciënzer nonnen. Daarin valt de kerk op, classicistisch en met een enkel schip, de hoofdkapel als voorbeeld van de barok van Rioja, het lagere koor dat tot 1960 als begraafplaats heeft gediend en het 17e-eeuwse klooster. De nonnen zijn uitstekende banketbakkers en de "dronkaards" hun onbetwistbare specialiteit. 

De zeven mooiste kloosters van La Rioja

Klooster van Onze Lieve Vrouw van de Aankondiging, in La Rioja Roberto Ruiz

Het klooster van Santa Maria la Real

Je moet naar Nájera gaan, ook al is het om het klooster van Santa María la Real te bezoeken . Het werd gebouwd door koning García Sánchez III "el de Nájera" en zijn vrouw Estefanía de Foix in 1052. Vanaf 1079 en bij besluit van Alfonso VI van Castilië werd het een onderdeel van de benedictijnse orde van Cluny en dat was het ook. de confiscatie van Mendizábal in 1835, en sinds 1895 wordt het geleid door een gemeenschap van Franciscaanse broeders. Tijdens het bezoek kunt u de kerk uit het begin van de 16e eeuw zien, het spectaculaire Koninklijke Pantheon, het Pantheon van de Infantes, het Klooster van de Ridders, het katholieke koningskoor en het graf van Don Diego López de Haro, stichter van de stad Bilbao. 

 

Het klooster van Santa Maria de Valvanera

Door de ligging is Valvanera een heel bijzonder klooster. Hoewel het in de gemeente Anguiano ligt, moet je via een bochtige weg de berg ingaan tot aan het klooster van Santa María de Valvanerate zien tussen de dikke bomen. De bouw werd ingegeven door de ontdekking van een afbeelding van Santa María uit de 9e eeuw en de naam is te danken aan de Latijnse uitdrukking 'Vallis Venaria' (Vallei van de wateraders) vanwege de overvloedige beekjes en watervallen in de omgeving. De huidige kerk dateert uit de 15e eeuw, maar de oorsprong gaat terug tot een eerste klooster gebouwd rond het gevonden beeld, dat werd opgevolgd door een Visigotische kerk die in 1073 werd ingewijd en een andere romaanse kerk uit 1183. Momenteel wordt de Maagd van Valvanera gevonden in een dressing ruimte die toegankelijk is.

De zeven mooiste kloosters van La Rioja

Klooster van Santa María de Valvanera, in La Rioja Roberto Ruiz

Het klooster van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid

We komen aan in Casalarreina, slechts 15 km van Santo Domingo de la Calzada. Daar wacht ons het klooster van Nuestra Señora de la Piedad, ingehuldigd en gezegend door kardinaal Adriano Florenz in 1522. Een jaar later zouden nonnen van de Dominicaanse Orde het binnengaan en daar blijven tot vandaag, ondanks dat ze tijdens de oorlog van hem afwezig waren van de onafhankelijkheid, toen het klooster een oorlogshospitaal werd. Van zijn architectuur valt het hoofdportaal van de kerk krachtig op, een werk van Felipe Bigarny dat met veel detail lijkt op een houten altaarstuk van steen. Ook de tempel zelf en het twee verdiepingen tellende klooster mogen niet over het hoofd worden gezien, met een tweede verdieping van grote ornamentele rijkdom. 

Het klooster van Santa Maria de San Salvador

Het klooster van Santa María de San Salvador staat ook bekend als het klooster van Cañas , omdat het zich in de stad bevindt waar het zich bevindt. We staan voor een van de oudste cisterciënzer abdijen in Spanje, we dateren uit de 12e eeuw, en het is bewoond door cisterciënzer nonnen vanaf het begin tot vandaag. Daarin onderscheiden we duidelijk verschillende bouwstijlen, beginnend met een romaanse waarvan weinig overblijft, verder met een gotiek die zich door de kerk en de kapittelzaal uitstrekt, tot een renaissance-altaarstuk uit de eerste helft van de 16e eeuw. De grote albasten ramen vullen de tempel met licht en daarnaast vallen de schoonheid van de kap van de kapittelzaal, de tombe van Doña Urraca López de Haro en de relieken kamer op. 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: El Diario - Author: Robert Ruiz

Wat gaan we ondernemen in La Rioja?

Misschien ook interessant :