Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

8 Dingen om te zien en te doen in Valencia


Acht fijne dingen om te zien en te doen in Valencia.

Hier acht fijne dingen om te zien en te doen in de prachtige stad Valencia. Ga deze leuke en fijne dingen eens ondernemen tijdens je verblijf in de stad Valencia, die meestal ook nog eens gratis zijn of goedkoop.

Ondanks dat Valencia de Middellandse Zee aan zijn voeten heeft, lijkt de stad haar belangrijkste levensbron de rug toe te keren, als een trotse en zelfvoorzienende minnaar. Weliswaar genieten Valencianen tijdens de vele warme dagen van het jaar van een duik in de Middellandse zee, maar wanneer je door het prachtige historische centrum van Valencia wandelt , heb je niet het gevoel dat je door een kuststad loopt.

Acht dingen om te zien en te doen in Valencia

Valencia is een goede mix van zowel oude als nieuwe gebouwen, wat het een speciaal karakter geeft. Van middeleeuwse kastelen en torens tot moderne architectuur en van kleine souvenirwinkeltjes tot grote winkelcentra, Valencia heeft het allemaal. Er zijn uiteraard ook genoeg plekken waar je heerlijk kunt gaan eten en genieten van een drankje!

 

Valencia is een stad vol met verrassingen. Wist je bijvoorbeeld al dat de stad het grootste stadspark in heel Europa heeft? Het bekende Turia-park, dat vroeger een rivier was, is slechts een prachtige publieke parken in Valencia. En wist je dat de Heilige Graal, de beker waaruit Jezus zou hebben gedronken tijdens het laatste avondmaal, te vinden is in de kathedraal in het centrum van Valencia?

Booking.com

1. De centrale pleinen

De plazas oftewel pleinen in Spanje zijn vaak omringd door bomen, met veel schaduwplekjes om even te ontsnappen aan de intense Spaanse zomerzon. Vaak liggen er mooie lanen, straatjes en bezienswaardigheden omheen, die je soms zelfs naar prachtige binnenplaatsen en nog mooiere plazasleiden.

Een van de prachtigste pleinen in Valencia is de Plaza de la Reina, ook wel het ¨Koninginnenplein¨ genoemd in het Nederlands. Dit plein is gelegen in het oude stadscentrum. 

Het is een geweldige plek om te ontspannen en heeft veel gezellige eetplekjes. Kijk echter wel uit dat je niet de toeristenprijs betaalt op deze plek. Je kunt genieten van een drankje op het plein om vervolgens terug te keren naar de omliggende straatjes rondom het plein, om van lunch of tapas te genieten. Hier vind je binnen een paar minuten een goed eettentje waar je eten van hoge kwaliteit krijgt, voor een betere prijs.  

Mocht je voor zekerheid willen gaan, ga dan naar plekken waar de Spanjaarden zelf eten. Om van een goede Valenciaanse paella te genieten is het echter wel handig om te weten waar je heen moet. Een van de beste plekken om dit lokale gerecht te proeven is aan het strand, bijvoorbeeld bij het traditionele stadsstrand ¨Malvarrosa¨. Ook in El Palmar (een natuurpark in Albufera) zul je zeker een goede versie vinden. 

Er is nog een ander, wat minder bekende plaza niet ver weg van Plaza de la Reina, genaamd Plaza Redonda. Dit is absoluut een must see, door de aparte ontwerpstijl. Dit pittoreske pleintje is rond en wordt omringd door leuke winkeltjes die kleinigheidjes, kunst en souvenirs verkopen. 

Door het herstellingswerk van de stad is het een redelijk toeristisch pleintje geworden, wat helaas ten koste gaat van de rustieke charme. Het is echter nog steeds de moeite waard om te bezoeken, mede dankzij de prachtige centrale fontein uit 1850. 

Dit plein ligt naast Plaza de Lopa de Vega, waar het smalste gebouw van heel Europa te vinden is!

 

2. De Kathedraal van Valencia en de Heilige Graal

Een van de meest controversiële dingen die de stad claimt is dat het de Heilige Graal in bewaring heeft. Hier zou Jezus uit hebben gedronken tijdens het laatste avondmaal, iets wat ook door vele andere plekken op de wereld wordt beweerd. 

De Kathedraal van Valencia en de Heilige Graal

De kathedraal is prachtig en zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kunt zelfs naar de top van de Miguelete-toren klimmen en het prachtige uitzicht over de stad bewonderen. 

In de kathedraal zelf, is de Heilige Graal een van de grootste trekpleisters voor de religieuze bezoekers. 

Volgens de legende werd de graal eeuwen geleden vanuit Rome meegebracht. Toen de moslims Spanje veroverden, werd de graal voor eeuwen verborgen en in 1427 door koning ¨Alfonso de Manganimous¨ teruggebracht.  

De vorige burgemeester van Valencia, Rita Barberá, gaf ooit als suggestie dat Valencia de ¨Stad van de Heilige Graal¨ genoemd zou moeten worden om meer toeristen aan te trekken. Dit zou betekenen dat de graal van de zijkapel naar het hoofdgedeelte van de kathedraal gebracht zou moeten worden.

Voor de kunstliefhebbers: je kunt twee schilderijen van Goya vinden in de kapel San Francisco de Borja van de kathedraal.  

 

3. Valencia's Centrale Markt

Hoewel het rondslenteren op een markt niet iedereens voorkeur heeft op vakantie, is de Centrale Markt van Valencia toch wel erg uniek en zeker een bezoekje waard. 

Valencia's Centrale Markt

Het is niet alleen een prachtig modernistisch gebouw om te zien, het geeft de bezoekers ook de mogelijkheid om even in het dagelijks leven van de Valencianos te kijken.

De markt zelf is ingedeeld in verschillende secties, afhankelijk van het type product. Zo is er een gedeelte met vis, met vlees, fruit en groenten enzovoort. Er zijn veel interessante kraampjes hier: sommige vruchten heb je misschien nog nooit gezien. Ook wordt er traditioneel vlees verkocht dat nog wel populair is in Spanje maar niet meer in het noorden van Europa.

Daarnaast zijn er nog genoeg traditionele winkels, bars en cafés rondom het gebouw. Het is dan ook een erg leuk gebied om te verkennen. Lees hier meer over de Mercado Central van Valencia.

 

4. De stranden van Valencia

Velen zullen zeggen dat een vakantie in de zon niet compleet is zonder een bezoekje aan het strand. Gelukkig heeft de stad Valencia vele stranden langs de kustlijn, waarvan vele nog niet toeristisch en drukbezocht zijn. Deze plekken zijn perfect om even te genieten en op adem te komen. Mocht je toch een wat actiever programma willen, neem dan ook een duik in de prachtig blauwe zee.De stad is fantastisch gelegen aan lange, schone zandstranden.

Bezoek ook het meest populaire strand 'La Malvarrosa´, dat in het havengebied begint en daarna opgedeeld wordt in gedeeltes zoals Playa Las Arenas en Playa Cabanyal. Het laatste gedeelte is Playa de Patacona. Iets verder weg vind je de andere lokale stranden zoals Playa de Pinedo en Playa el Saler, waar je dichtbij ook golfbanen kunt vinden. In het noorden van de stad vind je Playa Port Saplaya en iets verderop Playa Sagunto.

 

5. Winkelen in Valencia

Net als in de meeste grote steden, kun je in Valencia je hart ophalen als je van winkelen houdt. Je zult er alle grote, bekende ketens (en nog veel meer) vinden. 

Daarnaast heeft elke barrio of wijk eens per week zijn eigen straatmarkt. In het hoofdgedeelte van de stad zijn de straten breed en worden ze omringd door rijen bomen en hoge gebouwen.

Wat verder weg van de hoofdwinkelstraten, zul je veel meer interessante en kleine winkeltjes tegenkomen. Deze winkeltjes hebben vaak een internationaal karakter en bieden allerhande spullen aan.  

Valencia heeft verschillende winkelcentra, die beter bekend staan als ´Centros Comerciales´. Zo zijn er het Nuevo Centro, El Saler, BonAire, Parque Ademuz, Aqua, of als je wat meer luxe wil, het luxueuze Galería Don Juan de Austria, vlakbij Plaza del Ayuntamiento. Ook zijn er winkelcentra in de buitenwijken zoals El Osito in La Enliana en verschillende kleinere centra nog wat verder weg. 

 

6. De gekte en het spektakel van Las Fallas

Het Fallas-festival is zonder twijfel het eigenaardigste, luidste en spectaculairste festival dat je ooit in een stad zult zien. 

Het is moeilijk om te omschrijven als je er nog nooit bent geweest, maar we zullen het even in een notendop uitleggen. Het hele jaar door bouwt ieder deel van de stad grote en uitbundige standbeelden, om die vervolgens tijdens de Fallas de hele week tentoon  te stellen. Mensen gooien vuurwerk -ja, zelfs de kinderen- en de hele dag door wordt er feest gevierd. Er zijn feesten op straat en de bevolking gaat helemaal los, paraderend door de straten in een uitbundige outfit.  

De hele stad is in de greep van de fiesta fever wanneer het feest start en veel bedrijven zijn dan ook de hele week gesloten. Ze doen zelfs mee aan de festiviteiten! Er is ook een religieus element. De vrouwen trekken ouderwetse, dure jurken aan met vele lagen die blijkbaar niet erg comfortabel zijn om te dragen. 

Tegen het einde van de fiesta, komt iedereen samen in het centrum voor verschillende parades. Een van de belangrijkste gebeurtenissen is het offeren van bloemen aan de maagd Maria, een gigantisch houten standbeeld dat in het centrum wordt geplaatst. Iedere fallera-vrouw brengt bloemen, die vervolgens met een steiger aan het standbeeld worden bevestigd. 

Elke dag rond een uur of twee ´s middags wordt er een grote hoeveelheid vuurwerk aangestoken voor het stadhuis, een evenement dat bekend staat als de mascletà.

Aan het einde van de fiesta worden de standbeelden, waar een jaar aan gewerkt is en die tot wel 100.000 euro (!) hebben gekost, verbrand door de makers. Op naar het volgende jaar!

Als je de Fallas nog nooit hebt meegemaakt, zet dit dan zeker op je bucketlist. Het vindt ieder jaar in maart plaats en is een van de gekste feesten in Spanje. Rond deze tijd is het openbaar vervoer ontzettend druk, vol met toeristen die het festival komen bezoeken. 

 

7. De oude Turia-rivierbedding

De rivier Turia, die in de bergen rondom de stad start, ging door het midden van Valencia naar de zee. In de jaren 50 raasde er echter een heftige storm over de stad heen, waardoor de rivierbedden braken en het centrum van Valencia twee meter onder water liep. 

Er werd een plan gecreëerd om de stad weer schoon te maken en de rivier om te leiden, zodat de stad niet nog eens zo onder zou lopen. Het voordeel hiervan is dat er nu een prachtig park in het midden van Valencia´s centrum ligt!

Je kunt door het park lopen of fietsen, er kunnen namelijk fietsen gehuurd worden aan het ene eind van het park om ze vervolgens aan de andere kant weer in te leveren. Let wel op: de temperaturen kunnen in juli en augustus hoog oplopen. 

Er is goed over de indeling van het park nagedacht, er zijn namelijk verschillende secties. Er zijn veel sportfaciliteiten aanwezig, zoals de cricket club ¨Levante Cricket Club¨ op het ¨Campo de beisbol y softbol¨, dat werd gestart door enkele expats.

Mocht je groene vingers hebben, dan vind je het vast leuk om de grote variëteit aan planten en bomen langs de oude rivierbedding te zien. Je vindt hier ook de Botanische Tuinen, net als de Royale Tuinen die naast het treinstation Alameda liggen. Wanneer je langs de oude rivier loopt of fietst, zul je onder verschillende bruggen doorgaan die de twee delen van de stad verbinden. Sommigen zijn wel honderden jaren oud, dus je pakt gelijk een stukje geschiedenis mee. 

Er zijn uiteraard ook mogelijkheden om even wat te drinken of te eten tijdens je tocht, in een van de cafés of bars langs de weg. Ook zijn er wat vreemde toevoegingen aan het park, zoals Gulliver. Dit is een model van de reus uit Gullivers Reizen, wat ingericht is met allerlei glijbanen voor de kleintjes. Entree is gratis. Het is zelfs te zien vanaf Google Earth! 

Als je in oostelijke richting van het park vertrekt richting de zee, dan kun je ook de futuristische gebouwen van de Stad van Kunst en Wetenschappen niet missen: laat dat nou net het laatste punt op deze lijst zijn!

8. De Stad van Kunst en Wetenschappen

De Stad van Kunst en Wetenschappen, in het Spaans ¨Ciudad de las Artes y las Ciencias¨ genoemd, is een van de populairste toeristenattracties van de stad.

De Stad van Kunst en Wetenschappen

Deze lange naam verwijst naar een groep van futuristische gebouwen die ontworpen zijn door lokale architecten (Santiago Calatrava en Félix Candela) die deze prachtige plek in verschillende fases hebben gebouwd. De constructie begon in 1998, op het punt waar oude Turia-rivier bij de zee kwam.

De Stad der Kunsten bestaat uit 6 zones of gebouwen:

- Het eerste gebouw dat werd gebouwd is L'Hemisferic, ontworpen met het idee  om het op een gigantisch menselijk oog te laten lijken. Er is onder andere een 3D-panoramische bioscoop, die een populaire attractie is onder zowel locals als toeristen.

Zodra je afdaalt naar de bioscoop krijg je een 3D-bril die ingebouwde speakers heeft. Je kunt je eigen taal kiezen, dus je kunt hoe dan ook van een van de vele films genieten, waar je ook vandaan komt. 

- Vervolgens vinden we El Museu de les Ciències Príncipe Felipe, oftewel het Prins Phillip Wetenschapsmuseum. De tentoonstellingen veranderen regelmatig en je hoeft absoluut geen fan van wetenschap te zijn om van dit museum te genieten. Het is bovendien ook leerzaam voor kinderen, met de vele activiteiten die ze bezig zullen houden. 

- Het andere deel van het complex is de plek van het L'Umbracle. Dit is een gratis wandeling door een gebied van planten en sculpturen die je aan het denken zullen denken. 

- Dan is er het L'Oceanogràfic, wat eigenlijk een kleinere versie van Sea World is. Je moet dan ook betalen om hier naar binnen te kunnen, de prijs is niet mis maar het zeker waard. Er zijn dolfijnen en het heeft de grootste glazen watertunnel in Europa waar je doorheen kunt lopen, onder de gigantische tank waar de haaien op slechts een paar meter afstand van je zwemmen...

- El Palau de les Arts Reina Sofía is het volgende deel. Het is een indrukwekkend uitziend operahuis en theater.

- Het laatste en nieuwste deel is L'Àgora, een overdekte tentoonstellingsruimte en sportgebied in de vorm van een ellips. De stad van Kunst en Wetenschappen is, met zijn prachtige architectuur, een goede plek voor sport. Het is dan ook niet zo gek dat Valencia elk jaar verschillende sportevenementen organiseert.

Praktische info

Als je van plan bent met de auto te komen: er is voldoende parkeergelegenheid, maar veel mensen parkeren tegenover bij het grote winkelcentrum. Dit is namelijk goedkoper. Als je van plan bent om te winkelen of een hapje te eten na je bezoek, dan hoef je geen parkeergeld te betalen vanaf een bepaald bedrag dat je uitgeeft.  

 

    ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

    SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

    WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN VALENCIA

    MISSCHIEN OOK INTERESSANT :