Het kinderfeest drie koningen in Spanje

De kinderen in Spanje kennen geen Sinterklaas maar daarvoor vieren ze op 6 Januari Driekoningen, in het Spaans Tres Reyes Magos HET  Spaanse kinderfeest

Het drie koningen of 3 wijzen feest in Spanje, in het Spaans Tres Reyes Magos is een traditie getrouw Spaans kinderfeest. Op 5 januari vieren de Spanjaarden de aankomst van de drie koningen of in het Spaans Reyes Magos met een grote feestelijke uitbundige optocht. Bij ons wordt op 5 december Sinterklaas gevierd, deze goedheiligman komt uit Spanje maar komische wijze weten de kinderen daar in Spanje niets vanaf. Maar daarvoor vieren de Spaanse kinderen op 5 en 6 januari het Driekoningenfeest oftewel Los Reyes Magos, 

HET DRIE KONINGEN FEEST IN SPANJE

Op deze dag krijgen de kinderen vele, vele de cadeaus precies zoals bij ons de kinderen dat krijgen met Sinterklaas. Deze Driekoningen, worden ook wel Drie Wijzen genoemd zijn Melchoir, Caspar en Balthazar. Deze drie koningen brengen de kinderen in Spanje hun cadeautjes mits zich goed hebben gedragen. 

Booking.com

Terwijl de kinderen bij ons de stoute kinderen meegenomen worden door Sinterklaas naar Spanje in zijn juten zak, krijgen stoute kinderen in Spanje geen cadeaus maar zwarte steenkolen, en deze steenkolen is als je mij vraagt  niet echt een straf want het betreft wel lekkere zoetigheid. Maar gelukkig gebeurt het ook niet zo veel. Maar voor de Spaanse kinderen hun cadeautjes krijgen moeten ze er wel wat voor doen.

De Brief

Allereerst moeten de kinderen hun brief aan de Drie Wijzen schrijven en hen vertellen welke cadeautjes zij mee moeten nemen voor hen en waarom zij dat verdiend hebben. Hierna komt een van de mooiste momenten, het geven van de brief. De kinderen kunnen de brief persoonlijk aan de Drie Wijzen geven wanneer ze “officieel” aankomen op 5 januari.

Een andere manier is het zoeken naar de afgezanten en Koninklijke postbodes in het centrum van alle Spaanse steden een paar dagen voordat de Wijzen aankomen en daar de brief afgeven. De kinderen wordt gevraagd of ze goed op school en thuis zijn geweest, want stoute kinderen krijgen zwarte kolen in plaats van cadeautjes. Ook dat is niet echt een straf want de steenkool wordt gemaakt van suiker.

 

Spectaculaire parades

Wanneer de langverwachte dag eindelijk arriveert, zal de hele familie op straat staan om de Driekoningen te ontvangen tijdens de Cabalgata de Reyes. De Wijzen komen aan in een traditionele optocht, rijden door de straten op hun kamelen, beladen met cadeautjes en begeleid door Koninklijke helpers die snoep gooien naar de kinderen. Eén voor één rijden de prachtige praalwagens voorbij, ingericht met heldere kleuren en geïnspireerd op populaire personages die bij de kinderen bekend zijn.

 

Er zijn vele parades die gevierd worden in heel Spanje. Elk heeft zijn eigen specifieke stijl, afhankelijk van waar je bent. In Barcelona komen de Drie Wijzen aan vanuit de zee waarna een spectaculaire parade met olifanten en kamelen door de straten rijdt terwijl in het dorp Alarilla in Guadalajara de Drie Wijzen met een deltavlieger en paraglider landen. En waarom niet de parades van Alcoi in Alicante bekijken, dit is de oudste in Spanje. De diverse parades zijn ook te volgen op de televisie.

De avond

Na het bekijken van de parades gaan de kinderen vroeg maar opgewonden naar bed en wachten zij op Melchoir, Caspar en Balthazar om door het raam naar binnen te komen om te kijken welke cadeaus zij achter laten in de schoenen van de kinderen. Diezelfde kinderen moeten water en brood zetten op de vensterbank zodat de kamelen dit kunnen eten en drinken terwijl de Drie Wijzen hun werk doen.

Nadat de kinderen met veel vreugde gedurende de ochtend van 6 januari hun cadeaus hebben uitgepakt, zullen de meeste van hen meteen de straten opgaan om dit te laten zien en om er mee te spelen. Al met al is het vreugdevolle dag voor de hele familie waarbij ook genoten wordt van de Roscón de Reyes, een ronde zoetigheid waarbij een figuurtje (la Sopresa) verstopt zit.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :