Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De Spaanse 7 Costa’s aan de Atlantische Oceaan


DE zeven SPAANSE COSTA’S AAN DE ATLANTISCHE OCEAAN

De 7 Spaanse costa’s aan de Atlantische Oceaan

De bekendste Spaanse costa’s aan de Atlantische Oceaan zoals bijvoorbeeld : de Costa Cantabrica, de Costa Vasca, de Costa de Cantabria, de Costa de Cantabria en nog diversen andere costa’s aan de Atlantische Oceaan. Wij kennen allemaal de bekende costa’s zoals de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol etc.etc. Maar weinigen kennen of bezoeken de costa’s in het noorden van Spanje. En dat is best jammer dan hier vind je misschien wel de mooiste costa's van Spanje met prachtige stranden die in dit groene deel van Spanje te vinden zijn.

COSTA ESPAÑOLA verde

In Spanje is meer dan 5.000 kilometer aan kustlijn of costa te vinden. Een groot deel daarvan, en dan met name aan de Middellandse Zee en andere toeristische gebieden, is zeer bekend bij de buitenlander maar wie heeft er ooit gehoord van de Costa Cantabrica aan de Atlantische Oceaan? Weinig mensen waarschijnlijk en dat is jammer want de Atlantische kustlijn is erg mooi, groen en op de meeste plaatsen bij lange na niet zo volgebouwd als aan de Middellandse Zee. Tijd voor een kort overzicht dus.

Booking.com

La Costa Cantabrica

De Costa Cantabrica is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse costa’s gelegen aan de Mar Atlantico ofwel de Atlantische Kust. Deze strekt zich uit van het Baskenland (Pais Vasco) in het hoge noorden tot aan een deel van de kust van Galicië.

La Costa Vasca

De Baskische kust is gelegen in de autonome deelstaat Pais Vasco en kenmerkt zich door mooie kleine door groen omringde stranden maar ook het grotere stadsstrand van San Sebastian, genaamd La Concha (de schelp). In de meeste gevallen gaat het om zandstranden waarbij er een rijkdom aan natuur te vinden is aan de grillige kustlijn.

Gezien het feit dat het weer er niet altijd even mooi is, is deze kustlijn niet zo erg toeristisch. Er zijn echter wel enkele toeristische bestemmingen die hoofdzakelijk in de zomer (vanwege de lagere temperaturen) bezocht worden zoals natuurlijk de stad San Sebastian (Donostia), Hondarribia, Bermeo, Gernika-Lumo, Getaria, Lekeitio, Ondarroa, Portugalete en Zarautz.

 

La Costa de Cantabria

Zoals de naam al aangeeft ligt deze costa in de autonome deelstaat Cantabrië. De Cantabrische kust staat bekend om enkele van de mooiste stranden van Spanje zoals het Sardinero strand of Playa de Comillas. De Costa Cantabria is meer dan 220 kilometer lang en er zijn meer dan 90 stranden te vinden die praktisch allemaal omringd zijn door prachtige natuur zoals veel groen of rotsformaties en mooie kliffen. Cantabrië staat bekend bij de reiziger als uitgangspunt voor excursies in de overweldigende natuur van het Picos de Europa gebergte en ook de vele middeleeuwse en romantische dorpen in de regio worden veel bezocht. Enkele toeristische plaatsen zijn Santander, Castro UrdialesComillas, Noja, San Vicente de la Barquera, Laredo en Santoña.

 

La Costa Verde

De Costa Verde betekent “groene kust” en dat is niet voor niets. De Costa Verde is te vinden in de autonome deelstaat Asturië, een van de meest geliefde regio’s van Spanje als het om het natuurtoerisme gaat. Buiten het feit dat ook Asturië grenst aan de Picos de Europa en er bijna meer bos te vinden is dan gebieden zonder bomen, zijn ook de stranden van een grote natuurlijke schoonheid. Asturië heeft meer dan 350 kilometer kustlijn en er zijn meer dan 110 stranden te vinden waaronder wellicht de mooisten van Spanje. Naast de langgerekte stranden zijn er heel veel kleine baaien en inhammen waar men van genieten. Een ding hebben de stranden allemaal gemeen en dat is dat ze omringd zijn door groene natuur. Enkele populaire kustplaatsen zijn Cabo de Peñas, Cudillero, Gijón, Luarca, Luanco, Ribadesella en het mooie Llanes.

 

Las Rías Altas

De Rías Altas (hoge rivieren) is tevens een costa maar draagt deze naam niet. De reden daarvoor is dat de tientallen stranden die in dit deel van de autonome deelstaat Galicië te vinden zijn, gelegen zijn aan of vlakbij rivieren die uitmonden in de Atlantische Oceaan. Aan dit stuk Spaanse kust liggen enkele zeer bekende en toeristische stranden zoals het mooie Playa de Las Catedrales in Ribadeo.

De stranden van de Rías Altas liggen in twee provincies van Galicië, te weten La Coruña en Lugo. Naast het bekijken van de mooie stranden in dit deel van Spanje is een bezoekje aan het UNESCO monument La Torre de Hercules in de stad A Coruña de moeite waard. In de nabijheid van de stranden ligt ook de bedevaartplaats Santiago de Compostela met de daarbij horende kust Finisterre, het eindpunt van de Camino de Santiago. Toeristische plaatsen aan de deze kustlijn zijn o.a. A Coruña, Betanzos, Ferrol en Ortigueira.

 

La Costa Atlantica.

We zijn nu bij de verzamelnaam Costa Atlantica aangekomen, gelegen zowel in Galicië maar ook in het zuiden van Spanje, in Andalusië en op de Canarische Eilanden. Wij beperken ons hier echter tot het deel in Galicië, op de grens met buurland Portugal.

 

El Golfo Ártabro

De Golfo Ártabro ligt eigenlijk ook voor een deel in de Rías Altas maar het heeft zo zijn eigen naam gekregen. Deze kustlijn heeft deze naam gekregen vanwege de inwoners van deze regio die hier al voor de Romeinen leefden. In dit deel van de Spaanse kust komen meerdere rivieren samen in de Atlantische Oceaan. Daartussenin liggen vele mooie stranden waardoor dit deel van Galicië interessant is om te bezoeken. Het meest toeristisch zijn A Coruña, Betanzos, Ferrol en Pontedeume.

La Costa da Morte

De naam geeft het al een beetje aan, de “doodskust”. De grillige rotsformaties en ruige kliffen, waar de golven wild op kapot slaan, zijn bekend in de regio. Er zijn echter ook enkele stranden waar het goed vertoeven is en ondanks dat de zee in dit deel flink kan spoken, is de zee daar juist relatief kalm te noemen. Eeuwen geleden meende men dat dit deel van het Iberische Schiereiland het einde van de wereld was. Aan de Costa da Morte ligt tevens het einde van de Camino de Santiago en liggen enkele plaatsen zoals Corcubión, Muros en Muxía die een bezoek waard zijn.

 

Rías Baixas

Naast het deel van Galicië wat de Rías Altas heet bestaat er ook een deel in het zuiden van de regio, tegen buurland Portugal aan, wat de naam Rías Baixas of lage rivieren heeft gekregen. Voor velen is dit een waar paradijs wat betreft de kust, stranden en natuurlijke omgeving. Feit is dat de bekendste en vaak uitgeroepen tot mooiste stranden van Spanje (en Europa) hier te vinden zijn op de beschermde Islas Cíes. Blauw gekleurd zeewater, witte maagdelijke zandstranden en een prachtige groene omgeving maken van dit deel van Galicië een waar paradijsje wat veel wegheeft van een Caribisch eiland. Aan deze kust zijn enkele leuke plaatsen te vinden zoals Vigo, Pontevedra, A Guarda, Baiona, Noia, Combarro O Grove en Cambados.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: