Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De oude Romeinse spa in de stad Ourense


DE OUDE ROMEINSE SPA IN DE STAD OURENSE

De oude Romeinse spa met warmwaterbronnen in de kleine levendige stad Ourense 

Het stadje Ourense in regio Galicië ligt aan de oevers van de Rio Miño, in een dal westelijk van de Sierra de Meda, de stad is geheel omgeven met wijngebieden DO Ribeiro en Ribeira Sacra. 

De stad Ourense is nog voor een groot gedeelte ommuurd, het is een typische middeleeuws centrum met vele enge, smalle straatjes  en steegjes, met leuke en levendige plaza’s en gezellige terrasjes. Van oudsher staat de stad Ourense bekend om zijn warmwaterbronnen en man kan gerust zeggen dat de stad Ourense de Spa-hoofdstad is van de regio van Galicië! 

DE OUDE ROMEINSE SPA IN DE STAD OURENSE

Foto: Wikipedia

Geschiedenis

In de tijd van de Romeinen werd in de rivier de Miño een overvloed aan goud gevonden. In de 5e/6e eeuw was het de residentie van Suevische koningen. De Sueven waren een Germaanse stam die in de 5e door Gallië trokken en Galicië stichtten. De stad werd verwoest door de moren in 716 maar is in ca. 900 door Alfonso III weer opgebouwd

Booking.com

De stad Ourense is nog voor een groot gedeelte ommuurd, het is een typische middeleeuws centrum met vele enge, smalle straatjes  en steegjes, met leuke en levendige plaza’s en gezellige terrasjes. De stad Ourense staat bekend om zijn warmwaterbronnen het is de Spa van de regio van Galicië! 

De oude Romeinen realiseerden zich al de ongelooflijke eigenschappen van het water dat uit de diepten gutste in gebieden zoals Galicië. Daarom hebben ze baden en warmwaterbronnen gebouwd waar je kunt profiteren van de mineraal- geneeskrachtige voordelen die zo effectief zijn voor lichaam en geest. Tot op de dag van vandaag zijn er nog enkele overblijfselen van deze structuren, zoals de Bande-warmwaterbronnen in Ourense, die we zelfs kunnen blijven gebruiken zoals ze vroeger waren.

 

Een kamp voor de Romeinse legioenen

Toen de Romeinen de Via XVIII-weg tussen de steden Braga en Astorga aanlegden, moesten ze onderweg kampbases bouwen om de taken te vergemakkelijken. Daarom werd in de huidige provincie Ourense rond de jaren 69 en 79 na Christus het complex van Aquis Querquennis gecreëerd, bestaande uit een kamp en een wegherenhuis dat werd gebruikt om reizigers die over de weg reisden te huisvesten.

Op deze manier huisvestte deze nederzetting aan de oevers van de rivier de Limia, nu half verzonken door het stuwmeer van Las Conchas, de Romeinse legioenen totdat het werd verlaten rond het jaar 120. In totaal had het een oppervlakte van ongeveer 25.000 vierkante meter en geschikt voor ongeveer 500 personen.

 

Mineraal-medicinaal water

De nederzetting viel niet alleen op door zijn strategische ligging, maar ook door het bestaan ​​van warmwaterbronnen in het gebied. Daarom bouwden de Romeinen in de buurt van het kamp een spa met verschillende zwembaden en stenen badkuipen voor recreatief en therapeutisch gebruik.

Vandaag kunnen we de overblijfselen van die baden nog steeds gebruiken en ons onderdompelen in mineraal-medicinaal water in de open lucht, omringd door een spectaculaire natuurlijke omgeving. Het water ontspruit met 14 liter per seconde met een temperatuur van 46ºC. Bovendien zijn ze van gemiddelde mineralisatie, gefluorideerd en litinisch.

Deze eigenschappen maken ze zeer effectief tegen aandoeningen zoals reuma, artritis en spijsverterings-, ademhalings-, dermatologische en leverziekten. Ze stimuleren ook de bloedcirculatie, de zuurstofvoorziening van het lichaam en helpen bij het elimineren van gifstoffen en het bestrijden van stress.

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :