Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


De Spaanse Picasso route van af zijn geboortestad Málaga via Galicië naar de hoofdstad van Catalonië Barcelona

Het Picasso-jaar 2023

50 jaar geleden is de bekende Spaanse Spaanse kunstenaar Pablo Picasso overleden, in het Franse dorpje Mougins, waar hij zijn laatste tijd van zijn leven heeft doorbracht. Toch blijft de erfenis van Pablo Picasso de wereld nog steeds verbazen alsof de tijd is stil blijven staan. Als we Pablo Picasso volgen vanuit zijn geboorte plaats Málaga, via alle Spaanse plaatsen die deze grote kunstenaar hebben geïnspireerd en gevormd

DE SPAANSE PICASSO ROUTE

Beeld: viajes.nationalgeographic.com

Pablo Picasso was een beroemde Spaanse kunstenaar die wordt beschouwd als een van de invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij was een meester in verschillende stijlen, waaronder kubisme, surrealisme en expressionisme, en zijn werken blijven tot op de dag van vandaag bewonderd en bestudeerd door kunstliefhebbers over de hele wereld.

Booking.com

Málaga

Natuurlijk begint de Picasso-route in Málaga, zijn geboortestad. Op 25 oktober 1881 werd Pablo Picasso geboren in deze Andalusische stad en hij bracht er een groot deel van zijn jeugd door. Tegenwoordig kun je een bezoek brengen aan zijn geboortehuis, omgebouwd tot een museum, tot aan de kerk waar hij gedoopt werd, de Kerk van Santiago. Je mag ook het Picasso Museum in Málaga niet missen dat belangrijke werken van de kunstenaar herbergt zoals “Olga Kokhlova con mantilla”, “Naturaleza muerta con cráneo y tres erizos” of “Jacqueline sentada”. Vergeet ook niet het standbeeld van Picasso op de Plaza de la Merced te bezoeken en een selfie te maken. Het standbeeld werd 20 jaar geleden in 2003 onthuld ter ere van de 122e verjaardag van de kunstenaar.

A Coruña

Op tienjarige leeftijd verhuisden Pablo Picasso en zijn familie naar A Coruña (Galicië) toen zijn vader benoemd werd tot professor aan de School voor Schone Kunsten, waar hij zelf als student werd ingeschreven. In deze tijd begon de jonge kunstenaar uit Malaga zijn eerste portretten te schilderen en liet hij voor het eerst publiekelijk zijn werk zien op een tentoonstelling. Hier kun je ook zijn Casa-Museo bezoeken, gelegen op de tweede verdieping van nummer 14 van de Calle Payo Gómez, waar de familie woonde tot april 1895. Het is een typisch Galicisch huis met een 19e-eeuwse woning die is nagebootst. Hier zijn reproducties te zien van werken die Picasso in A Coruña schilderde, een originele gravure van de kunstenaar en een schilderij geschilderd door zijn vader.

 

Barcelona en Catalaanse dorpen

In april 1895 verhuisde Picasso’s familie opnieuw, dit keer naar Barcelona. In de Catalaanse stad schreef hij zich in bij de School voor Schone Kunsten, bekend als La Llotja, en werkte hij later in verschillende ateliers. Bovendien hield hij zijn eerste persoonlijke tentoonstelling van zijn werken in de iconische Els Quatre Gats, een belangrijke ontmoetingsplaats voor kunstenaars. In de stad is het Picasso Museum in Barcelona een must-see, met zijn collectie van meer dan 5000 stukken.

 

Naast de Catalaanse hoofdstad vond Picasso ook inspiratie in verschillende steden en dorpen in de regio. De kunstenaar uit Malaga portretteerde bijvoorbeeld vaak het dorp Horta de Sant Joan (Tarragona) waar hij op bezoek ging. Op deze locatie bevindt zich het Picasso Center, met reproducties van werken die de kunstenaar daar heeft gemaakt. Een ander dorp waar Picasso een tijdje verbleef was Gósol (Lleida), waar hij de inspiratie vond die de basis zou vormen voor zijn kubistische periode. Op het dorpsplein kun je het Interpretatiecentrum van Picasso bezoeken.

Zelf maken

Kun je echter niet wachten op je bezoek aan Spanje om orujo te proberen, dan kun je ook proberen het zelf thuis te maken met onderstaande ingrediënten en recept.

 

Ingrediënten:

 • 1 liter schillen en restanten van druiven
 • 1 liter water
 • 500 gram suiker
 • 1 kaneelstokje
 • Schil van 1 citroen
 • 1 liter orujo (als basis)

 

Madrid

Picasso bezocht Madrid vaak om te genieten van het intense culturele leven van de hoofdstad en om de vele musea te verkennen, zoals het Prado Museum. Als je echter enkele werken van de kunstenaar wil bewonderen, moet je naar het Nationaal Museum Reina Sofía gaan. Zonder twijfel is de meest indrukwekkende hiervan de Guernica, waar Picasso de gruwelen van de Spaanse Burgeroorlog afbeeldde op een doek van bijna acht meter lang.

   

   

  ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

  SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

  WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

  MISSCHIEN OOK INTERESSANT :