Spaanse Tapas eten een Spaanse traditie?

Spaanse Tapas eten - Tapas eten is zo typisch Spaans, maar is het dit wel en wat zijn Tapas eigenlijk precies en hoe zijn de tapas ontstaan in Spanje? Ja, het is al een eeuwen oude cultuur en zo diep geworteld in de Spaanse cultuur en gastronomie.

Als je in Andalusië een typische tapasbar binnen komt, moet je niet opkijken als het op de vloer een grote puinhoop is, sigarettenpeuken, schelpjes, Olijfpitten, servetjes. Maar het laat je ook zien hoe de Andalusiër leeft, luid pratend met vrienden of en collega's, met veel smaak genietend van zijn TAPAS. De bediening roept luid bijna schreeuwend zijn bestellingen door naar de bar en wat vooral opvalt niemand zit aan een tafel

SPAANSE TAPAS ETEN EEN SPAANSE TRADITIE?

Wat is precies een Tapa

Een Spaanse tapa is een klein hapje dat je vaak gratis bij je drankje krijgt in een tapasbar, meestal een klein schoteltje met olijven. DeSpaanse tapasbar is de vaste ontmoetingsplek van een Spanjaard om samen met collega en/of vrienden na het werk nog ze eventjes lekker te ontspannen. Maar je kunt ook tijdens een avondje stappen van de ene tapasbar naar de andere tapasbar gaan. Gegarandeerd heb je tegen het einde van je  avondje stappen genoeg gegeten en gedronken, misschien wel te veel? In ieder geval heb je een diner of lunch gegeten zonder dat je op een specifieke plaats bent geweest.

Booking.com

Tapas komt vermoedelijk van "Tapar" ~  afdekken. In vroegere tijden werd een drankje vaak afgedekt met een bierviltje of klein schoteltje tegen de vliegen en hierop werden een paar olijven een plak chorizo of manchego kaas gelegd.

 

De bekendste Spaanse tapas zijn wel de bekende albondigas (gehaktballetjes), berenjenas (gefrituurde aubergine), boquerones (kleine gefrituurde visjes), tortilla (aardappel omelet) , ham kroketjes, patatas bravas (aardappelen met een pikante sausje), calamares (gefrituurde inktvisringen) en pinchos (vleesspiesjes).

Tapa's een koninklijke uitvinding

Traditioneel is een tapa een eetlust opwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.

De oorsprong van de 'tapa' is omstreden, maar vast staat dat het woord 'tapa' is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar', hetgeen afdekken of bedekken betekent. 'Tapa' is dan ook letterlijk te vertalen als  deksel of afdekking.

Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zouden ontstaan zijn uit de gewoonte om een drankje met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.

 

Er bestaan echter ook andere verhalen over het ontstaan van de tapas:

De oorsprong zou terug te voeren zijn tot de jaren 1500 en keizer Karel V. Onder zijn bewind vertrok van het zuiden van Spanje om het uur een paard en ruiter naar de Zuidelijke Nederlanden waar Margaretha van Parma zijn vertegenwoordigster was. Onderweg stopten de ruiters vaak in herbergen om iets te drinken. Al snel werd vastgesteld dat heel wat ruiters ronduit dronken op hun paard zaten, dus heeft Keizer Karel geordonneerd dat alle herbergen in Spanje bij de drank ook voedsel moesten aanbieden. Zodoende werd vermeden dat de ruiters enkel wijn of alcohol dronken en geen voedsel tot zich namen. Vandaar het gebruik om (voornamelijk in Spanje) kleine hapjes, tapas, bij de drank te serveren.

 

Volgens een legende

... was de Spaanse Koning Alfonso X (1221-1284) ernstig ziek. Zijn lijfarts wist niet goed wat de koning mankeerde maar gaf hem toch maar advies in bed te blijven en regelmatig een glas wijn te drinken. Omdat de wijn de koning al snel naar het hoofd steeg nam hij er telkens een klein hapje eten bij. Wonderlijk maar de koning genas erg snel met dit medicijn. Hij vond dit zo’n goed idee dat hij alle herbergen beval, kleine hapjes te serveren bij de wijn dit om de dronkenschap te weren en eveneens om de honger van de mensen te stillen.

Nog zo’n volkslegende

...vertelt dat Koning Alfonso XII met zijn gevolg bij een tarverne in Cádiz stopte , om precies te zijn bij de taverne Ventorrillo del Chato (  op het strand tussen Cádiz en San Fernando staat nog steeds een Taverne Ventorrillo del Chato )

 

waar hij een beker sherry bestelde. Het waaide die dag erg hard, Cádiz is een winderige stad, daarom legde de ober een plakje gepekelde ham op de beker voordat hij de beker aan de koning aanbood. Toen de Koning zijn sherry had opgedronken en de ham had opgegeten, bestelde hij voor zichzelf en voor zijn gevolg nog een sherry, ‘met hetzelfde deksel’.

 

Nog zo’n volkslegende

...vertelt dat Koning Alfonso XII met zijn gevolg bij een tarverne in Cádiz stopte waar hij een beker sherry bestelde. Het waaide die dag erg hard, Cádiz is een winderige stad, daarom legde de ober een plakje gepekelde ham op de beker voordat hij de beker aan de koning aanbood. Toen de Koning zijn sherry had opgedronken en de ham had opgegeten, bestelde hij voor zichzelf en voor zijn gevolg nog een sherry, ‘met hetzelfde deksel’.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :