Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Curiositeiten die gezien moeten worden in Valencia


CURIOSITEITEN DIE je GEZIEN MOET hebben IN VALENCIA

Valencia, lichtstad met een mediterrane flair, is de derde grootste stad van Spanje en biedt toerisme voor alle smaken. Het biedt een kleurrijke mix van cultuur, architectuur, prachtige stranden, geweldige gastronomie en geweldige bezienswaardigheden en musea. En Valencia heeft ook veel bezienswaardigheden te bieden die je op het eerste gezicht niet ziet of weet. Hier zijn enkele van de eigenaardigheden van Valencia:

LONJA DE LA SEDA - ZIJDEBEURS -WERELDERFGOED -VALENCIA

1. De oorsprong van Las Fallas

Valencia zonder de Fallas zou zijn als Spanje zonder de zon.

De Fallas zijn het belangrijkste festival in de stad Valencia en worden elk jaar in maart gevierd. Het hoogtepunt van het festival is de crematie op 19 maart van honderden gigantische figuren van papier-maché verspreid over de stad.

Dit gebruik is ontstaan toen in de 18e eeuw de timmerlieden van de stad oude rotzooi, onbruikbare stukjes hout en bouwmaterialen op straat stapelden en ze uiteindelijk verbrandden op de vooravond van San José - de dag van de patroonheilige, St. José.

Booking.com

2. Valencia is de stad met de meeste verkeerslichten van Europa

Moeilijk voor te stellen, maar Valencia is de Europese stad met de meeste verkeerslichten per inwoner. Er moeten zo'n 1.100 verkeerslichten komen in de stad voor 790.000 inwoners. Daarmee staat Valencia op de tweede plaats van de wereld, net achter New York.

 

3. De Torres de Serranos - schuilplaats voor de schilderijen van Prado

De middeleeuwse stadspoort "Torres de Serranos" in het noorden van de oude stad ziet er majestueus uit. Eind 1936, midden in de Spaanse Burgeroorlog, zouden daar de belangrijkste schilderijen van het Prado Museum verborgen zijn. De reden was dat het gevaar te groot was dat het Prado Museum in Madrid gebombardeerd zou kunnen worden. Daarom werd een selectie schilderijen over land naar Valencia vervoerd en daar tot eind april 1938 ondergebracht in de Torres de Serranos. Daar was onder meer het bekende werk "Las Meninas" van Velázquez verstopt.

4. Het eerste gedrukte boek in Spanje

Het eerste literaire werk dat in Spanje werd gedrukt, ontstond in Valencia. In 1474 werd "Trobes en lahors de la Verge Maria" gedrukt, een verzameling van vijfenveertig gedichten, veertig in het Valenciaans, vier in het Spaans en één in het Italiaans, en een proloog in het Latijn.

Het werd op 25 maart 1474 in Valencia gedrukt door Lambert Palmart en bevindt zich nog steeds in de bibliotheek van de Universiteit van Valencia, waar het kan worden bekeken.

 

5. De smalste gevel van Spanje

Op 6 Plaza Lope de Vega, in het hart van de wijk Santa Catalina, staat het gebouw met de smalste gevel in Spanje, Europa en de op één na smalste ter wereld, na "La casa del Metro", een Braziliaanse gevel van 100 centimeter is overschreden.

De gevel meet 107 centimeter van links naar rechts, net iets meer dan de breedte van de deur. Tegenwoordig behoort het tot het naastgelegen restaurant "La Estrecha".

 

6. De legende: de alligator van de patriarch

Volgens een Valenciaanse legende ontsnapte een alligator tijdens een overstroming in de rivier de Turia en terroriseerde hij de stadsmensen. Niemand had het beest kunnen verslaan totdat een gevangene smeekte om zijn vrijheid als hij een einde aan het beest zou maken. Met een zelfgemaakt spiegelpak en speer ging hij op zoektocht. Toen het dier zichzelf in de spiegel zag en dacht dat het een monster zag, werd het bang, werd duizelig en de gevangene slaagde erin het te doden.

De alligator werd vervolgens gevuld en tentoongesteld in het Real Colegio Seminario del Corpus Christi, waar hij nog steeds te zien is. De alligator komt voor in veel Valenciaanse boeken en legendes, waar hij ook wel bekend staat als de krokodil of de draak van de patriarch.

 

7. De Magische Boog van de Stad van Kunsten en Wetenschappen

Een architectonisch wonder ontworpen door architect Santiago Calatrava, de Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia, is een plek die iedereen betovert. Ook hebben twee van zijn bogen een magisch vermogen.

In het complex waarin het Príncipe Felipe Science Museum is gevestigd, is er een grote boog bij zowel de oostelijke als de westelijke ingang. Als twee mensen aan het ene uiteinde van de boog staan en praten, kunnen ze elkaar perfect horen ondanks dat ze ongeveer 50 meter van elkaar verwijderd zijn. De boog is zo perfect geconstrueerd dat de geluidsgolven die tijdens het spreken worden gegenereerd, van het ene uiteinde naar het andere worden geleid, zodat de ontvanger begrijpt wat er wordt gezegd.

 

8. De 300 vrouwen van Lleida

Voordat koning Jaime I in 1238 de stad Valencia wist in te nemen, gaf hij zijn soldaten de eer dat degenen die als eerste de stad binnenkwamen beloond zouden worden met vrouwen uit hun plaats van herkomst.

Uiteindelijk, toen drie mannen uit Lleida als eersten de stad binnenkwamen, riep de koning 300 vrouwen uit Lleida bijeen. Volgens de legende zouden zeven huwelijken het resultaat zijn van deze romances.

Deze 7 koppels zijn te vinden in steen gehouwen in de kathedraal van Valencia. Staande voor de ingang van het Palau, direct erboven zien we 14 menselijke hoofden die in paren van twee zijn samengevoegd.

 

9. Sporen van de oorlog

Ook de Spaanse Burgeroorlog heeft zijn sporen nagelaten in Valencia. Het werd in deze periode getroffen door talloze bombardementen, die tot op de dag van vandaag zichtbare sporen hebben nagelaten. Er waren ongeveer 442 aanvallen op de stad.

Een van de zwaarste aanvallen vond plaats op 28 mei 1937, toen Italiaanse vliegtuigen vanuit Palma de Mallorca het stadhuis bombardeerden, toen de zetel van de Republikeinse regering.

Als je vandaag de dag naar de gevel van het stadhuis kijkt, zie je grote gaten en depressies die door deze aanslagen zijn ontstaan.

10. Perverse beelden op de Lonja

De Lonja de la Seda is een van de meest opmerkelijke en mooiste gebouwen in Valencia, zowel van binnen als van buiten. In 1996 werd de oude Valenciaanse zijdebeurs door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Als je het gebouw van buiten beter bekijkt, is er iets heel opvallends te zien. Langs de gevel staan enkele beelden met uiterst erotische, perverse en wulpse beelden. Bijvoorbeeld een naakte vrouw die haar geslachtsdelen aanraakt, een engel die zijn penis in een vaas steekt, of een man die zijn broek uittrekt en zijn kont naar buiten steekt. Ook curieus is de naakte vrouw die twee mannen bij hun geslachtsdelen grijpt terwijl ze hun billen in de lucht strekken. Dit staat volgens kenners symbool voor een heel oud vruchtbaarheidsritueel waarbij sperma werd verzameld en in kommen werd bewaard. Deze en vele andere taferelen zijn te vinden op de gevel van de Lonja de la Seda. 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR VALENCIA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN VALENCIA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :