Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Kerst in Spanje

Met Kerst, Dia de Navidad in Spanje

Met Kerstfeest, Dia de Navidad bezoekt men in Spanje de familie, gaan ze samen lekker genieten van een heerlijke feestmaaltijd en in verschillende regio's ontvangen kinderen cadeautjes van Papa Noel, in het Nederlands de Kerstman. Maar de meeste kinderen krijgen Drie Koningen, Los Reyes Magos, op 6 januari hun cadeautjes. O, ja In Spanje kennen ze geen 2e kerstdag

Met Kerst, Dia de Navidad in Spanje

December in Spanje • Beleef en Geniet van Spanje met de kerst • Spanje in december betekend kerstfeest en kerstsfeer! Met kerst worden in Spanje in vele steden en dorpen versierd met duizenden en duizenden brandende lampjes die de steden en dorpen veranderen in een prachtige, gezellige,  sprankelende, meeslepende  en betoverende kerstdecor. In de feestmaand zijn vele pleinen en straten in de centrums van de steden en dorpen in een mooie lichten zee gehuld.

Booking.com

Wil je weten hoe Kerstmis in Spanje gevierd wordt?

Kom mee en beleef de Spaanse kersttradities, geniet van de populairste kerstgerechten. Verzoek je geluk bij de kerstloterij, en geniet van de stralende ogen van de kinderen met drie koningen en drink een prikkelend glas cava en natuurlijk eet de typische zoete kerstlekkernijen!

Feliz Navidad y próspero año nuevo!

 

De adventstijd

In de adventstijd zijn de straten en pleinen in vele steden en dorpen versierd met prachtige kerstverlichting, de etalages van de winkel is de ene nog mooier als de andere versierd.  Als het donker wordt en duizenden en duizenden lampjes gaan branden die de steden en dorpen veranderen in een prachtige, gezellige,  sprankelende, meeslepende  en betoverende kerstdecor. In de feestmaand zijn vele pleinen en straten in de centrums van de steden en dorpen in één mooie, prachtige lichten zee gehuld. Op de straten en pleinen staan levende kerststallen ( belenes ) en overal op de straten en winkels hoor je de villancicos (kerstliedjes) klinken.  Wat je de laatste jaren ook steeds meer ziet in de steden zijn kerstmarkten.

Ja en dan natuurlijk de grote Kerstloterij die Spanje compleet in z'n greep heeft. Deze wordt niet voor niets El Gordo (de vette) genoemd, op deze dag wordt er een enorme prijzenpot van ruim 2 miljard euro verloot. En de Spanjaarden sturen elkaar geen kerstkaarten, lekker praktisch kun je ook niemand vergeten.

Nochebuena

De nochebuena, kerstavond,  wordt natuurlijk op de avond van 24 december gevierd, de dag voor kerst ( Navidad ) ofwel kerstmis dat zoals bijons op 25 december wordt gevierd. In Spanje viert man kerstavond meestal met de familie om samen van het traditionele kerstdiner te genieten.

 

Wat wordt er gegeten in Spanje met Kerstfeest

Dit is heel verschillend, elk regio's heeft wel zijn eigen kerstfavorieten. Het kerstdiner bestaat meestal toch uit vis (marisco), ham en iberische vleesproducten (embutidos) en andere regionale specialiteiten. Zo eet man in Madrid graag Lubina (zeebrasem) maar een traditioneel Spaans kerstgerecht is zeer zeker ook de pavo asado (gebraden kalkoen) .  Wat zeer zeker niet mag ontbreken zijn de dulces navideños zoals turrón (nougat van honing en amandelen) en mazapán (marsepein) wat ook veel tijdens de Kerstperiode gegeten wordt is de Turrón de Jijona. Deze noga komt vooral uit het plaatsje Jijona,  dat in de provincie Alicante is gelegen.

Daarna gaat traditiegetrouw de hele families in Spanje om middernacht naar de Misa del Gallo. Tijdens deze nachtmis zullen weer  uit volle borst gezongen villancicios klinken ter ere van el Niño Jesús (het kindje Jezus) soms begeleid met traditionele instrumenten als de zambomba (rommelpot) en de pandereta (tamboerijn).

Wie in Spanje tijdens deze tijd op vakantie is moet er wel rekening mee houden dat tijdens de Kerst alle restaurants en bars gesloten zijn .

 

Eerste Kerstdag in Spanje

Op eerste Kerstdag wordt eerst een uitgebreide lunch te samen met familie genomen. Deze bestaat vaak uit vis en schelpdieren en ook de eerdergenoemde zoetigheden passeren de tafel. Hoewel het gebruikelijk is dat cadeautjes voor de kinderen pas worden uitgedeeld op Driekoningen vieren steeds meer Spaanse families de komst van Papa Noel (de kerstman) op Eerste Kerstdag. Voor elk familielid liggen cadeautjes klaar onder de kerstboom of naast de open haard. Op Eerste Kerstdag is het ook traditie om met de hele familie een kerststal in te richten. In tegenstelling tot Nederland kent Spanje geen Tweede Kerstdag, hoewel het in sommige regio's niet ongebruikelijk is dat families op 26 december samenkomen om de restjes van het kerstmaal op te peuzelen - niet zelden via een canelón (cannelloni). In Catalonië wordt op 26 december Día de San Esteban gevierd hoewel deze feestdag oorspronkelijk niets met kerst te doen heeft. 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :